18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τηλεργασία ή τηλεδουλεία;

(άρθρο εφοριακού που στάλθηκε για δημοσίευση στο eforiakoi.org)

Πρόσφατα

Πέρασαν και οι γιορτές, έφυγε το αρρωστημένο 2020, πήραμε και το bonus – τυράκι (για το 2018) για να κάνουμε την αξιολόγηση (του 2018) αλλά φευ! η τηλεργασία έρχεται με βήμα ταχύ για να εγκατασταθεί μόνιμα. Εξάλλου υπάρχει και πλάνο πιθανής διατήρησής της και μετά τη λήξη της πανδημίας (τάδε έφη ο κος Πρωθυπουργός).

Στα του οίκου μας τώρα. Η Διοίκηση αγωνίζεται να χορηγήσει με συνοπτικές διαδικασίες σύνδεση VPN στους συναδέλφους, ώστε να εργάζονται από το σπίτι. Εξάλλου όπως φαίνεται, η καραντίνα θα διαρκέσει έστω με μικρά διαλείμματα, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Βούτυρο στο ψωμί της Διοίκησης. Συν ότι είπαμε στην αρχή. Στόχος τους είναι η ένταξη της τηλεργασίας στην καθημερινότητα του Δημοσίου.

Ήδη έχουν σταλεί οδηγίες χρήσης στα υπηρεσιακά e-mail και η διαδικασία προχωρά γοργά.

Και στην πράξη τι θα γίνει; Ένα μεγάλο μέρος των Δημοσίων Υπαλλήλων σε καθεστώς τηλεργασίας. Με ποιες συνέπειες; Η απάντηση είναι απλή. Οι τηλ-εργαζόμενοι θα είναι πλέον διαθέσιμοι 24/7, μπορούν δεν μπορούν, θέλουν δεν θέλουν. Μέσω του προσωπικού υπολογιστή, ο οποίος διαθέτει στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα «σπασμένο» πρόγραμμα προστασίας από ιούς, θα πρέπει να χειρίζονται φορολογικά δεδομένα και να έχουν πρόσβαση σε φορολογικές εφαρμογές (taxis, elenxis, icisnet κτλ) με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και όλο αυτό με την υπογραφή-προϋπόθεση ανάληψης της πλήρους ευθύνης από τον κάθε υπάλληλο, ότι αυτός θα είναι υπαίτιος αν συμβεί το οτιδήποτε! Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο εν ολίγοις!

Έχουμε αναλογιστεί τι σημαίνει τηλεργασία σε φορολογικό αντικείμενο; Υπάρχουν διασφαλίσεις τήρησης φορολογικού απορρήτου; Τι θα συμβεί σε περίπτωση κλοπής του υπολογιστή; Πως θα διεξάγεται με ασφάλεια η εξυπηρέτηση τόσο των φορολογουμένων όσο και των λοιπών κάθε φορά εμπλεκομένων (συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών, δικαστηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων κτλ).

Καμία προστασία της διοίκησης στους εργαζόμενους, καμία μέριμνα. Τους δίνει ένα σωσίβιο και τους πετάει στους καρχαρίες. Και το πιο εξοργιστικό απ’ όλα; Απαιτεί με αυτές τις συνθήκες μέσω της εισαγωγής του νέου μισθολογίου, απόδοση και αποτελεσματικότητα.

Γιατί όλα αυτό πρέπει να συνδέεται με τη λεγόμενη «αριστεία»; Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, αλλά και να φαίνεται. Ή μήπως ο Καίσαρας επιδιώκει μόνο να μετατρέψει τους τηλ-εργαζόμενους σε περιφερόμενα εκθέματα καθιστώντας τους όμως τελικά τηλε-δούλους μέσα στη γαλέρα της απαξίωσης και υποβάθμισης του ρόλου τους;

ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ Μ2

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις