15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Όχι» και από τον Χατζηδάκη στην ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Πως «σέρβιρε» τους ιδιώτες στην κοινωνική ασφάλιση

Πρόσφατα

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε, το πρωί, μεταξύ του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, κατά τη διάρκεια της οποίας, από πλευράς του συνδικαλιστικού οργάνου των δημόσιων υπαλλήλων, «τέθηκε και το ζήτημα της ένταξης ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων στο Δημόσιο (υγειονομικοί, υπάλληλοι ΟΤΑ στις υπηρεσίες καθαριότητας κ.α.) στον κλάδο των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων», με τον υπουργό, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, «να παραπέμπει στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσακλόγλου στη Βουλή για το θέμα αυτό», δηλαδή στο κυβερνητικό «όχι» στην ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, με πρόσχημα το «κόστος» κι άλλα «παραμύθια της Χαλιμάς».

Σε σχέση με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την επιτάχυνση της απονομής τους και, όπως τόνισε, «είναι η Νο 1 προτεραιότητά μου». Από πλευράς ΑΔΕΔΥ, επισημάνθηκε η σοβαρότητα του θέματος των εκκρεμών συντάξεων και ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη που ανέρχεται στο 50% των αποδοχών τους, τη στιγμή που σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 70%. «Παρατηρώντας ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στην καταβολή των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων», ο Κ. Χατζηδάκης «δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα του ύψους των προσωρινών συντάξεων σύντομα».

Την άνοιξη το εργασιακό νομοσχέδιο…

Αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο «που θα κατατεθεί την άνοιξη», σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις του «επιδιώκουν να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές». «Θέλουμε να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις και να αντιμετωπίσουμε αναχρονισμούς», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «μεγάλο μέρος της εργατικής νομοθεσίας χρονολογείται από τη δεκαετία του ’80, όταν οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές», παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στις δηλώσεις Μητσοτάκη από το «Thessaloniki Helexpo Forum» (2020). Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «νέα εργασιακά δικαιώματα» με την «κατάργηση παρωχημένων ρυθμίσεων». Μάλιστα, είχε εκφράσει και τη βεβαιότητα πως θα χτυπήσουν τα «τύμπανα του πολέμου», με τις αλλαγές που θα φέρει.

…αμέσως μετά, το νομοσχέδιο για την επικουρική

Για το νομοσχέδιο που θα «μεταρρυθμίζει» το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζομένους και θα ακολουθήσει το εργασιακό, ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, και ο αρμόδιος υφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου, ισχυρίστηκαν, στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν το γεγονός ότι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα που θέλουν να επιβάλλουν σημαίνει ιδιώτες και τζογάρισμα των χρημάτων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, «ότι δεν υπάρχει καμία ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, καθώς ο φορέας που θα διαχειρίζεται τους “ατομικούς κουμπαράδες” των νέων εργαζομένων που θα ενταχθούν στο καινούριο σύστημα θα είναι αμιγώς δημόσιος». «Ουσιαστικά μιλάμε για τη σύνδεση ενός σχετικά μικρού μέρους της σύνταξης του εργαζομένου με τον ίδιο και τις επιλογές που θα κάνει», είπαν. Μάλιστα, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, ισχυρίστηκε «ότι η εν λόγω μεταρρύθμιση “απαντά” στην επιθυμία πολλών ασφαλισμένων να πάρουν σύνταξη συνδεδεμένη με τις εισφορές που έχουν καταβάλει».

Βεβαίως, η δήλωση Τσάκογλου ότι με τη «νέα επικουρική» και τα λεφτά των ασφαλισμένων θα χρηματοδοτούνται επενδύσεις και η απόφαση του υπουργού για τον ορισμό ως «project manager» για τις εκκρεμείς συντάξεις του Μιχάλη Κεφαλογιάννη, που θα συμβουλεύεται και θα βοηθείται από «εξειδικευμένες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα», σημαίνουν ακριβώς το αντίθετο: τζόγος και ιδιώτες στην κοινωνική ασφάλιση, όπως έχει καταγγείλει και το ΜΕΤΑ, στην ανακοίνωσή του: Ο «project manager» στον ΕΦΚΑ το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις