META: Ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Ασπίδα για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας

Η πανδημία και τα προβλήματα στη διαχείρισή της ανέδειξαν τις ανεπάρκειες και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν τα δημόσια συστήματα υγείας εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Στην Ελλάδα, πέραν των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στα νοσοκομεία με την έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ και την μετατροπή τους σε νοσοκομεία μιας νόσου, εκείνο που αναδείχθηκε, με εμφατικό τρόπο, ήταν η απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η συνεχιζόμενη υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και απαξίωσή της οδήγησαν στο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της, με ευθύνη όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και της σημερινής. Οικογενειακός γιατρός και Ομάδα Υγείας ανύπαρκτοι, γιατροί ειδικοτήτων δυσεύρετοι, κέντρα υγείας κλειστά ή σε υπολειτουργία, την ώρα που οι ιδιώτες, και σε αυτόν τον τομέα, θησαυρίζουν, καθώς οι ασθενείς, οι πολίτες, αναγκαστικά και βιαίως, στρέφονται προς αυτούς, πληρώνοντας ακριβές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα. οι μονάδες ΠΦΥ αδυνατούσαν:

1. Να παρακολουθήσουν τα περιστατικά covid-19 που νοσούσαν στην κοινότητα και δεν έχρηζαν άμεσα νοσηλείας, με αποτέλεσμα αυτά να επιβαρύνονται και να οδηγούνται μετά από λίγες μέρες στα νοσοκομεία.

2. Να πραγματοποιούν στοχευμένα ελέγχους στον πληθυσμό που κάλυπταν καθώς και ιχνηλάτηση προκειμένου να περιορίσουν την διασπορά του ιού.

3. Να πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς με αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος από αυτούς να γίνονται στα νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι αυτή η υπηρεσία είναι αρμοδιότητα της ΠΦΥ.

Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η υπερεντατικοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, καθώς ακόμα και το ελάχιστο ιατρικό δυναμικό των μονάδων ΠΦΥ που υπηρετούν, είτε σε Κέντρα Υγείας, είτε σε περιφερειακά ιατρεία, κλήθηκαν και καλούνται μέχρι και σήμερα να καλύψουν εφημερίες των Νοσοκομείων λόγω της υποστελέχωσης τους.

Οι επιλογές αυτές δεν είναι τυχαίες, αφού οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν επιλέξει τις υπηρεσίες αυτές να τις δώσουν «δώρο» στον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος απέχει προκλητικά από την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο στην περίοδο της πανδημίας αλλά και το προηγούμενο χρονικό διάστημα,οι πολίτες να πληρώνουν ακριβά για ιατρικές υπηρεσίες στους ιδιώτες αλλά και για διαγνωστικές εξετάσεις, κυρίως, στα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.

Τα συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς σε κάθε περιοχή, οι δημοτικές κινήσεις και γενικότερα το λαϊκό κίνημα πρέπει να διεκδικήσουν συγκεκριμένα μέτρα που θα δώσουν την δυνατότητα στους πολίτες να έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση στις δομές ΠΦΥ απαιτώντας αυτές να στελεχωθούν και να χρηματοδοτηθούν από το κράτος.

Το ΜΕΤΑ καλεί τις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις μαζί με τους τοπικούς μαζικούς φορείς και τις αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις να στήριξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να αγωνιστούν για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και για την ανάπτυξη μιας Δημόσιας και Δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απόλυτα αναγκαία για την Υγεία του λαού.

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και η αποτυχία του εμβολιαστικού σχεδίου αποκαλύπτουν την πλήρη κατάρρευση του νεοφιλευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.


Το ΜΕΤΑ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μαζί με τους μαζικούς φορείς κάθε περιοχής να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου οι κινητοποιήσεις, την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, στα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) όλης της χώρας να είναι μαζικές και να αποτελέσουν την απαρχή ενός μεγάλου κινήματος, με στόχο την ουσιαστική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, και την ανάπτυξη μιας Δημόσιας και Δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχουν άμεση ανάγκη οι πολίτες.
Μεταξύ άλλων, συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί (ενδεικτικά):
 • Κ.Υ. Χαλανδρίου, ώρα 09.00
 • Κ.Υ. Ελευσίνας, ώρα 09.00
 • Κ.Υ. Νέας Ιωνίας, ώρα 09.00
 • Κ.Υ. Λεωφ. Αλεξάνδρας 119 (Αθήνα), ώρα 09.30 (συμμετέχει το ΜΕΤΑ με πανό)
 • Κ.Υ. Γαλατσίου, ώρα 10.00
 • Κ.Υ. Περιστερίου, ώρα 10.00
 • Κ.Υ. Νίκαιας, ώρα 10.00
 • Οίκος Ναύτου (Τερψιθέα Πειραιά) με κάλεσμα του ΕΚΠ, ώρα 10.00
 • Κ.Υ. Πατησίων (οδός Χαλκίδος), ώρα 10.30
 • Κ.Υ. Νέας ΦιλαδέλφειαςΧαλκηδόνας, ώρα 11.00
 • Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης, ώρα 11.00
 • Κ.Υ. Κεραμεικού, ώρα 12.00
 • Κ.Υ. Ηλιούπολης, ώρα 13.00 (συμμετέχει το Σωματείο Εργαζομένων «Ασκληπιείου» Βούλας)
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας από το ΕΚΑ και Σωματεία Εργαζομένων, ώρα 16.00.