11.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα (ΑΡΕΝ): Δεν καταθέτουμε βαθμολογία

Πρόσφατα

Με την ολοκλήρωση του 1ου τετραμήνου στα (κλειστά) σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός σχετικά με την κατάθεση βαθμολογίας από τους συναδέλφους. Η ΑΡΕΝ για μια σειρά λόγους που αφορούν την ίδια τη φύση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης , τις ανισότητες που εξαιτίας της επιτείνονται, την αδικία εις βάρος των μαθητών/τριών που δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση , το ενδεχόμενο αντιδράσεων γονέων και μαθητών και την επιπλέον διατάραξη του εκπαιδευτικού κλίματος, και εν τέλει τον σεβασμό της αξιοπρέπειας και του λειτουργήματος μας , έχει τοποθετηθεί κατά της κατάθεσης βαθμολογίας, με τρόπο σαφή και καθαρό.

Επειδή το υπουργείο επιμένει με κάθε τρόπο να συνεχίζει το αφήγημα τού «όλα βαίνουν καλώς και κανονικώς» , απέστειλε στα σχολεία εγκύκλιο , όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Για μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες, δύναται να μην κατατεθεί βαθμολογία εάν αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.»

Απαντούμε στην υπογράφουσα την εγκύκλιο υφυπουργό καταρχάς ότι στην ιεράρχηση των κανόνων δικαίου η σειρά είναι Σύνταγμα, Νόμος,Π.Δ, λοιπές διοικητικές πράξεις. Επομένως καμία εγκύκλιος δεν μπορεί να βρεθεί υπεράνω ενός νόμου ή ενός Π.Δ.

Ας δούμε , τώρα, τι έκαναν εκεί στο υπουργείο προκειμένου να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η κατάθεση βαθμολογίας είναι υποχρεωτική και να καλλιεργήσουν έτσι κλίμα φόβου σε όσους/ες προτίθενται να μην το κάνουν. Εντελώς αυθαίρετα θέτουν στην εγκύκλιο – που αφορά όλους τους τύπους σχολείων- το όριο των 10 ωρών , το οποίο ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ σύμφωνα με τον Ν.4610/2019, αρ.103, παρ.4 . Επομένως, σε ό,τι αφορά το Γυμνάσιο, δεν υπάρχει καν λόγος για συζήτηση , εφόσον στο Π.Δ. 126 , στο άρθρο 12 προβλέπεται η δυνατότητα μη κατάθεσης βαθμολογίας σε ένα τετράμηνο , ακόμη και σε δύο, και καθορίζονται οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε κάθε περίπτωση (αν δεν κατατεθεί για το πρώτο τετράμηνο, ως βαθμός πρώτου τετραμήνου λογίζεται αυτός του δεύτερου. Αν δεν κατατεθεί ούτε στο δεύτερο, συγκροτείται διμελής επιτροπή που διενεργεί προφορική εξέταση στην ύλη του β τετραμήνου και το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης λογίζεται ως βαθμός των δύο τετραμήνων).

Όσο για το Λύκειο και τις 10 ώρες, η παράγραφος 7 του άρθρου 103 του Ν.4610/2019, η οποία ΣΚΟΠΙΜΩΣ αποκρύπτεται και δεν μνημονεύεται στην εγκύκλιο , προφανώς “διευρύνει” τις αιτίες για τις οποίες ο διδάσκων μπορεί να μην καταθέσει βαθμολογία , γι’ αυτό και τον καλεί να τις αναφέρει με ενυπόγραφη σημείωσή του πάνω στην κατάσταση βαθμολογίας.

Αν νομίζουν ότι με τέτοιες “κουτοπονηριές” θα καταφέρουν να κάμψουν τις εστίες αντίστασης που δημιουργούνται στα σχολεία από τους συναδέλφους που σέβονται πρώτα τον εαυτό τους και στη συνέχεια τους μαθητές και τις μαθήτριες τους , είναι γελασμένοι. Είμαστε η γενιά που σφυρηλάτησε την πολιτική και συνδικαλιστική της συνείδηση με τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, τη δίμηνη απεργία διαρκείας του 97, τους αγώνες ενάντια στη «μεταρρύθμιση» Αρσένη το 98 , την πολιτική επιστράτευση των απεργών και τις απολύσεις του 2013 και την αξιολόγηση του 2014.

Θεωρούμε, τέλος, ότι η στάση της ΟΛΜΕ είναι αναντίστοιχη με τη μεγάλη σημασία της μάχης που πρέπει να δοθεί , προκειμένου να μη νομιμοποιηθεί και μονιμοποιηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να μην χαθούν τελικά θέσεις εργασίας για τον κλάδο. Η ομοσπονδία θα έπρεπε να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της μη κατάθεσης και όχι να «νίπτει τας χείρας της» με τις ανακοινώσεις της 14/12/2020 και της 27/1/2021 στις οποίες απλώς διαπιστώνει τη νομική δυνατότητα μη κατάθεσης.

Οι αγώνες που έρχονται είναι κρίσιμοι και δύσκολοι. Οι συνάδελφοι χρειάζονται ένα συνδικάτο ικανό να εμπνέει τον κλάδο στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων του. Θυμίζουμε ότι σε μερικές μέρες θα ξεκινήσει η μάχη της αυτοαξιολόγησης. Και όλοι θα κληθούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις