5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: ΣΥΝΑΝ Αλίμου ή αλλιώς ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ του Δημάρχου

Πρόσφατα

Θα χαρακτηρίζαμε την ανακοίνωση της ΣΥΝΑΝ εργαζομένων του Δήμου Αλίμου, σε βάρος του ΜΕΤΑ Αλίμου και της επικεφαλής του, Αναστασίας Παπαχρίστου, ως συνδικαλιστική αλητεία, αν ήταν μόνο κάτι τέτοιο.

Θα δικαιολογούσαμε ακόμη τους απρεπείς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, γιατί αυτό υποδηλώνει την ποιότητα και το ήθος ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά για προσωπικό όφελος και δεν εμπνέονται από τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς, που αποτελούν τις θεμελιώδεις αξίες ύπαρξης και δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Θα δικαιολογούσαμε αυτή την άθλια ανακοίνωση, αν η αθλιότητά της δεν έφτανε στο σημείο να υποκαθιστά την Δημοτική Αρχή και να λειτουργεί ως γραφείο τύπου του Δημάρχου!

Χαρακτηρίζει την Αναστασία Παπαχρίστου ότι «…αποτελεί τον αρχιτέκτονα της εργασιακής ανωμαλίας στο Δήμο…». Αλήθεια «συνάδελφοι»; Για σας οι εκβιασμοί, η τρομοκρατία, όλων όσοι και όσες διαφωνούν με την Δημοτική Αρχή, οι απολύσεις και η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν εργασιακή ομαλότητα και την δικαιολογείτε;

Μιλάτε για «…υποτιθέμενη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας…» όταν ο Δήμος Αλίμου νοικιάζει προσωπικό και οχήματα για την καθαριότητα;

Ισχυρίζεστε ότι ο Δήμος «…είχε υποβάλει αίτημα για πρόσληψη 33 τακτικών υπαλλήλων…»; Πείτε μας, λοιπόν, αν προσελήφθη έστω και ένα άτομο με τον διαγωνισμό (προκήρυξη 3Κ/2018) πρόσληψης μόνιμου προσωπικού το 2018. Μιλάτε όμως ως εκπρόσωποι του Δημάρχου όταν λέτε ότι «…το ΜΕΤΑ Αλίμου σαμποτάρισε την τροποποίηση του ΟΕΥ με αποτέλεσμα ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥΣ το Υπουργείο να μην συμπεριλάβει τον Άλιμο στην Προκήρυξη 3Κ/2018…» όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Δήμος θα μπορούσε να προσλάβει όσους εργαζόμενους εκτιμούσε ως απαραίτητους, ενώ η τροποποίηση του ΟΕΥ γινόταν εντός μηνός, με την απόφαση για τον αριθμό των προσλήψεων, «…κατά παρέκκλιση της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του ν.3584/2007».

Αποτελούν όμως μνημείο εργοδοτικού ραγιαδισμού οι αναφορές της ΣΥΝΑΝ Αλίμου για:

– Την συναδέλφισσα (την αποκαλούν «κολλητή» της Παπαχρίστου) που αποκάλυψε το αλισβερίσι της πλειοψηφίας του σωματείου με την διοίκηση του Δήμου, όπου αντί να αποδοθούν τα επιδικασθέντα αναδρομικά στους εργαζόμενους, κρατήθηκε ένα μέρος για άλλους, αδιαφανείς σκοπούς, ενώ δεν αποδόθηκαν και οι νόμιμες κρατήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία;

– Τον συνάδελφο δημοτικό αστυνόμο ότι δικαίως διώκεται αφού την σκηνοθετημένη ΕΔΕ παράτυπα διενέργησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, την συναδέλφισσα Παπαχρίστου ότι καλώς τιμωρήθηκε, αφού αντέδρασε στις υποχρεωτικές υπερωρίες σε μια υπηρεσία, όπως οι Παιδικοί σταθμοί, που δεν απαιτείται καθημερινή υπερωριακή εργασία, πολύ περισσότερο που μ’ αυτόν τον τρόπο θέλουν να καλύψουν τα κενά που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις απολύσεις 12 εργαζομένων από το ΕΣΠΑ.

– Το γεγονός, ότι τη συνδικαλιστική αντίθεση, την χαρακτηρίζετε «εξύβριση, χλευασμό και αναξιοπρεπή συμπεριφορά», αντιγράφοντας την αναφορά που έγινε σε βάρος της Παπαχρίστου, που από τη θέση της, ως μέλος του ΔΣ του σωματείου, ήταν υποχρέωσή της να αντιδράσει.

