ΠΑΣΕΚΔΑΠ προς δήμαρχο Αλίμου: Δεν πρόκειται να πάρουμε πίσω την υπογραφή – αλληλεγγύη μας στην Αναστασία Παπαχρίστου

Στις 23/12/2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΕΚΔΑΠ εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στη συνάδελφο συνδικαλίστρια, Αναστασία Παπαχρίστου, η οποία είναι εργαζόμενη του ΝΠΔΔ του Δήμου Αλίμου και μέλος του ΔΣ του σωματείου υπαλλήλων του Δήμου.

Η συνάδελφος, εργαζόμενη στους Παιδικούς σταθμούς, αιτήθηκε ειδικής άδειας συμμετοχής σε δίκη, όπου θα κατέθετε υπέρ των 12 απολυμένων συμβασιούχων συναδέλφων μας από τους Παιδικούς Σταθμούς του συγκεκριμένου Δήμου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμβασιούχοι συνάδελφοι στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων εργάζονται ακριβώς με την ίδια εργασιακή σχέση με τους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, καθώς Παιδικοί Σταθμοί και ΚΔΑΠ χρηματοδοτούνται από το ίδιο πρόγραμμα («Εναρμόνιση Οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»).

Ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ, λοιπόν, γνωρίζει πάρα πολύ καλά την επισφάλεια που βιώνουν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους παιδικούς, καθώς έχουμε πολλάκις βρεθεί αντιμέτωποι με παρόμοιες απολύσεις ή απειλές απολύσεων συναδέλφων μας στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κατά τον ίδιο τρόπο που έγινε και στον Δήμο Αλίμου. Γνωρίζουμε επίσης πάρα πολύ καλά πως όταν κάποιος συνάδελφος, συνδικαλιστής ή μη, ορθώνει ανάστημα, διαμαρτύρεται και αντιμάχεται την αδικία, αυτομάτως στοχοποιείται από την Δημοτική Αρχή και ξεκινάνε οι ποικιλόμορφες διώξεις ή και απειλές εναντίον του. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι και η συνάδελφος Αναστασία Παπαχρίστου, η οποία αιτήθηκε ειδικής άδειας συμμετοχής σε δίκη και το αίτημά της απορρίφθηκε από τη Διοίκηση του Φορέα της, ξεκάθαρα για να την εμποδίσουν να καταθέσει υπέρ των απολυμένων συναδέλφων και να τους συμπαρασταθεί με την παρουσία της αυτή.

Εκδώσαμε, λοιπόν, ψήφισμα συμπαράστασης καταγγέλλοντας και κατακρίνοντας ξεκάθαρα σε θεσμικό επίπεδο την αντεργατική πολιτική στάση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, η οποία είχε ξεκάθαρο χαρακτήρα δίωξης και φίμωσης της συνδικαλιστικής δράσης.

Τον ίδιο χαρακτήρα έχουν και τα εξώδικα που απέστειλε ο Δήμαρχος Αλίμου σε περίπου 20 σωματεία και Ομοσπονδίες και τους Προέδρους αυτών που έπραξαν – όπως ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ – το αυτονόητο συμπαραστεκόμενοι στη διωκόμενη συνάδελφο. Τα εξώδικα του Δημάρχου και οι αγωγές/μηνήσεις που μας ενημερώνει ο Δήμαρχος ότι θα ακολουθήσουν, τα οποία θα τα πληρώσουν οι δημότες του Δήμου Αλίμου από τα δημοτικά τέλη που καταβάλουν στον Δήμο τους, πέρα από απαράδεκτη και κατακριτέα επίθεση κατά της ελεύθερης και ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης που στόχο έχουν να φιμώσουν σωματεία και αγωνιστές εκπροσώπους εργαζομένων, έχει επίσης ως στόχο και την οικονομική καταστροφή των Σωματείων αυτών, τα οποία στηρίζονται στις συνδρομές των μελών τους, οι οποίοι από το υστέρημά τους στηρίζουν και στηρίζονται από τα σωματεία με τις εγγραφές τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΕΚΔΑΠ διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει το ψήφισμα στήριξης που εξέδωσε, δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές, εκφοβισμούς, εκβιασμούς, αυταρχικές, αντιδημοκρατικές και πραγματικά ντροπιαστικές για τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης πρακτικές υπό την απειλή δικαστικών αγωγών εκ μέρους οποιασδήποτε Δημοτικής Αρχής. Κι αν ο Δήμαρχος ένιωσε αδικημένος ή προσβεβλημένος από το ψήφισμά μας, ας μας έστελνε μία επιστολή διαμαρτυρίας ή ας απαντούσε με μία καταγγελτική εναντίον μας ανακοίνωση, εξηγώντας όλα όσα εξηγεί μέσω του εξώδικου που μας απέστειλε. Δημοκρατικά, ελεύθερα, με παρρησία και ντόμπρα.

Διώξεις εργαζομένων με χρήματα των δημοτών δεν τιμούν ούτε το αξίωμα του Δημάρχου, ούτε την τοπική αυτοδιοίκηση συνολικά ως θεσμό.

Καλούμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν άμεσα θέση για την ανήκουστη αυτή δίωξη συνδικαλιστών και σωματείων που θυμίζει άλλες αντιδημοκρατικές  εποχές  καταστολής δημοκρατικών ελευθεριών έκφρασης των εργαζομένων και του  συνδικαλιστικού κινήματος και προφανώς εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια της περιόδου που διανύουμε για την γενικότερη καταστολή των εργασιακών δικαιωμάτων  των εργαζομένων.


Σχετικές αναρτήσεις: