Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Εργαζομένων στα πανεπιστήμια, η ΟΔΠΤΕ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΑΔΕΔΥ, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, το συντονιστικό των μαθητών, σύλλογοι και ενώσεις γονέων και κηδεμόνων καλούν στα νέα συλλαλητήρια, που πραγματοποιούνται την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, απέναντι στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, απέναντι στο νομοσχέδιο Κεραμέως με τους νέους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή αστυνομία. Παράλληλα ζητούν άνοιγμα των σχολών τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
«Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω της εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας», αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα των φοιτητών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, έχουν, ήδη, καλέσει το ΜΕΤΑ, καθώς και οι Αγωνιστική Ριζοσπαστική Παρέμβαση και Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ.
Στην Αθήνα, το ραντεβού είναι στη 1μμ., στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη, η κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη, στις 12μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου. Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της χώρας (Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα κτλ.). H πρωτοβουλία πανεπιστημιακών «ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» διοργανώνει συζήτηση για την αστυνομία στα ΑΕΙ και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Την ίδια ώρα που ο τακτικός προϋπολογισμός για την εκπαίδευση ξεπερνάει κάθε αρνητικό προηγούμενο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δαπανήσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ για την ετήσια μισθοδοσία των 1.030 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν θα στελεχώσουν την ομάδας της «ΟΠΠΙ» (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων». Το κόστος θα βαρύνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να συμπεριλάβει δαπάνες για τις υποδομές και τον εξοπλισμό των Πανεπιστημίων «σπρώχνει» λεφτά στο αμφιλεγόμενο «σχέδιο φύλαξης και ασφάλειας» και ενώ πληθαίνουν οι φωνές που λένε «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια».
Υπενθυμίζεται ότι αυξάνονται οι φωνές που διαφωνούν με την ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας με τις αντιδράσεις πλέον να έρχονται και από εντός της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρώην υπουργού Παιδείας επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, Θ. Φορτσάκη, ότι «η αστυνομία δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει μέσα στα πανεπιστήμια» ένας ακόμα πρώην υπουργός Παιδείας επί Νέας Δημοκρατίας τοποθετείται ενάντια. Ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη με άρθρο του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η δημιουργία πανεπιστημιακής Αστυνομίας θυμίζει μια παροιμία η οποία λέει “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”». Σημειώνεται ότι με έμμεσο τρόπο και ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλ. Παπαχελάς, τοποθετήθηκε κατά.