– Όσο όμως και αν προσπαθούν να κρυφτούν η εκπρόσωπός της ΣΥΝΑΝ στους Παιδικούς Σταθμούς και γραμματέας του συλλόγου υπερψήφισε τις απολύσεις στους Παιδικούς Σταθμούς το 2015, στη συνέχεια ψήφισε την μείωση 20 εγκεκριμένων προσλήψεων μέσω ΕΣΠΑ από τον ΑΣΕΠ σε μόλις 5 και το 2020 υπερψήφισε την αντικατάσταση των απολυμένων συναδέλφων την ίδια μέρα της απόλυσης τους και βέβαια για το ρόλο της ανταμείφθηκε και διορίστηκε προϊσταμένη.

– Εκεί που το τερματίζουν είναι όταν λένε ότι για την απόλυση τους φταίνε οι ίδιες οι συναδέλφισσες, που πήγαν με το παιδιά τους στη δουλειά, μετά το lockdown της α’ φάσης της πανδημίας, όταν κάποιες δεν είχαν πού να τα αφήσουν! Αυτός ήταν και ο βάσιμος λόγος της απόλυσής τους και έρχεται σήμερα η ΣΥΝΑΝ να το δικαιολογήσει. Οποία κατάντια!

Εκείνο όμως που μας ξεπερνάει είναι ο ισχυρισμός τους ότι είναι νόμιμα τοποθετημένοι ως προϊστάμενοι όταν, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, έγινε «…σύμφωνα με το άρθρο 100 του ν.3584/2007…». Δεν αναφέρουν όμως ότι σε περίπτωση αναπλήρωσης ότι «…ο υπάλληλος θα πρέπει να ανήκει σε κλάδο του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται ότι μπορούν να προΐστανται σύμφωνα με τις οικείες οργανικές διατάξεις…» (αρ.100, παρ. 5). Τώρα πώς ένας ΔΕ, ο πρόεδρος του συλλόγου, είναι διευθυντής ή μία ΔΕ Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου, η γραμματέας του συλλόγου, είναι προϊσταμένη στους Παιδικούς Σταθμούς, με ανάθεση από τον Δήμαρχο, αυτό γίνεται μόνο σε όσους αναλαμβάνουν ειδικούς ρόλους εργοδοτικής προστασίας. Δεν λένε ούτε, ότι ο ίδιος νόμος (3584/2007), λέει ότι όταν λήγει η τριετής θητεία τους, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο εντός ενός μηνός επιλέγει τους νέους προϊσταμένους. Ας μην κομπορρημονούν για αξιοκρατία και νομιμότητα. Αν θέλουν να εκπροσωπούν εργαζόμενους να μην αποδέχονται δοτούς ρόλους και αξιώματα, γιατί έτσι καταντούν μαριονέτες τους!

Εξαργυρώνουν λοιπόν τις υπηρεσιακές τους θέσεις με την εργοδοτική τους συμπεριφορά. Άξιος λοιπόν ο μισθός τους, αλλά όταν μιλούν πρέπει και να ντρέπονται. Το κακό βέβαια είναι ότι οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αλίμου έχουν τέτοιους εκπροσώπους που δεν ξέρουν από πού να φυλάγονται: Από τον Δήμαρχο ή από τα τσιράκια του!

Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι που η ΣΥΝΑΝ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζει να καλύπτει τέτοιους “συνδικαλιστές” και να μην συνυπογράφει το κείμενο στήριξης στην Αναστασία Παπαχρίστου, που έχουν υπογράψει εκατοντάδες συνδικαλιστές, ομοσπονδίες και σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και τις διακρίσεις στο Δήμο Αλίμου.

Αυτή η πρακτική απαξιώνει τα συνδικάτα στα μάτια των εργαζομένων, γιατί Συνδικαλιστές και Συνδικάτα αρεστά στους εργοδότες είναι άχρηστα και επιζήμια για τους εργαζόμενους.

ΥΓ. Αλήθεια πώς αισθάνεται η ΣΥΝΑΝ που στηρίζει ένα άτομο που όταν έχασε την πλειοψηφία στο ΔΣ δεν παρέδωσε τα παραστατικά για την οικονομική διαχείριση του σωματείου; Την απάντηση βέβαια δεν την περιμένουμε από τον ίδιο, γιατί αυτός, αντί να σιωπήσει, είχε και το θράσος να μηνύσει τον τότε πρόεδρο για συκοφαντική δυσφήμηση, μια κατηγορία που οδήγησε στην ομόφωνη αθώωσή του. Όμως η μαύρη σελίδα της οικονομικής διαχείρισης εκείνης της περιόδου είναι άγραφη στο βιβλίο εσόδων – εξόδων του ταμείου!


14 Γενάρη 2021
Από το ΜΕΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις