3.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Από το πρωί, ο διήμερος αποκλεισμός της Πολυτεχνειούπολης από φοιτητές, εργαζόμενους

Πρόσφατα

Από το πρωί, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και οι Σύλλογοι Εργαζομένων του ΕΜΠ έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με το σχέδιο κοινής δράσης τους, στο διήμερο (19-20 Γενάρη) αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης, στου Ζωγράφου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Μαζί τους, η οποία μάλιστα έχει απευθύνει και κάλεσμα για το διήμερο αποκλεισμό, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ). Φοιτητές και εργαζόμενοι αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ, στο άθλιο νομοσχέδιο της καταστολής και της αστυνομοκρατίας, αλλά και των νέων ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, μέσω του οποίου ιδρύεται Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Πηγή φωτογραφίας: 902.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

Σχεδόν ένα χρόνο τώρα τα ιδρύματα παραμένουν κλειστά και οι φοιτητές αναγκάζονται να ξοδεύουν τα φοιτητικά τους χρόνια πίσω από μια οθόνη, ξεκομμένοι από τον κοινωνικό τους χώρο και τη συνύπαρξη με τους συναδέλφους τους. Ο εγκλεισμός της νεολαίας έχει δώσει στην κυβέρνηση το χώρο να προχωρήσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση σε σημείο που ούτε η ίδια δεν θα φανταζόταν, φέρνοντας την αστυνομία και τις δυνάμεις καταστολής μέσα στις σχολές μας! Ο νέος Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, πριν λίγες μέρες δήλωσε πως οι σχολές δεν πρόκειται να ανοίξουν ούτε το εαρινό εξάμηνο, δήλωση που δεν βασίζεται σε υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης να διατηρήσει απονεκρωμένα τα ιδρύματα.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι φοιτητές στις σχολές τους, βρήκε 30.000.000 ευρώ για να ιδρύσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, να φέρει κάμερες και face control. Ενισχύει τα πειθαρχικά μέτρα ενάντια στους φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση και όρια φοίτησης, δηλαδή διαγραφές φοιτητών. Προσπαθεί να «κολλεγιοποιήσει» τα ιδρύματα και να πειθαρχήσει τη νεολαία σε ένα συγκεκριμένο πρότυπο φοιτητή που δεν θα έχει καμία ενασχόληση με τις συλλογικές διεργασίες και διεκδικήσεις.

Η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της «ανομίας», προωθεί την κατάργηση του ασύλου, επιχειρεί τη συκοφαντία και το χτύπημα της οργανωμένης πάλης, των αγώνων των φοιτητών. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν θα έρθει για να μας προστατέψει, αλλά για να προωθήσει τις αντιλαϊκές πολιτικές στην ανώτατη εκπαίδευση. Η κατάργηση του ασύλου, η αστυνόμευση στις σχολές, η συκοφάντηση και η προσπάθεια διάλυσης των συλλογικών μας διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων αυτό το στόχο έχουν. Προωθέι την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ιδρυμάτων σε πιο αυταρχική κατεύθυνση για να υπάρξει άλλο πλαίσιο ύπαρξης των φοιτητών και των Συλλόγων σε αυτά.

Πηγή φωτογραφίας: 902.gr

Οι πρυτανικές αρχές, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου έχουν τεράστια ευθύνη για αυτήν την κατάσταση. Όχι μόνο συναινούν στις εξαγγελίες και τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν υλοποιούν τις προτάσεις των Συλλόγων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, αντίθετα συκοφαντούν τους αγώνες των φοιτητών, και αποφεύγουν διαρκώς να πάρει θέση το ΕΜΠ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σιωπή τους είναι ενεργή στήριξη στην κυβέρνηση!

Όλοι οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΜΠ χρειάζεται τώρα να εναντιωθούμε σε αυτά τα μέτρα, να συντονίσουμε τις δράσεις μας μέσα από τους συλλόγους μας, να στείλουμε ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και σύγκλητο ότι θα μας βρουν απέναντί τους!

Απαιτούμε να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών.

Αποφασίζουμε:

– Σύσκεψη συντονισμού όλων των συλλόγων του ΕΜΠ (εργαζομένων, φοιτητών, ερευνητών) τη Δευτέρα 18/1 στην πύλη Ζωγράφου στις 12.00

– Διήμερο αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης στις 19 και 20 Γενάρη.

Πηγή φωτογραφίας: 902.gr

Πρύτανης: Ανακαλέστε τον αποκλεισμό, αλλιώς «αναλαμβάνετε την πλήρη ευθύνη»

Στο μεταξύ, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, με έγγραφο που απέστειλε προς τα συλλογικά όργανα των φοιτητών και του συλλόγους που κινητοποιούνται, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχετε πλήρη γνώση, λόγω των ιδιοτήτων σας, ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις συναθροίσεων υπήρξαν συγκρούσεις λόγω των αστυνομικών μέτρων που αυτεπαγγέλτως επιβλήθηκαν με πολύ σοβαρές συνέπειες και σε πρόσωπα (σωματικές βλάβες, ποινικές διώξεις και σε περιουσίες)».

Συνάμα εν είδει «προειδοποίησης» τους καλεί να μην προχωρήσουν στον αποκλεισμό του ΕΜΠ «διαφορετικά, επιμένοντας σε μια μονομερή ενέργεια, που αντιβαίνει τους νόμους και κανόνες, παρακωλύει σημαντικά την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου και θέτει τους συμμετέχοντες σε αυτήν στους πιο πάνω κινδύνους, αναλαμβάνετε εσείς την πλήρη ευθύνη των σοβαρών συνεπειών που μετά βεβαιότητας θα προκληθούν».

Πηγή φωτογραφίας: «Εργατική Αλληλεγγύη»

ΟΔΠΤΕ προς πρύτανη: Η υποκρισία περισσεύει

«Η υποκρισία περισσεύει σε ένα κείμενο που αναφέρει μια σειρά από κινδύνους και αρνητικές συνέπειες που θα έχει η εν λόγω κινητοποίηση στη λειτουργία του Ιδρύματος και στους εργαζόμενους και φοιτητές:

  • Ο κίνδυνος διασποράς του ιού που θα αυξηθεί λόγω της κινητοποίησης, όταν έχουμε αποδείξει ότι σε κάθε κινητοποίηση τηρούμε ευλαβικά αποστάσεις και μέτρα προστασίας. Την ίδια στιγμή τα επιστημονικά πρωτόκολλα έχουν γίνει λάστιχο στους χώρους εργασίας μας, κρούσματα αποκρύπτονται, ιχνηλατήσεις και απολυμάνσεις γίνονται μετά από πιέσεις, τα μέτρα προστασίας που απαιτούν οι εργαζόμενοι εδώ και μήνες (όπως πχ τεστ για όλους) δεν συγκίνησαν μέχρι τώρα τον κύριο Πρύτανη.
  • Οι συγκρούσεις που θα προκύψουν λόγω της “αυτεπάγγελτης επιβολής αστυνομικών μέτρων”. Προεξοφλεί λοιπόν ο κύριος Πρύτανης ότι θα υπάρξει κατασταλτική επέμβαση της αστυνομίας, ότι αυτή θα είναι αυτεπάγγελτη (χωρίς δική του ευθύνη και παρέμβαση) και ότι αυτή θα οδηγήσει σε σύγκρουση… Πρόκειται για ευθεία απειλή κατά των εργαζομένων και φοιτητών, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες κυβερνητικές πρακτικές ενάντια σε οποιαδήποτε φωνή που διαμαρτύρεται και αντιδρά στην πολιτική που τσακίζει δικαιώματα. Ζήλεψε την τακτική της κυβέρνησης που ενώ νομοθετεί ασταμάτητα σαρώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις (θεσμοθετώντας μέτρα που καμιά σχέση δεν έχουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας), απαιτεί ταυτόχρονα να μείνουμε βουβοί και σε κατ’ οίκον περιορισμό…
Πηγή φωτογραφίας: «Εργατική Αλληλεγγύη»
  • Οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει η κινητοποίηση αυτή στη διεξαγωγή των εξετάσεων και στην εκπόνηση πειραματικών διπλωματικών εργασιών (!). Ο κύριος Πρύτανης κάνει ότι δεν βλέπει ότι εδώ και ένα χρόνο οι φοιτητές απουσιάζουν από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια με υπαιτιότητα του Υπουργείου και δική του… Αντί να έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συνθήκες ώστε η διδασκαλία, οι εξετάσεις και η έρευνα να γίνονται με φυσική παρουσία (όπως ζητούσαν οι φοιτητές από την άνοιξη – περισσότερους χώρους διδασκαλίας και διδάσκοντες, μικρότερο αριθμό φοιτητών ανά τμήμα), βρίσκουν ξαφνικά τον “ένοχο” στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων…
  • Το αποκορύφωμα είναι ότι χαρακτηρίζει την απόφαση, που έχει προκύψει από συντεταγμένα συλλογικά όργανα και διαδικασίες, ως “μονομερή ενέργεια που αντιβαίνει σε νόμους και κανόνες”!!! Τέτοιος σεβασμός στις διαδικασίες των συλλόγων εργαζομένων και φοιτητών. Τέτοια δημοκρατική ευαισθησία και αντίληψη έχει ο κύριος Πρύτανης που απαιτεί οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων να παίρνουν έγκριση από τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Επισημαίνουμε λοιπόν στον κύριο Πρύτανη ότι η διαταραχή στη λειτουργία του Ιδρύματος οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική και στην ευθυγράμμιση και της δικής του διοίκησης με αυτήν. Και αυτό δεν ισχύει μόνο στη συγκεκριμένη συγκυρία αλλά διαχρονικά. Άλλωστε την κατακλείδα της επιστολής του θα τη ζήλευε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης.

Πηγή φωτογραφίας: 902.gr

Τον ενημερώνουμε ότι ακριβώς επειδή στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων, η αντίδραση στο νομοσχέδιο για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι επιβεβλημένη. Δική μας επιδίωξη είναι η υπεράσπιση ενός πανεπιστημίου προσανατολισμένου στις ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων και όχι έρμαιου των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, γιατί αυτά θα προστατεύει και η πανεπιστημιακή αστυνομία. Παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο ζωντανό, ανοιχτό, με φοιτητές και εργαζόμενους παρόντες και όχι για ένα έρημο ίδρυμα-φρούριο με συστήματα και δυνάμεις ασφαλείας που δεν θα μας αφήνουν να αρθρώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.


Σχετική ανάρτηση | Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Από το «δε θα οπλοφορούν» στο… «θα έχουν όπλα, αλλά όχι πυροβόλα» του Χρυσοχοΐδη

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις