8.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

ΑΔΕΔΥ: Ενημέρωση για τις επαφές με Βορίδη (28/1) και Χατζηδάκη, Τσακλογλου (27/1)

Πρόσφατα

Με Βορίδη

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη με θέματα τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ, τις προσλήψεις, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους Δήμους, την κινητικότητα, τα υπηρεσιακά συμβούλια κλπ.

 • Από την πλευρά της Εκτελεστικής Επιτροπής επισημάνθηκε η αναγκαιότητα γενναίας αύξησης του αριθμού των προσλήψεων, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Ο Υπουργός δήλωσε ότι για τις προσλήψεις στο Δημόσιο ισχύει το 1:1 κι ότι θα μελετήσει  σε  βάθος το θέμα της προτεραιοποίησης των διορισμών σε τομείς του Δημοσίου. Υπεραμύνθηκε των αλλαγών στο ΑΣΕΠ κι ιδιαίτερα του γραπτού διαγωνισμού, επισημαίνοντας ότι στη Βουλή έγιναν δεκτές κάποιες από τις προτάσεις μας.

 • Για το θέμα της εκχώρησης αρμοδιοτήτων της εκπαίδευσης και της υγείας στους Δήμους είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμα από την αρμόδια επιτροπή κι ότι όταν του παραδοθεί το πόρισμα θα κάνει συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Επισημάναμε στον Υπουργό ότι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων προσλήψεων, εποπτείας κλπ στους Δήμους θα είναι αιτία «πολέμου» για το συνδικαλιστικό κίνημα.

 • Για το θέμα της κινητικότητας του επισημάναμε το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με την μη ύπαρξη αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων (Ν4440/16) στους φορείς υποδοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδιαφάνεια στη διαδικασία. Ταυτόχρονα, επισημάναμε την απουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων από τις τριμελείς επιτροπές των φορέων υποδοχής. Δήλωσε ότι μελετά συνολικά το θέμα της κινητικότητας και θα μας ενημερώσει σχετικά.

 • Στο θέμα των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια του Δημοσίου ζητήσαμε την παράταση της θητείας τους ως τις 30-6-2021, όπως συμβαίνει και με τα συνδικαλιστικά όργανα. Ταυτόχρονα, θέσαμε το θέμα των αιρετών στην εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που τα υπηρεσιακά συμβούλια της εκπαίδευσης θα έχουν διορισμένους «αιρετούς». Του ζητήσαμε να παρέμβει στην Κυβέρνηση, έτσι ώστε να δοθεί λύση στο θέμα. Δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, πέρα από το γεγονός ότι ανέφερε πως ο ίδιος ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δώσει παράταση στη θητεία των αιρετών στο Υπουργείο του, καθώς κι ως Υπουργός Εσωτερικών στους αιρετούς στο Δημόσιο, μέχρι τις 28/02/21.

 • Καταγγείλαμε και καταδικάσαμε τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του αρχηγού της αστυνομίας και της Κυβέρνησης για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και δηλώσαμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει να διεκδικεί και να αγωνίζεται στους δρόμους, τηρώντας, φυσικά, όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Τέλος, ο Υπουργός δήλωσε πως θέλει να υπάρχουν τακτικές συναντήσεις με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ για όλα τα θέματα που αφορούν στο Δημόσιο και τους Δημοσίους Υπαλλήλους.


Με Χατζηδάκη

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021, συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο Υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, καθώς και η Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου, Π. Καρασιώτου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έθεσε στον Υπουργό Εργασίας τα παρακάτω θέματα:

 1. Νομοσχέδιο για εργασιακά-συνδικαλιστικός νόμος

 2. Επικουρική ασφάλιση

 3. Καθυστέρηση απονομής συντάξεων Δ.Υ.

 4. Αύξηση προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 70%

 5. Νομοθετική ρύθμιση για την 317/20 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 6. Β.Α.Ε.

Στα θέματα που τέθηκαν, δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις:

 1. Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της άνοιξης. Θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (τη δεκάωρη εργασία κλπ) την τηλεργασία και τον συνδικαλιστικό νόμο.

 2. Για το νομοσχέδιο, για την επικουρική ασφάλιση, που προβλέπει την ιδιωτικοποίησή της, ο Υφυπουργός κ. Τσακλόγλου δήλωσε ότι θα γίνει ξεχωριστή συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να υπάρξει διεξοδική ενημέρωση. Το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή, μετά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

 3. Για την καθυστέρηση απονομής των συντάξεων, που στο Δημόσιο ανέρχονται σε 23.000 (εκκρεμούν από τον Σεπτέμβρη του 18), δήλωσε πως το θέμα αυτό είναι πρώτο στις προτεραιότητές του και για αυτό έχει προσλάβει ειδικό συντονιστή για την επίλυσή του. Θα κριθεί, όπως είπε, και ο ίδιος εκ του αποτελέσματος.

 4. Για την αύξηση της προσωρινής σύνταξης των Δημοσίων Υπαλλήλων από το 50% στο 70% είπε πως το θεωρεί δίκαιο κι ότι θα το μελετήσει και θα μας απαντήσει σύντομα.

 5. Για το θέμα της συμμόρφωσης του κράτους με την 317/20 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών -γυναικών με 25ετία και ανήλικο τέκνο, δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση.

 6. Για το θέμα της ένταξης στα ΒΑΕ των υγειονομικών ΜΟΝΟ, δήλωσε πως έχει δοθεί πρόσφατα στη Βουλή απάντηση από τον κ. Τσακλόγλου στην κατεύθυνση ότι μπορούν κάποιες ειδικότητες από το υγειονομικό προσωπικό να ενταχθούν, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Το θέμα, είπε, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Ύστερα από τα παραπάνω, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι δεν δόθηκαν οριστικές απαντήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν. Αντίθετα και ο νέος Υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι θα καταθέσει για ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη 10ωρη εργασία αντί της 8ωρης, θα καταργήσει τον Ν. 1264/82 για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων και θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Γι΄ αυτό και η ΑΔΕΔΥ, στο επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες, τα Νομαρχιακά Τμήματα και τα Πρωτοβάθμια σωματεία θα εντείνει τις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα της Κυβέρνησης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις