8.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΠΕ «η Αθηνά» | Η κυβέρνηση ανοίγει την Πρωτοβάθμια, όπως ακριβώς την έκλεισε: με εγκληματική ανευθυνότητα και ψέματα

Οι όροι για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων αποτελούν προϋπόθεση για την επαναλειτουργία τους. Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν είναι αναλώσιμοι

Πρόσφατα

Η κυβέρνηση, με τις ίδιες σκοπιμότητες, αλλά και τις ίδιες πρακτικές που άνοιξε τα σχολεία το Σεπτέμβρη, τα άφησε ανοχύρωτα ως υγειονομικές βόμβες και τα έκλεισε το Νοέμβρη, ως αποτέλεσμα των εγκληματικών της επιλογών σχετικά με την πανδημία, αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία στις 11 Γενάρη, χωρίς ούτε τη στοιχειώδη προσφυγή στη γνώμη της επιτροπής των ειδικών που η ίδια διόρισε για να “νομιμοποιεί” τις επιλογές της. Επιλογές που βρίθουν από ταξική μεροληψία, αναλγησία, μένος κατά των δημόσιων αγαθών σε Υγεία και Παιδεία, αντιδημοκρατική-καθεστωτική πρακτική και επικοινωνιακή προπαγάνδα μέσω των χρυσοπληρωμένων ΜΜΕ.

Ανοίγει, λοιπόν, τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, όπως ακριβώς έκλεισαν λέγοντας τα ίδια ψέματα, χωρίς να έχει διασφαλιστεί καμία από τις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία τους, λειτουργώντας με εγκληματική ανευθυνότητα, θεωρώντας τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως αναλώσιμους. Εξηγούμαστε: Την ώρα που, λόγω της πεισματικής εμμονής των κυβερνώντων, τα τμήματα παραμένουν πληθωρικά χωρίς καμιά αποσυμφόρηση και οι αρμόδιοι εκτιμούσαν πως στα γιορτινά γεύματα ήταν υγειονομικά επικίνδυνο να συνωστίζονται 9 άτομα από δυο οικογένειες σε ένα διαμέρισμα των 80 τετραγωνικών, το να συνωστίζονται Γενάρη μήνα, επί 6 ώρες, 25 μαθητές-εκπαιδευτικοί από 25 οικογένειες, ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί συνωστίζονται σε δεκάδες τμήματα πολλών σχολείων, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο! Την ευθύνη για τις συνέπειες αυτής της εγκληματικής πολιτικής φέρει ακέραια η κυβέρνηση. Μοιραία θα οδηγηθούμε σε νέο και πάλι σε νέο κλείσιμο και την ευθύνη για το μορφωτικό έλλειμμα μια ολόκληρης γενιάς την φέρει πάλι η κυβέρνηση.

Eπειδή, όμως, δεν μπορεί να είμαστε αναλώσιμοι, θεωρούμε ότι πλέον οι όροι που προβάλλει το εκπαιδευτικό κίνημα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων αποτελούν προϋπόθεση για την επαναλειτουργία τους.

Καλούμε τη ΔΟΕ να τοποθετηθεί του θέματος προβάλλοντας και απαιτώντας την υλοποίηση όλων των παρακάτω μέτρων ως απόλυτα απαραίτητων και αναγκαίων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Είναι σαφές ότι πρέπει από τον κλάδο να αναζητηθούν με κάθε τρόπο οι ευθύνες, πολιτικές και άλλες, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την Κυβέρνηση για αυτήν την πραγματικότητα που μας εκθέτει σε κινδύνους. Όχι άλλα παιχνίδια με την υγεία και τη ζωή των συναδέλφων, όχι άλλα παιχνίδια με τη μόρφωση και την υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους

Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων προϋποθέτει τα εξής:

  • Ολιγομελή τμήματα έως έως 15 μαθητές ανά τμήμα. Αξιοποίηση όλων των τρόπων για την στέγαση των τμημάτων και, βέβαια, διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας!

  • Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Ιχνηλατήσεις και διαρκή επιδημιολογική επιτήρηση σε κάθε σχολείο. Κάθε εκπαιδευτικός να εξαντλεί το ωράριό του σε ένα σχολείο.

  • Εμβολιασμός, προαιρετικός, όλων των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στα σχολεία κατά προτεραιότητα, μετά τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

  • Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή – μείωση της ύλης σε όλες τις τάξεις.

Από την πλευρά του συλλόγου Αθηνά, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τις διεκδικήσεις μας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, αλλά και την αντίστασή μας στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Κυβέρνησης με ακροδεξιά χαρακτηριστικά σε πολλές περιπτώσεις, που αξιοποιεί την πανδημία για να υπηρετήσει τα ταξικά-καθεστωτικά της συμφέροντα, να χτυπήσει τα κοινωνικά αγαθά και να περιστείλει τα εργατικά, κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Καλούμε τους συναδέλφους σε κάθε σχολείο να δυναμώσουν τη φωνή της συλλογικής διεκδίκησης για να υπερασπίσουμε την υγεία και τη μόρφωση στο δημόσιο σχολείο.

Ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία και δύναμη σε όλους και όλες!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις