5.9 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΕΝΕΝ: Κοινός αγώνας φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων για να μην περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση

Πρόσφατα

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού χαιρετίζει και εκφράζει την ολόθερμη συμπαράστασή της στην σημερινή Πανελλαδική αγωνιστική κινητοποίηση φοιτητών και εκπαιδευτικών η οποία οργανώνεται με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αντιδραστικού κυβερνητικού νομοσχεδίου για την εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση και αυτή την φορά εν μέσω πανδημίας φέρνει στην Βουλή νέο νομοσχέδιο τερατούργημα σύμφωνα με το οποίο:

– Συστήνει “ομάδα προστασίας πανεπιστημιακού ιδρύματος” (ΟΠΠΙ) με εκπαίδευση στα πρότυπα της ΕΛΑΣ η οποία θα συνεργάζεται με τον εκάστοτε πρύτανη – αντιπρύτανη, θα έχει αστυνομικά καθήκοντα και όλα αυτά με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Το σώμα αυτό δεν θα οπλοφορεί αλλά θα έχει κλομπ και ειδικά σπρέι…..

Οι “αστυνομικοί – προστάτες” σύμφωνα με το νομοσχέδιο σε αυτή την φάση θα ανέρχονται σε 1000 ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται το Παλλαϊκό αίτημα για την ενίσχυση του μόνιμου ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού που είναι αδήριτη ανάγκη για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και των νοσοκομείων!!

– Καθιερώνει πειθαρχικά συμβούλια φοιτητών δηλαδή όργανα που δεν θα περιορίζονται μόνο στα περί της παραβίασης του αδιάβλητου των εξετάσεων, της λογοκλοπής κ.λ.π….

Με τον τρόπο αυτό κατασκευάζει ιδιότυπα δικαστήρια για τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος….

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η είσοδος της αστυνομίας στις σχολές αποσκοπεί στην ποινικοποίηση και στην καταστολή των φοιτητικών αγώνων.

Η άλλη όψη του νομοσχεδίου είναι οι ταξικοί φραγμοί και τα πτυχία πολλών ταχυτήτων που εγκαινιάζει αυτό.

Αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής με αποτέλεσμα την μείωση των εισακτέων, εισάγει όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια. Με τον τρόπο αυτό βάζει μαχαίρι στον λαιμό χιλιάδων φοιτητών αφού το συγκεκριμένο όριο που όποιος το ξεπεράσει θα διαγράφεται από την σχολή απαξιώνοντας έτσι την οικονομική επιβάρυνση των προηγούμενων ετών.

Σχετικό επίσης με τις διαγραφές και τον παραλογισμό που διακατέχεται το νομοσχέδιο είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος περάτωσης των σπουδών σε πολλές σχολές είναι μεγαλύτερος από το προβλεπόμενο όριο φοίτησης και με τον τρόπο αυτό στοχεύει να αυταρχικοποιήσει ακόμη περισσότερο το καθεστώς των σπουδών δίνοντας το πάτημα για καθηγητικές αυθαιρεσίες….

Συνολικά το αντιδραστικό αυτό κατασκεύασμα διαμορφώνει ένα ακραίο καθεστώς αυταρχισμού στην φοίτηση καλλιεργώντας τον φόβο, την ανασφάλεια επιδιώκει να περάσει στον φοιτητικό κόσμο την ατομικότητα, να τους αποκόψει από την διεκδίκηση των προβλημάτων, την συλλογική δράση και στρώνει τον δρόμο για την μελλοντική υποταγή τους στον αυριανό εργοδότη…

Φοιτητές – σπουδαστές – εκπαιδευτικοί μαζί με τους εργαζόμενους πρέπει σήμερα να δώσουν από κοινού τον αγώνα το αυταρχικό και αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο να αποσυρθεί και, ανεξάρτητα από το εάν η κυβερνητική πλειοψηφία το ψηφίσει στην Βουλή, να το καταστήσουν με την πάλη τους νόμο που θα μείνει στα χαρτιά και στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.


Διαβάστε επίσης | Ένταση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη στα φοιτητικά συλλαλητήρια κατά ν/σ για ΑΕΙ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις