ΣΕΠΕ «η Αθηνά»: Ανυποχώρητη μάχη για ασφαλή λειτουργία των σχολείων κόντρα στην αναλγησία κυβέρνησης, δήμων

Στα επικίνδυνα μέτρα και στον εμπαιγμό για τα τεστ COVID

Φωτογραφία: Alexandros Gasteratos/ThePressProject

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2μμ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2μμ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Με τις ίδιες σκοπιμότητες, τα ίδια ψέματα και την ίδια προπαγάνδα η Κυβέρνηση άνοιξε στις 11 Γενάρη τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, όπως ακριβώς έκλεισαν πριν δυο μήνες χωρίς να έχει διασφαλιστεί καμία από τις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία τους. Ο σύλλογος Αθηνά, με ανακοίνωση στις 6 Γενάρη, τα σωματεία, ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και οι γονείς μέσω των οργάνων τους κατήγγειλαν την κυβερνητική πρακτική που αδιαφορεί για την υγεία και τη μόρφωση στο δημόσιο σχολείο, απαίτησαν και απαιτούν μέτρα-τώρα για την ασφαλή λειτουργία!

Η Κυβέρνηση, επιμένοντας στην εγκληματική της πολιτική, απάντησε με αθλιότητες και νέα ψέματα, όπως αυτό πως «τα παιδιά κάθονται ένα-ένα σε κάθε θρανίο και σε διάταξη ζικ ζακ» (υφυπουργός Ζ. Μακρή), πως έγιναν τεστ στους εκπαιδευτικούς πριν την έναρξη των σχολείων, πως με τον αερισμό των αιθουσών-άντε και καμιά κουβερτούλα το πρόβλημα λύνεται, πως τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό.

Η αλήθεια είναι άλλη και η πραγματικότητα είναι οδυνηρή: Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και οι τάξεις των 25 παιδιών, που κάθονται δίπλα-δίπλα, είναι υγειονομικές βόμβες! Σε κανέναν εκπαιδευτικό και κανένα μαθητή δεν έγινε προληπτικά τεστ πριν την επαναλειτουργία των σχολείων. Ούτε από την Κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ ούτε από του Δήμους Αθηναίων και Γαλατσίου, στους οποίους υπάγονται οι σχολικές μονάδες του συλλόγου μας. Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στους συναδέλφους, που ζήτησαν προαιρετικά τον έλεγχό τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η κλήση που τους έγινε κατόπιν εορτής για διεξαγωγή rapidtest σε απομακρυσμένα σημεία και σε ακατάλληλες μέρες και ώρες, ενώ υπάρχουν κέντρα για έλεγχο στην περιοχή κάθε σχολικής μονάδας ή θα μπορούσαν να στηθούν άμεσα! Οι Δήμοι, απαντώντας σε αιτήματα των σχολικών μονάδων, αρνούνται τη διεξαγωγή δειγματοληπτικού τεστ στους εκπαιδευτικούς και στη σχολική κοινότητα, ενώ την ίδια ώρα – μια μέρα μετά την επαναλειτουργία τους, τμήματα σχολικών μονάδων του συλλόγου μας κλείνουν λόγω κρουσμάτων σε μαθητές, ενώ, δυστυχώς, καταγράφεται και θάνατος συναδέλφου που σχετίζεται με την πανδημία…

Καλούμε για άλλη μια φορά τη Δ.Ο.Ε. να τοποθετηθεί και ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ στο μείζον θέμα που δημιουργείται, απαιτώντας την υλοποίηση όλων των απαραίτητων και αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Πρέπει από τον κλάδο να αναζητηθούν με κάθε τρόπο οι ευθύνες, πολιτικές και άλλες, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την Κυβέρνηση για αυτήν την πραγματικότητα που μας εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους.

Ως εδώ! Να μην επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια με την υγεία και τη ζωή των συναδέλφων, με τη μόρφωση και την υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους.

Απαιτούμε:

  • Ολιγομελή τμήματα- τώρα έως 15 μαθητές ανά τμήμα. Αξιοποίηση όλων των τρόπων για την στέγαση των τμημάτων και, βέβαια, διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας! Κάθε εκπαιδευτικός να εξαντλεί το ωράριό του σε ένα σχολείο.
  • Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Ιχνηλατήσεις και διαρκή επιδημιολογική επιτήρηση σε κάθε σχολείο. Να δημιουργηθoύν τώρα σε κάθε περιοχή κέντρα ελέγχου και τεστ- covid για τη σχολική κοινότητα, τουλάχιστον δυο στο Δήμο Γαλατσίου και δυο σε κάθε κοινότητα του Δήμου Αθηναίων
  • Εμβολιασμό, προαιρετικό, όλων των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στα σχολεία κατά προτεραιότητα, μετά τους υγιειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή- μείωση της ύλης σε όλες τις τάξεις .

Mε βάση τα παραπάνω και σε συνέχεια της από 6/1 σχετικής ανακοίνωσής μας καλούμαστε σε κάθε σχολείο να δυναμώσουμε τη φωνή της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης, να υπερασπίσουμε τη ζωή και την υγεία μας, αλλά και τη μόρφωση στο δημόσιο σχολείο.

Ο σύλλογος Αθηνά:

  • Συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου, 2μμ, στο Υπουργείο Παιδείας και της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου, 2μμ, στο Υπουργείο Υγείας.
  • Επανεκδίδει, επικαιροποιεί και προωθεί τα μηνύματα της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και καλεί τους συναδέλφους να συνδράμουν στην προβολή τους σε κάθε δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο.
  • Θα προχωρήσει στην έκδοση σχετικής επιστολής προς τους γονείς σε συνεργασία με τα άλλα εκπαιδευτικά σωματεία.
  • Συμμετέχει στις διεργασίες του συντονισμού των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, για να υπάρξει σχέδιο αγωνιστικής δράσης του εκπαιδευτικού κινήματος και αναχαίτιση των απαράδεκτων κυβερνητικών μέτρων και πρακτικών.