Προοδευτική Κίνηση: Καμία «εθελούσια» ή μη απόλυση στην GSK. Διασφάλιση θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων

Προοδευτική Κίνηση Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοϋπαλλήλων

Ποδαρικό με μείωση των θέσεων εργασίας στον κλάδο της Ιατρικής Ενημέρωσης κάνει το 2021 προαναγγέλλοντας μια ακόμα δύσκολη χρονιά για τους εργαζόμενους στο φάρμακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολυεθνική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK) σχεδιάζει να παραχωρήσει τμήμα της προώθησης φαρμάκων του αναπνευστικού, σε άλλη εταιρεία, καταργώντας ουσιαστικά μια γραμμή προώθησης που απασχολούσε δεκάδες Ιατρικούς Επισκέπτες. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι η αναδιοργάνωση αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω «lockdown» για την πανδημία του κορονοϊού και μάλιστα σε ένα κλάδο, όπως αυτός του φαρμάκου, που δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση της πανδημίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται F2F συναντήσεις εκπροσώπων της διοίκησης της εταιρείας με τους εργαζομένους, με πρωτοβουλία των πρώτων, ώστε να διερευνηθεί, εκτιμούμε, η πρόθεση του κάθε εργαζομένου ξεχωριστά για να γίνουν οι ανάλογες προτάσεις αποχώρησης ή παραμονής στην εταιρεία. Μια διαδικασία που θέτει, κατά την άποψή μας, ανίσχυρο και αδύναμο τον εργαζόμενο να διαπραγματευτεί το δικαίωμά του στην εργασία.

Η Προοδευτική Κίνηση Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοϋπαλλήλων κρίνει απαραίτητη την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ της εταιρείας και εκπροσώπων των εργαζομένων (ΠΟΙΕΕ – ΕΚΑ…) με στόχο να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις ώστε να μην χαθεί καμία θέση εργασίας.

Καλούμε την Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών Ελλάδας (ΠΟΙΕΕ-ΦΣΕΚ):

1. Να ζητήσει άμεσα συνάντηση με την GSK και την έναρξη διαλόγου με στόχο να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Στο πλαίσιο αυτό, να εξεταστεί η δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων σε άλλες θέσεις εργασίας ή η απορρόφησή τους από την νέα εταιρεία αναγνωρίζοντάς τους φυσικά όλα τα κεκτημένα δικαιώματά τους.

2. Να απαιτήσει ότι όσο διάστημα θα διεξάγεται η διμερή διαβούλευση να μην γίνει καμία μεταβολή στις καταστάσεις προσωπικού της εταιρείας, να μην υπάρξει καμιά απόλυση ή βλαπτική μεταβολή της εργασιακής τους σχέσης.

3. Να προχωρήσει στην ενημέρωση από την Ομοσπονδία του ΕΚΑ, της ΓΣΣΕ και των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους και να μην παρασυρθούν στις «σειρήνες» για δήθεν υψηλές αποζημιώσεις εθελουσίας εξόδου, γιατί την επόμενη μέρα θα βρεθούν μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, σε μια περίοδο μάλιστα αύξησης των ποσοστών της ανεργίας, ιδιαίτερα στον κλάδο μας.