Νέο φιάσκο με το «Εξοικονομώ» στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Νέες καταγγελίες των μηχανικών

Σε νέο «φιάσκο» οδηγήθηκε η επανέναρξη της υποβολής προτάσεων του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για τους δικαιούχους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπως έχει συμβεί προηγουμένως σε άλλες περιφέρειες.

Αν και είχε δοθεί δεκαπενθήμερη παράταση εξαιτίας των καταγγελιών για εξάντληση των πόρων σε ελάχιστα λεπτά, εξωτερικές παρεμβάσεις με παράνομα λογισμικά στην πλατφόρμα του προγράμματος και παρά τις νέες τεχνικές προδιαγραφές, η επανεκκίνηση της πλατφόρμας του Υπουργείου Ενέργειας για την ΑΜΘ, το πρωί της Δευτέρας, κατέληξε στην ίδια κατάσταση.

Όπως αναφέρουν οι μηχανικοί, ελάχιστα λεπτά μετά την έναρξη το σύστημα «κόλλησε» για 20 λεπτά, με αποτέλεσμα αρκετοί να εγκαταλείψουν την προσπάθεια ενώ ακόμη και όταν επανήλθε, σε κάποιους μηχανικούς δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση.

Οι μισές και πλέον αιτήσεις δεν υποβλήθηκαν ενώ στις 10.50 είχαν εξαντληθεί οι πόροι των 74 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη Περιφέρεια.

Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες καθώς το Υπουργείο είχε καθησυχάσει τον τεχνικό κόσμο ότι δεν θα επαναληφθούν όσα έγιναν προηγηθεί σε άλλες Περιφέρειες και ότι είχε ληφθεί μέριμνα για αυτοματοποιημένη υποβολή των αιτήσεων ενώ εξέδωσε νέες τεχνικές οδηγίες και προσαρμογές.

Σοβαρές καταγγελίες και ερωτήματα για την κυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες του τεχνικού κόσμου αλλά και μηνυτήρια αναφορά μηχανικού από την Κρήτη για τη διαδικασία, εξωτερικό λογισμικό παρενέβαινε στην πλατφόρμα και εξασφάλιζε την έγκριση αιτήσεων σε συγκεκριμένα κυκλώματα ενώ έχει γίνει λόγος ακόμη και για βίντεο που έχουν καταγράψει.

Μάλιστα, η παράταξη «Συμμαχία για προοδευτικό ΤΕΕ» είχε αφήσει σοβαρούς υπαινιγμούς πριν λίγες μέρες ότι το Υπουργείο γνώριζε τη δράση του «εξωτερικού λογισμικού» προσπάθησε να την αποκρύψει για να μην εκτεθεί πολιτικά.

Αρκετοί είναι οι φορείς που ζητούν απαντήσεις για το νέο φιάσκο αλλά και αποκατάσταση της αδικίας για μηχανικούς και ωφελούμενους σε σχέση με την ορθή κατανομή των κοινοτικών πόρων.

Γενικότερα η επιλογή της «ταχύτερης αίτησης» για την έγκριση μιας πρότασης, χωρίς βαθμολογικά ή άλλα κριτήρια αμφισβητείται έντονα γύρω από τη στόχευση του προγράμματος «Εξοικονομώ» που επιδοτεί παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειες σε ιδιωτικά ακίνητα και πολυκατοικίες.