Ξέρουν ότι παρανομούν, και δεν το κρύβουν, γιατί όπως λένε, δεν αντέχουν άλλο.

Χθες, Παρασκευή, εστιάτορες στην Ιταλία κράτησαν τα μαγαζιά τους ανοιχτά και σέρβιραν δείπνο, παρόλο που τα κυβερνητικά μέτρα τους υποχρεώνουν να κλείνουν στις 6. Οι πελάτες ήταν πολλοί, και δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους.

«Οι περιορισμοί που επιβάλλουν, επειδή όπως λένε η κατάσταση είναι επείγουσα, μας καταστρέφουν όλους, ψυχολογικά και οικονομικά», είπε ένας θαμώνας.

Ο ιδιοκτήτης του Loste Ria στη Ρώμη δήλωσε διατεθειμένος να πληρώσει το πρόστιμο.

«Έχω τρία παιδιά και μια σύζυγο. Και είμαστε σε διάσταση. Εδώ και τρεις εβδομάδες δεν έχω καταφέρει να δώσω λεφτά στη γυναίκα μου για να γεμίσει το ψυγείο και να φάνε τα παιδιά μας. Είμαστε τελειωμένοι», είπε ο Αρμάντο Μινότι.

Στο εστιατόριο Fuoco & Farina της ιταλικής πρωτεύουσας, ο ιδιοκτήτης δήλωσε ότι άνοιξε σε μια κίνηση πολιτικής ανυπακοής.

«Να το ξεκαθαρίσουμε. Αν μείνω ανοιχτός ως τις 10 όπως όλοι οι άλλοι, δε σημαίνει πως όποιος έρθει εδώ θα μολυνθεί και όποιος μπει σε λεωφορείο ή σε εμπορικό κέντρο ή σε κατάστημα δεν θα μολυνθεί. Είτε θα κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, και τότε εντάξει, ή δεν θα αναγκάζουν εμένα να κλείσω και οι άλλοι να είναι ανοιχτοί», τόνισε ο Μαξ Βιέτρι.