Απόφαση Έκτακτης Γ.Σ. Ιατρών «Ασκληπιείου» Βούλας για το εμβολιαστικό κέντρο στο νοσοκομείο

Δυστυχώς, η έναρξη εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, τη Δευτέρα 18/01/2021 στο Ασκληπιείο Βούλας, επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο είχε προειδοποιήσει εξαρχής τόσο η ΟΕΝΓΕ όσο και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη τη χώρα: με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης έχει ναυαγήσει το αρχικό σχέδιο περί «1018 εμβολιαστικών κέντρων». Τόσους μήνες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας αναλώθηκε σε επικοινωνιακή πολιτική. Καμία προετοιμασία, κανέναν σχέδιο, μηδέν ενίσχυση των Νοσοκομείων και των ΚΥ με Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

Έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

1) Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα και κόντρα στις επίσημες πρωθυπουργικές δηλώσεις, ότι τα εμβολιαστικά κέντρα μεταφέρονται στα νοσοκομεία. Μετατρέπει έτσι τον εμβολιασμό, ένα βασικό εργαλείο πρωτογενούς πρόληψης, σε αντικείμενο εργασίας του νοσοκομειακού γιατρού, καταργώντας έτσι στην πράξη την προσφορά και τη λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν γίνεται για άλλη μια φορά να υπονομευτεί η περίθαλψη χρόνια πασχόντων ασθενών και η τακτική λειτουργία του ΕΣΥ, να μπει άλλο ένα λιθαράκι στη μετατροπή του σε ΕΣΥ μιας νόσου, αφήνοντας κυριολεκτικά στην τύχη της τη λοιπή νοσηρότητα για να πλουτίζουν οι ιδιωτικές κλινικές.

2) Τα νοσοκομεία πρέπει άμεσα να απεμπλακούν από τη διαδικασία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, ειδικά ενόψει τρίτου κύματος. Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα πρέπει να ανατεθεί στις δομές δημόσιας υγείας και την ΠΦΥ, με την αντίστοιχη ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό.

Στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας το εμβολιαστικό κέντρο έχει εγκατασταθεί στο Αθανασάκειο κτίριο. Για την ιατρική στελέχωση της εμβολιαστικής γραμμής, ο Διοικητής του νοσοκομείου μας αιφνιδίως απέστειλε έγγραφο την Τετάρτη 20/01 σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές όπου αναθέτει σε εφημερεύοντες (!!!) Γιατρούς το καθήκον της κάλυψης του εμβολιαστικού κέντρου.

Με λίγα λόγια, ο κύριος Διοικητής μας ενημερώνει ότι θα καλύπτουμε ταυτόχρονα τόσο τις ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών μας, ή αυτών που προσέρχονται στα επείγοντα όσο και τις ανάγκες του εμβολιαστικού κέντρου! Βάζει μάλιστα, στο πρόγραμμα τον μοναδικό Παθολόγο που εφημερεύει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ στην κλινική Covid19 του νοσοκομείου, ο οποίος έτσι καλείται να βρίσκεται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σε δύο σημεία. Θα ήταν πρωτότυπο και ενδιαφέρον, αν δεν ήταν επικίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια των ασθενών μας.

Χωρίς καμία εκπαίδευση, χωρίς καν πρότερη ενημέρωση και συνεννόηση με τα θεσμικά όργανα της ιατρικής κοινότητας, ανατίθεται σε συναδέλφους μη συναφών ειδικοτήτων να καλύψουν τον εμβολιασμό. Επιπλέον, ακριβώς επειδή δεν έχουν εξασφαλίσει κανένα κονδύλι για την αποζημίωση μας, ο κύριος Διοικητής θεωρεί μάλλον «αυτονόητο» να εργαστούμε στο εμβολιαστικό κέντρο επί 6 ώρες κατά τη διάρκεια της εφημερίας ετοιμότητας. Παρά και ενάντια σε κάθε νόμο που διέπει την εφημέρευση και τα ωράρια εργασίας των ιατρών στο ΕΣΥ, καλεί σε ουσιαστικά απλήρωτη εργασία και παράνομη εφημέρευση.

Ας ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα από τον καθένα την επείγουσα ανάγκη της μαζικής εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού. Αλλά αυτό έχει προϋποθέσεις απαραίτητες για την εξασφάλιση της υγείας και των δικαιωμάτων τόσο των πολιτών, όσο και των νοσοκομειακών γιατρών.

Δίνουμε περιθώριο 15 ημερών ώστε τόσο η Πολιτεία όσο και η Διοίκηση του Ασκληπιείου Βούλας να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να μεταφέρουν το εμβολιαστικό κέντρο εκτός του Νοσοκομείου μας. Στο χρονικό αυτό διάστημα δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε στη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου του Ασκληπιείου, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Εξαίρεση από το πρόγραμμα των Παθολόγων που εργάζονται στην κλινική Covid19.

  2. Να ανοίξει λίστα συναδέλφων που επιθυμούν να συνδράμουν στο έργο του εμβολιασμού. Θα συμβάλλουμε, αλλά δεν δεχόμαστε κανέναν ΕΚΒΙΑΣΜΟ ή ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟ, ιδιαίτερα σε ειδικευόμενους και εξειδικευόμενους αλλά και καμία υποχώρηση σε ότι αφορά στην εκπαίδευση τους, ακόμη κι αν κάποιοι/ες από αυτούς επιμένουν να έχουν κάποια συμβολή.

  3. Εκπαιδευτικό σεμινάριο των συμμετεχόντων για τα επιστημονικά δεδομένα του εμβολιασμού.

  4. Δημιουργία ξεχωριστού προγράμματος βαρδιών για το Αθανασάκειο. Οι γιατροί που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια θα πρέπει να αποζημιώνονται εφημεριακά για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου, με μεικτή εφημερία. Απαιτούμε τουλάχιστον την εκταμίευση σχετικού κρατικού κονδυλίου. Το Υπουργείο οφείλει να αποζημιώσει, με έκτακτη χρηματοδότηση, την όλη εμβολιαστική διαδικασία. Σαφής έγγραφη δέσμευση για την οικονομική αποζημίωση μας.

Σε περίπτωση που επιλεγεί από τη Διοίκηση η συνέχιση της λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου στο Αθανασάκειο, απαιτούμε την άμεση στελέχωση του με το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, μέσω προσλήψεων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε, μετά το πέρας του 15ημέρου, να απεμπλακεί η Ιατρονοσηλευτική κοινότητα του Ασκληπιείου από την οργάνωση και στήριξη αιρετού του τεράστιου έργου, που ΔΕΝ αφορά στη λειτουργία δευτεροβάθμιου νοσοκομείου.

Δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, σε συνεργασία με τον νομικό σύμβουλο της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ.


Βούλα, 22/01/2021