3.5 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Υπηρεσιών ΟΤΑ | Μόνιμες προσλήψεις ΤΩΡΑ!

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ηρακλείου: Αντιμετώπιση υποστελέχωσης ή ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στο Δήμο Χερσονήσου;;

Πρόσφατα

Ο ισχυρισμός, ότι δήθεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, το 2010, χρησιμοποιήθηκε, τότε, ως «εργαλείο» για τις απολύσεις εργαζομένων και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών. Σήμερα, ο ίδιος ισχυρισμός χρησιμοποιείται απ’ την ανάποδη – επικαλούνται τις ελλείψεις προσωπικού – για να ιδιωτικοποιηθούν και να εκποιηθούν υπηρεσίες του Δημοσίου και των ΟΤΑ στους ιδιώτες.

Είναι τουλάχιστον φαρισαϊσμός όταν, αυτοί που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, να την επικαλούνται, για να περάσουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές τους, για την πλήρη απόσυρση του κράτους από παντού και την ανάθεση των πάντων στους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Αυτή η πολιτική είναι εγκληματική και αποκαλύφθηκε περίτρανα, τώρα, με τους χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό, με ένα δημόσιο σύστημα υγείας αποδυναμωμένο και μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διαλυμένη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν βγάζει συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιεί την πανδημία, το lockdοwn και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην έκφραση της αντίθεσης του λαού μας απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, και νομοθετεί νέα μέτρα που διαλύουν το Δημόσιο, περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίας και θωρακίζουν τον αυταρχικό, αστυνομικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, το περασμένο καλοκαίρι ψήφισε το νόμο 4674/2020 με τον οποίο συστήνονται Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΕ) με την επωνυμία «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί ΟΤΑ» και στους οποίους ανατίθενται αρμοδιότητες που υποκαθιστούν τις δημόσιες υπηρεσίες.

Με λίγα λόγια το δούλεμα και η κοροϊδία συνεχίζονται κανονικά. Ενώ δεν στελεχώνουν τις υπηρεσίες με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, συστήνουν Α.Ε οι οποίες θα προσλαμβάνουν, με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, προσωπικό, με στόχο την πλήρη παράδοση όλων των κρίσιμων υπηρεσιών των ΟΤΑ στους ιδιώτες, αλλά και την συνέχιση της πελατειακής λειτουργίας του κράτους και των ΟΤΑ.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης. Όπως αναρτήθηκε στη https://diavgeia.gov.gr/f/dimos_hersonisou, με την 4/2021 Απόφαση Δημάρχου διαπιστώνεται αδυναμία στελέχωσης της οικονομικής υπηρεσίας. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ανατίθεται, στην αναπτυξιακή εταιρεία ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε, η «Διοικητική υποστήριξη για την βελτιστοποίηση στην άσκηση αρμοδιοτήτων Οικονομικής Υπηρεσίας» έναντι του ποσού των 607.000,00€ κατ’ έτος, επικαλούμενος και αυτός την έλλειψη προσωπικού, όταν με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να προσλάβει πάνω από 30 εργαζόμενους!

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θεωρεί πως πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος στον ισχυρισμό των δημάρχων για τις ελλείψεις σε προσωπικό, αφού είναι συνυπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση.

Από τη μια λένε, και δικαίως, ότι δεν έχουν προσωπικό, από την άλλη, όμως, δε διεκδικούν μόνιμες προσλήψεις από την κεντρική διοίκηση. Αντιθέτως, βολεύονται με εργαζομένους από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που δεν κοστίζουν τίποτα στους Δήμους, προχωρώντας παράλληλα σε απολύσεις από τις κοινωνικές δομές, όπως οι παιδικοί σταθμοί (Καστοριά, Άλιμος, Περιστέρι κλπ).

Μάλιστα σε πρόσφατη καταγγελία του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ηρακλείου αναφέρεται ότι “Δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση, από κανέναν Δήμαρχο και καμία διάθεση για συνεργασία” στο αίτημά του για την από κοινού εύρεση λύσεων με αφορμή τον νέο κύκλο κινητικότητας των εργαζομένων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Είναι ανάγκη κατά συνέπεια πρωτοβάθμια σωματεία και η ΠΟΕ-ΟΤΑ να αντιμετωπίσουν συνολικά την επίθεση που δέχονται οι δημοτικές υπηρεσίες και ο δημόσιος και κοινωνικός τους χαρακτήρας. Από την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και της καθαριότητας των Δήμων μέχρι τη διάλυση των τεχνικών υπηρεσιών τους και την ανάθεση των μελετών και των έργων σε ιδιωτικές εταιρείες και από την εκχώρηση σε αναπτυξιακές ή ιδιωτικές εταιρείες της διοικητικής και οικονομικής τους λειτουργίας, μέχρι τη συρρίκνωση των κοινωνικών τους υπηρεσιών και την εμπορευματοποίησή τους, με σκοπό το κέρδος.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, οφείλουν να βάλουν σε πρώτη προτεραιότητα θέματα, όπως η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών, οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, για όλες τις ειδικότητες και σε όλους τους κλάδους, η μετατροπή όλων των συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ σε Αορίστου Χρόνου και η κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων που «ανακυκλώνουν» την ανεργία, υπονομεύουν τις μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις και διαλύουν τις υπηρεσίες των ΟΤΑ.

12 Γενάρη 2021
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ


Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ηρακλείου: Αντιμετώπιση υποστελέχωσης ή ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στο Δήμο Χερσονήσου;;

Η Δημοτική Αρχή του Δ. Χερσονήσου, «πρωτοπορεί» ξανά!!!

Μετά την ανανέωση της σύμβασης, για την καθαριότητα, σε ιδιώτη, με κόστος 16 εκατομμύρια στην τετραετία, θέλει να υπογράψει σύμβαση, με την εταιρεία ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε., με επίκληση μια γενικόλογη απώλεια εσόδων, χωρίς καμία τεκμηρίωση της θέσης της.

Το κόστος, αυτού του νέου εγχειρήματος της Δημοτικής Αρχής Χερσονήσου, υπερβαίνει τα 600.000 €(!!!) ανά έτος, έχει διάρκεια δύο έτη (με δυνατότητα ανανέωσης) και προβλέπει την πρόσληψη 26 (!!!) ατόμων.

Μέσα από τα γραφόμενα στην απόφαση-διαπίστωση του Δημάρχου, για υποστελέχωση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, την εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή και την Προγραμματική Σύμβαση (σχέδιο), δεν προκύπτει, ούτε επαρκώς αιτιολογείται, η ανάγκη για την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης. Καλούμε τη δημοτική αρχή του Δήμου Χερσονήσου, να μας απαντήσει, στα παρακάτω ερωτήματα:

α) Τι κινήσεις έχει κάνει ως σήμερα, για να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση της οικονομικής υπηρεσίας της;

  • έχει υποβάλει τα αιτήματά της για προσλήψεις προσωπικού, προς το υπουργείο (σύμφωνα με την εγκύκλιο Θεοδωρικάκου);

  • εάν ναι: έχουν εγκριθεί αυτά τα αιτήματα ή έχουν απορριφθεί;

  • έχει κάνει προγραμματισμό για το προσωπικό που χρειάζεται;

β) αφού έχει ζητήσει προσωπικό με βάση το πρόγραμμα της κινητικότητας, πως είναι σίγουρο ότι, κάποιες τουλάχιστον, από τις ανάγκες που υπάρχουν, δεν θα καλυφθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία;

γ) τα 26 άτομα που προβλέπει η Προγραμματική Σύμβαση, με την «ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ», με βάση ποιες ανάγκες ζητούνται;

  • Η σύμβαση αναφέρεται μόνο σε δύο Τμήματα, των Εσόδων για καταγραφή ακίνητης περιουσίας και των Προμηθειών για διαχείριση της αποθήκης. Μάλλον θέλει να συναγωνιστεί το μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδας σε προσωπικό, ζητώντας 26 άτομα για να καλύψει τις ανάγκες αυτών των 2 Τμημάτων!!

  • Οι ειδικότητες που αναφέρονται, (εκτός από 5 άτομα με ειδικότητα οικονομικού), από ποια ακριβώς ανάγκη προκύπτουν; Ζητάει κατά πλειοψηφία διοικητικούς υπαλλήλους, και μηχανικούς χωρίς να διευκρινίζει το λόγο, που αυτές ζητούνται σε τέτοιο μεγάλο αριθμό. Επίσης ουδεμία αναφορά γίνεται σε προσόντα και εμπειρία που απαιτούνται. Δεν εξηγεί, γιατί δεν κάνει ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και των συμβασιούχων που ήδη εργάζονται.

δ) η απώλεια εσόδων για το δήμο, παρουσιάζεται ως κύριος λόγος για την υπογραφή της σύμβασης, αλλά δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει το μέγεθος της απώλειας αυτής και ποιος ακριβώς είναι ο επιθυμητός στόχος στην είσπραξη των εσόδων μετά τη συνεργασία με την «ΕΥΔΗΜΟΣ». Επίσης δεν παρουσιάζεται κανένα χρονοδιάγραμμά εργασιών συνολικά και ανά υπάλληλο. Τι ακριβώς ζητάει η δημοτική αρχή, πως το κοστολογεί και τι θα κάνει ο κάθε υπάλληλος, παραμένουν άγνωστα. Ούτε βέβαια παρουσιάζεται, κάποια εμπεριστατωμένη ανάλυση του κόστους, που έχει η κάλυψη των λειτουργικών ελλείψεων της Οικονομικής Υπηρεσίας.

ε) Σε περίπτωση που ο Δήμος Χερσονήσου δεν καταφέρει να προσλάβει 26 μόνιμους υπαλλήλους, θα ανανεώνει επ’ άπειρον τη συγκεκριμένη σύμβαση; Αν προκύψουν ανάλογα προβλήματα με άλλες υπηρεσίες, θα κάνει νέες παρόμοιες συμβάσεις για να καλύπτει την υποτιθέμενη αδυναμία;

Ο Σύλλογος Εργαζομένων, εκτιμά ότι η δημοτική αρχή Χερσονήσου, δεν στοχεύει στην λύση της υποστελέχωσης της Οικονομικής της Υπηρεσίας και τη στήριξη του ήδη υπάρχοντος προσωπικού. Ούτε ενδιαφέρεται για το κόστος της νέας σύμβασης. Αδιαφορεί για το απαιτούμενο χρόνο εκπαίδευσης των νέων υπαλλήλων καθώς και για θέματα νομιμότητας, ελέγχου και ευθύνης του παραγόμενου από αυτούς έργου. Τελικά το μόνο όραμα, πολλών δημάρχων νεοφιλελεύθερης κοπής, φαίνεται πως είναι η εκχώρηση μεγάλων τμημάτων των δημοτικών υπηρεσιών, σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα «μανατζάρονται» από τους ίδιους, καθιστώντας ταυτόχρονα τους μόνιμους υπάλληλους των ΟΤΑ, μειοψηφία στους δήμους και σαν πρόσωπα και σαν έννοια. Τα λεφτά των δημοτών, θα δίνονται για να συντηρούνται οι κάθε είδους Α.Ε., αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα, τόσο στην απόδοση των υπηρεσιών, όσο και στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου αλλά με το αζημίωτο.

Η υπεράσπιση του δημόσιου τομέα από κάθε είδους «αρπακτικά» είναι υπόθεσή όλων μας!

Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους να δηλώσουν την αντίθεσή τους σ’ αυτές τις επιθετικές πρακτικές των δημοτικών αρχών, με στόχο την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών. Η αρχή έγινε με την υπηρεσία της καθαριότητας, συνεχίζουν με την οικονομικές υπηρεσίες και ακολουθούν όλες οι άλλες. Είμαστε όλοι στο στόχαστρό τους.

Να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας στην εργασία, να διεκδικήσουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, εκπαίδευση, τοπική αυτοδιοίκηση!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις