10.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

META: Όχι στο έγκλημα των πολεμικών εξοπλισμών. Αγωνιζόμαστε για 1.300 νέες ΜΕΘ, αντί για ένα Rafale!

Πρόσφατα

Το ΜΕΤΑ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στη σύμβαση που συζητείται στη Βουλή και η οποία προβλέπει την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, συνολικού κόστους 2,5 δισ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι αυτή η εξοπλιστική προμήθεια – μαμούθ είναι συνδεδεμένη με ξένα, προς το λαό της χώρας μας, συμφέροντα. Αυτό που πραγματικά υπηρετεί η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών είναι οι πολεμικοί και ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και του μεγάλου κεφαλαίου.

Το κονδύλι των 2,5 δισ. ευρώ που θα φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων και αυτοαπασχολούμενων είναι ιλιγγιώδες αν γίνουν οι αναπόφευκτες, αδυσώπητες και προκλητικές συγκρίσεις: ένα μόνο Rafale στοιχίζει περί τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος «Θώραξ», το κόστος κατασκευής μιας ΜΕΘ κυμαίνεται από 50.000 έως 150.000 ευρώ. Κάθε Rafale δηλαδή αντιστοιχεί σε 1.300 ΜΕΘ! Σε ό,τι αφορά τα σχολεία που παρέμειναν κλειστά για τέσσερις περίπου μήνες το 2020, γιατί, πέραν των άλλων, δεν διασφαλίζεται η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών με 25 μαθητές ανά τμήμα, είναι γεγονός ότι με τα χρήματα που θα διατεθούν για ένα μόνο Rafale θα μπορούσαν να ανεγερθούν 30 τουλάχιστον σχολικά συγκροτήματα.

Υπάρχει και συνέχεια: ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού ανήγγειλε εξοπλιστικό πρόγραμμα 11,2 δισ. μέχρι το 2024. Φέτος, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνονται 5,5 δισ. ευρώ (ποσό αυξημένο κατά 57% σε σύγκριση με το 2019) για αγορά νέων όπλων, προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών συντήρηση στρατοπέδων και βάσεων, ενώ ήδη ανακοινώνεται συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση νέων βάσεων σε Κάρπαθο και Σκύρο και υλοποιείται πρόγραμμα για βάση στην Καλαμάτα.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια περίοδο που οι εργαζόμενοι-ες αντιμετωπίζουμε διαρκώς τις δραματικές συνέπειες στην υγεία, το εισόδημα και τα δικαιώματά μας εξαιτίας της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Η χώρα μας καταγράφει δυστυχώς ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο λόγω covid-19. Το τραγικότερο είναι ότι το τελευταίο δίμηνο, το μεγαλύτερο ποσοστό (πάνω από 80%) των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους δεν νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, γιατί δυστυχώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες.

Η σύμβαση, την κύρωση της οποίας προωθεί σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή, συνιστά αιτία πολέμου για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πολέμου ταξικού, όχι μεταξύ των λαών, για τα κέρδη των λίγων, των πολεμικών βιομηχανιών και των κυβερνήσεων που εκπροσωπούν τις παγκόσμιες ελίτ.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρηνική συνύπαρξη των εργαζομένων όλων των χωρών του κόσμου και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη ζωή, την υγεία και την παιδεία του λαού μας.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζομένους να δώσουν το «παρών», τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, την Πέμπτη 15 Γενάρη 2021 και ώρα 5.30μμ., έξω από τη Βουλή – την ώρα που θα συζητείται στην Ολομέλειά της η σύμβαση αγοράς των Rafale- για να επιδώσουμε το ψήφισμα διαμαρτυρίας στο προεδρείο της Βουλής και στα κόμματα, διεκδικώντας:

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ


13-01-2021
Από το ΜΕΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις