16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λαμία: «Ντου» της αστυνομίας σε «Στέγη Ηλικιωμένων» που λειτουργεί χωρίς άδεια

Πρόσφατα

Έλεγχο σε εγκαταστάσεις κτηρίου επί της Θερμοπυλών το οποίο -κατά τα λεγόμενα- λειτουργεί ως στέγη Ηλικιωμένων πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης η ΕΛ.ΑΣ στην πόλη της Λαμίας. Το όλο ζήτημα προέκυψε, σύμφωνα με το Lamianow.gr, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργούσε παράνομα ως γηροκομείο χωρίς να πληροί τις προδιαγραφές και χωρίς να έχει άδεια!

Τα πράγματα βέβαια είναι ακόμη θολά για το τι ακριβώς ισχύει. Από την πλευρά των ιδιοκτητών του… “Γηροκομείου” αναφέρεται πως ο μηχανικός τους έχει καταθέσει το σχετικό φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να αδειοδοτηθεί από το Τμήμα Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς και πως η “χρονοτριβή” που υπήρξε δημιούργησε το όλο ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά οι καταγγέλλοντες διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργούσε εντελώς παρανόμως, χωρίς άδεια, και πως δεν πληρούσε σχεδόν κανένα από τα κριτήρια φιλοξενίας ηλικιωμένων τονίζοντας μάλιστα πως το φαγητό ερχόταν από delivery και πολλά, πολλά ακόμη…

Σημειωτέον μετά την καταγγελία οι αστυνομικοί που έκαναν έρευνα στο κτήριο, εντόπισαν 4 ηλικιωμένους, ενώ στην μηνυτήρια αναφορά γινόταν λόγος για περίπου 10. Όπως και να έχει πρόκειται για μια “θολή” υπόθεση η οποία πλέον έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης μετά την εμπλοκή Εισαγγελέα και την μήνυση που κατατέθηκε.

Φως στο ζήτημα θα ρίξει το Τμήμα Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς το οποίο είναι το πλέον υπεύθυνο για να διαλευκάνει τι συνέβαινε στον συγκεκριμένο χώρο. Πριν λίγο καιρό ο υπεύθυνος Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπακομήτρος τόνιζε πως τα γηροκομεία της Στερεάς είναι υπεράριθμα και πως είχε δοθεί παράταση σε κάποιους να… συμμορφωθούν με την νόμιμη λογική. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπήρχε γηροκομείο που είχε άδεια για 18 άτομα και φιλοξενούνταν τουλάχιστον 50. Άλλο με 23 και είχε κοντά στους 60. Απαντήσεις είχαν δοθεί εν μέρει, πριν από κανένα μήνα (σε συνέντευξη Τύπου). Αυτή την στιγμή υπάρχει μήνυση για “παράνομο” Γηροκομείο που φιλοξενούσε… 4 ηλικιωμένα άτομα, χωρίς άδεια.

Τελικά που είναι η αλήθεια σε όλα τα παραπάνω; Κάποιος θα πρέπει να μας απαντήσει!

Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να τηρηθεί επακριβώς η νομοθεσία γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι -ειδικά- στην δύσκολη εποχή της πανδημίας έχουν χαθεί ζωές σε Γηροκομεία σε όλη την χώρα αλλά και στην πόλη της Λαμίας. Υπενθυμίζουμε τα λεγόμενα του κ. Μπακομήτρου πριν από ένα μήνα περίπου (16/12) όταν είχε “σκάσει” το μεγάλο θέμα με τους ηλικιωμένους που είχαν νοσήσει σε Γηροκομείο της Λαμίας: “…ξεκίνησα εγώ να παίρνω τηλέφωνο σε όλη την Περιφέρεια σε όλα τα Γηροκομεία να δω τις κενές θέσεις υπάρχουν. Να σας πω κάτι. Μηδέν. Τίποτα. Συνεπώς αποφασίσαμε να δώσουμε όπως προβλέπει ο Νόμος μια προθεσμία για να απομακρυνθούν οι Υπεράριθμοι (ο νόμος προβλέπει 3 μήνες εμείς δώσαμε 50 μέρες), συνεπώς σε ένα μήνα εκπνέει περίπου η προθεσμία οπότε μετά θα υπάρχουν κυρώσεις. Οι κυρώσεις είναι αυστηρές. Όπως σας είπα, έψαξα όλες τις δομές και δεν βρήκα μια θέση κενή. Αν ευαισθητοποιηθούν γιατί είναι υποχρέωση των δομών και των υπευθύνων να προσπαθήσουν να τους απομακρύνουν με τους οικείους τους, έχει καλώς. Διαφορετικά θα ψάξουμε να βρούμε λύση. Είναι μια ιστορία δύσκολη και ευαίσθητη…”.

«Πριν την πανδημία δλδ δεν υπήρχε ζήτημα; Δεν ήταν υπεράριθμα προηγουμένως; Ή μήπως δεν είχε δοθεί το πρέπον βάρος ώστε να ευθυγραμμιστούν με την λογική του νόμου οι ιδιοκτήτες; Απλά ερωτήματα θέτουμε τα οποία αναμένουν απαντήσεις… Ας πάρουν λοιπόν θέση οι Υπεύθυνοι, για το τι συμβαίνει στο θέμα των Γηροκομείων στην Στερεά Ελλάδα. Άπαντες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις επιταγές του Νόμου και όχι μπρος στον βωμό του κέρδους να μην λογαριάζουν τις ανθρώπινες ζωές…», σχολιάζει σχετικά το Lamianow.gr.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις