6.7 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Γεωργιάδης, Γώγος: Νέα καθολική καραντίνα, εάν χρειαστεί | Παπαθανάσης, Σταμπουλίδης: Μονόδρομος τα click away, click in shop

Πρόσφατα

Γεωργιάδης: Πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε

Την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως λαμβάνονται προληπτικά μετρά σε μια προσπάθεια «να προλάβουμε το ολικό lockdown». «Αλλά αν δεν τα καταφέρουμε, δε θα διστάσουμε» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

«Πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης και διευκρίνισε ότι το 70% της επικρατείας στο λιανικό εμπόριο λειτουργεί, ενώ στις κόκκινες περιοχές το λιανικό εμπόριο λειτουργεί με παράδοση έκτος και εντός, αλλά κι εκεί δεν είναι κλειστή η αγορά.

«Η αγορά δεν πήγε στο μηδέν το Σάββατο στην Αττική έκανε 50% με 60% του τζίρου του προηγούμενου Σαββάτου, αλλά χωρίς εικόνα συνωστισμού», εξήγησε ο υπουργός

Παπαθανάσης: Αυτή τη στιγμή δεν χωρά στην κινητικότητα το άνοιγμα της εστίασης

Ως «επέκταση του click away, σε click in shop» χαρακτήρισε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης τη λειτουργία της αγοράς.

Ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι, «ο καταναλωτής θα πρέπει να φεύγει από το σπίτι του με το sms», τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων. «Σαφώς υπάρχουν τρόποι για να παρακαμφθεί η διαδικασία, όμως αν θέλουμε να πάρει παράταση η ανοιχτή αγορά και να μην κλείσει τελείως, θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το αν θα απελευθερωθούν κι άλλες δραστηριότητες, είπε πως «καλό είναι να περιμένουμε, να μη χτίζουμε προσδοκίες», υπενθυμίζοντας ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία εξετάζονται κάθε Πέμπτη από την Επιτροπή, προτού ληφθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Αναφερόμενος στην ποικιλία στις τιμές ίδιων προϊόντων από κατάστημα σε κατάστημα, πρότεινε έλεγχο μέσω του e- καταναλωτής.

«Τελείως διαφορετικά τα χαρακτηριστικά των σχολείων από την εστίαση», απάντησε σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων αντί της εστίασης και επεσήμανε ότι, «θέλουμε να ανοίξει η εστίαση, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν χωρά στην κινητικότητα».

Τέλος, δήλωσε πως το ψάρεμα δεν είναι το μοναδικό αίτημα που εξετάζεται, αφού σημείωσε πως είναι πολλά που μπαίνουν στη συζήτηση, για τα οποία η Επιτροπή έχει τους λόγους της να μην τα απελευθερώνει. «Τα στοιχεία συζητούνται κάθε φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Π. Σταμπουλίδης: Μονόδρομος το click away για την αγορά

«Δεν υπάρχει άλλο μοντέλο για να λειτουργήσει η αγορά», δήλωσε σήμερα το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

«Το click away το είχαμε εφαρμόσει πριν τις γιορτές με επιτυχία σε κάποιους κλάδους για αυτό και το επαναφέραμε για να καλυφθούν και οι ανάγκες των καταναλωτών και να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που βρήκαν τη μέθοδο και την πρακτική για να εφαρμόσουν του μέτρο και φυσικά εισάγαμε και το click inside ειδικότερα για επιχειρήσεις όπως είναι τα καταστήματα ρούχων, παπουτσιών και τα βιβλιοπωλεία» είπε ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

«Το λιανεμπόριο εκπροσωπεί το 40% των δημόσιων εσόδων για αυτό βρήκαμε μια ισορροπία που αφενός μειώνει την κινητικότητα των πολιτών στους δρόμους κι αφετέρου κρατάει ανοιχτές τις επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις και την προηγούμενη περίοδο και τώρα είναι ενταγμένες στα μέτρα στήριξης από τον κρατικό προυπολογισμό. Δεν είναι μόνο το λιανεμπόριο, είναι και η παραγωγική βάση της χώρας η οποία πρέπει για να λειτουργήσει να είναι ανοικτό και το λιανεμπόριο», υπογράμμισε.

Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε πως δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή εναλλακτική ώστε να κρατηθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στη λειτουργία των καταστημάτων και την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

«Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα περιορίσει τις άσκοπες μετακινήσεις και τους άσκοπους συνωστισμούς για να λειτουργήσουν τα μέτρα και να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα. Έτσι θα πάμε ως το τέλος του μήνα, να δούμε πως θα λειτουργήσει και το click inside. Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να πωλούν μέσα στο κατάστημα ότι πουλούσαν και πριν εκτός από παιχνίδια. Παιχνίδια μπορούν να πωλούν τα σούπερ μάρκετ με click away».

Όσον αφορά στο κυνήγι και στο ψάρεμα, οι δραστηριότητες αυτές δεν επιτρέπονται ακόμη μέχρι να δώσουν το πράσινο φως για αυτές οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι, ξεκαθάρισε ο κ. Σταμπουλίδης, τονίζοντας πως η λειτουργία των δραστηριοτήτων εξετάζεται πάντα βάσει των εκάστοτε επιδημιολογικών δεδομένων.

«Θα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διασφαλίσουμε όσα έχουμε κατακτήσει έως τώρα» κατέληξε ο κ. Σταμπουλίδης.

Γώγος: Αναμενόμενες οι μεταλλάξεις του ιού – Αυστηρότερα μέτρα αν χρειαστεί

Για το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων για την αναχαίτηση της πανδημίας, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν προς το χειρότερο, μίλησε σε συνέντευξή του ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «Προσπαθούμε να πορευτούμε σε ισορροπημένη διαδικασία, άλλα η πιθανότητα για μαζική παρέμβαση είναι ορατή». Όσον αφορά τα μεταλλαγμένα στελέχη, ο καθηγητής είπε πως «Είναι αναμενόμενες οι μεταλλάξεις του ιού», διευκρινίζοντας ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει η βρετανική. Ακόμα και στη Βρετάνια, όπως είπε, υπήρχε στη συνέχεια αύξηση του αρχικού στελέχους. Αλλά και στην Πορτογαλία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, σημείωσε ο καθηγητής. Δεν έχει να κάνει μόνο με το μεταλλαγμένο στέλεχος, που είναι μεγάλο σε ποσοστό βέβαια το 30%, υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, υπάρχουν δεδομένα για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ότι τα αντισώματα σε άρρωστους που προϋπήρχαν από προηγούμενες νοσήσεις που δόθηκαν in vitro (στο εργαστήριο) δεν μπορούσαν σε 50% να αδρανοποιήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος. Επομένως, σημείωσε ότι τίθεται ένα θέμα με τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν συγκεκριμένη στόχευση να τα δώσουμε να μην πιάσει τον δεύτερο ιό.

«Εάν κάποιος που μπορεί να έχει αντισώματα για ένα συγκεκριμένο στέλεχος, δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το επόμενο που ενδέχεται να διαφέρει, δημιουργείται πρόβλημα επαναμόλυνσης», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο αλλά και την αποτελεσματικότητά του στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, επεσήμανε ότι «Χρειάζεται άμεση εμβολιαστική κάλυψη για να εξαφανίσουμε τη διασπορά. «Τα δυο mRNA εμβόλια καλύπτουν το βρετανικό στέλεχος όπως φαίνεται», υπογράμμισε. «Για τα άλλα στελέχη ελαττώνεται η δυνατότητα κάλυψης κατά ένα ποσοστό. Το εμβόλιο της γρίπης καλύπτει κάποιες εποχές 25% άλλες εποχές καλύπτει 60 με 70%, ενώ τα ποσοστά 90 – 95% στα οποία ακούμε και έχει συνηθίσει ο κόσμος είναι εξωπραγματικά. Το 50% δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμα, θα δοθούν», εξήγησε ο καθηγητής.

Ωστόσο, εξήγησε ότι εάν υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψη οι εταιρείες μπορεί να κάνουν στόχευση στο μεταλλαγμένο κομμάτι του ιού και να έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και για τη μετάλλαξη. Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένα δεδομένο στη βιβλιογραφία για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου.

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας και περιορισμού, ο καθηγητής δήλωσε ότι είναι τα ίδια αλλά αυξημένα, με ή χωρίς τα μεταλλαγμένα στελέχη, ενώ για το ενδεχόμενο τρίτου κύματος, επανέλαβε πως σχετίζεται με πολλές παραμέτρους όπως είναι ο καιρός, ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους , η αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις