24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: 4 νεκροί από την εισβολή στο Καπιτώλιο | Παρατείνεται για 15 μέρες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουάσιγκτον

Φωτογραφίες, βίντεο

Πρόσφατα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, ώρα 7πμ.

Ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος ζητείται από Πέιν για άμεση καθαίρεση Τραμπ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά τη βίαιη εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο προκειμένου να εμποδίσουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ του Τζο Μπάιντεν. Ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, γίνεται αποδέκτης αιτημάτων για άμεση καθαίρεση του απερχόμενου προέδρου Τραμπ, στον οποίο αποδίδεται η ευθύνη για τα δραματικά γεγονότα. Συγκεκριμένα ζητείται η άμεση απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ, με την ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος. Παράλληλα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Περιφέρειας της Κολούμπια, Karl Racine κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να επικαλεστεί την 25η τροπολογία για την απομάκρυνση του Προέδρου Τραμπ από το αξίωμα.«Είτε σας αρέσει ο Αντιπρόεδρος Πενς είτε όχι, το γεγονός είναι ότι είναι πιο κατάλληλος για το αξίωμα… χρειαζόμαστε αρχηγό που θα εκπληρώσει τις συνταγματικές του ευθύνες», δήλωσε στο CNNi απόψε.

«Θα ήθελα να καλέσω τον αντιπρόεδρο, παρακαλώ προχωρήστε στο επόμενο βήμα. Εκτελέστε το συνταγματικό σας καθήκον. Προστατέψτε την Αμερική, υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία και κάντε επίκληση στην 25η τροπολογία».

Αυτό απαιτεί από τον αντιπρόεδρο Πενς να συγκεντρώσει την πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου ή την πλειοψηφία του Κογκρέσου για να απομακρύνει αμέσως τον Πρόεδρο Τραμπ, «επειδή είναι σαφές ότι δεν είναι κατάλληλος για αξίωμα».

Το ίδιο αίτημα έχουν υποβάλλει πολιτικοί και επιχειρηματίες κάνοντας επίκληση στην 25η τροπολογία, η οποία προβλέπει την απομάκρυνση του προέδρου των ΗΠΑ στη βάση σοβαρής ψυχολογικής διαταραχής.

Σε αυτήν την κατεύθυνση υπήρξε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση από τον επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί και ως ένα περαιτέρω πλήγμα για τον Τραμπ, δεδομένου ότι είναι και ο ίδιος επιχειρηματίας και ήταν η επιτυχία του ως επιχειρηματίας που είχε προβάλει εξ αρχής, στην έναρξη της πολιτικής διαδρομής του.

Στο ίδιο κλίμα και Δημοκρατικοί βουλευτές που ζητούν την ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Ντόναλντ Τραμπ για τα δραματικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, ενώ κάποιοι από αυτούς χαρακτηρίζουν εκείνους που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο «εσωτερικούς τρομοκράτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο Καπιτώλιο εντοπίστηκαν εκτός από όπλα και ένας εκρηκτικός μηχανισμός, ενώ, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν είναι προγραμματισμένη για την 20’η Ιανουαρίου.

Τέσσερις νεκροί από την εισβολή στο Καπιτώλιο

Μια γυναίκα, η οποία πυροβολήθηκε από αστυνομικό και τρεις ακόμα που είχαν τραυματιστεί και κατέληξαν σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, είναι οι νεκροί από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτός από χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως τον αποκαλούν σχεδόν όλοι πλέον, αποδεικνύεται και μοιραίος για τέσσερις πολίτες. Άλλοι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Μετά τη γυναίκα που έχασε τη ζωή της εξαιτίας πυροβολισμού που δέχτηκε μέσα στο Καπιτώλιο, κατά την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, άλλοι τρεις άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με την αστυνομία της Ουάσινγκτον.

Οι τελευταίοι τρεις νεκροί δεν είχαν τραυματιστεί μέσα στο Καπιτώλιο, αλλά στα επεισόδια που έγιναν έξω από αυτό κατά τη διάρκεια των τρομακτικών στιγμών που έζησαν οι ΗΠΑ πριν από μερικές ώρες.

Παράλληλα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.


Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Βγήκαν τα όπλα, νεκρή γυναίκα που πυροβολήθηκε

Tην Τετάρτη 6 Γενάρη 2021, πρωτοφανείς στιγμές εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, από τη στιγμή που ακροδεξιοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο κτήριο, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν εικόνες που δείχνουν αστυνομικούς να έχουν προτάξει τα όπλα τους για να αντιμετωπίσουν τους υποστηρικτές του Τραμπ, ενώ  έπεσαν πυροβολισμοί, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί, ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται, καθώς και μία ακόμη γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος και λίγες ώρες αργότερα κατέληξε.

Των πρωτόγνωρων γεγονότων στην καρδιά της δημοκρατίας των ΗΠΑ είχε προηγηθεί μια ομιλία του απερχόμενου προέδρου στους υποστηρικτές του στην Ουάσινγκτον, στη διάρκεια της οποίας «έριξε λάδι στη φωτιά», λέγοντας πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ήττα του, ενώ κάλεσε και τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν. Ο Πενς, ωστόσο, αρνήθηκε και προχώρησε κανονικά στην επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού εκπροσώπου. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χρειάστηκε να φυγαδευτεί για να γλιτώσει από τους οπαδούς του Τραμπ. Ειδικές δυνάμεις της αμερικανικής αστυνομίας απομάκρυναν τον όχλο από το Καπιτώλιο, ενώ επεβλήθη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσιγκτον.Αναλυτικότερα…

LIVE εικόνα

Η αμερικανική πολιτική παράδοση της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας διερράγη με την πρωτοφανή στα χρονικά εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών να «δοκιμάζονται» σε απευθείας μετάδοση.

Στιγμές που θα καταγράψει η Ιστορία εκτυλίχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που τα δύο σώματα του Κογκρέσου συνεδρίαζαν στην Ουάσινγκτον για να εγκρίνουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση στο Κογκρέσο διακόπηκε, βουλευτές, γερουσιαστές και προσωπικό πανικόβλητοι έψαχναν ασφαλές καταφύγιο, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για τουλάχιστον μία γυναίκα που τραυματίστηκε θανάσιμα στον λαιμό από πυροβόλο όπλο. Πληροφορίες κάνουνε επίσης λόγο και για τραυματίες αστυνομικούς.

Το κτίριο του Καπιτωλίου εκκενώθηκε τελικά περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος από τις ειδικές δυνάμεις (SWAT) της Αστυνομίας, αφού οι εικόνες που έρχονταν από τον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας ήταν πρωτοφανής και σίγουρα θα περάσουν στην Ιστορία. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών έξω από το κτίριο, όπου παρέμεναν συγκεντρωμένοι οπαδοί Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον κατευθύνονταν δυνάμεις της Εθνοφρουράς, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, ολόκληρη η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Μέλη της Εθνοφρουράς και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εντολή κινητοποίησης της Εθνοφρουράς έδωσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Πηγές που επικαλείται το CNNi ανέφεραν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «αρχικά αντιστάθηκε» στην κινητοποίηση της Εθνοφρουράς και πως ο Πενς ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά πως ο αντιπρόεδρος δεν έχει αρμοδιότητα για να δώσει εντολή για την Εθνοφρουρά. Κατά τις ίδιες πηγές, σύμβουλοι και στενοί συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ επί ώρα προσπαθούσαν να πείσουν τον απερχόμενο πρόεδρο να κινητοποιήσει την Εθνοφρουρά και να κάνει μια δήλωση υπέρ της αποκλιμάκωσης της κατάστασης στο Καπιτώλιο.

Ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μιούριελ Μπόουζερ, ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών μέχρι το πρωί της Πέμπτης, στις 6:00 (τοπική ώρα).

Το έναυσμα για τα επεισόδια

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ενώπιον των υποστηρικτών του που πανηγύριζαν ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία.

«Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ (ήττα)», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κοντά στον Λευκό Οίκο. «Θα σταματήσουμε την κλοπή. Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές και τις κερδίσαμε ευρέως».

Τη σχετική δήλωσή του ανήρτησε στο Twitter το οποίο λίγο αργότερα μπλόκαρε την εν λόγω ανάρτηση (βλ. φωτογραφία)

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς «αδύναμους» και «αξιολύπητους».

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών. «Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει για τη στάση του αντιπροέδρου του.

Ανυπακοή από τον Πενς

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν υπάκουσε στην εντολή του Ντόναλντ Τραμπνα μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο. Σε μια μακροσκελή επιστολή του προς τα μέλη του Κογκρέσου, ο Πενς τονίζει ότι δεν μπορεί να υποβληθούν αιτήματα για ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Στην επιστολή του ο Πενς δηλώνει ρητά ότι δεν έχει “εξουσία να αποφασίζει μονομερώς” και ότι δεν μπορούσε να αλλάξει τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Κατά την κρίση μου, ο όρκος μου να υποστηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα με εμποδίζει να διεκδικήσω μονομερή εξουσία για να καθορίσω ποιες εκλογικές ψήφους πρέπει να μετρηθούν και ποιες όχι», έγραψε.

Ο Πενς αψηφά τον Τραμπ: Δεν μπορώ να αλλάξω τα αποτελέσματα των εκλογών

Ακολούθησαν δραματικά επεισόδια, καθώς μερίδα των διαδηλωτών κατευθύνθηκε στο Καπιτώλιο, έσπασε τα προστατευτικά κάγκελα, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν και εισέβαλε εντός του κτιρίου, την ώρα που τα δύο σώματα του Κογκρέσου ενέκριναν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Για λόγους ασφαλείας απομακρύνθηκε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Το αμερικανικά δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν εικόνες από το εσωτερικό του κτιρίου με άντρες των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν παρατεταμένα τα όπλα τους και να ασφαλίζουν μία πόρτα με ένα βαρύ έπιπλο, την ώρα που διαδηλωτές βρίσκονται εντός του κτιρίου.

Οι αρχές εντόπισαν τουλάχιστον δύο αυτοσχέδιες βόμβες, μία σε κτίριο που στεγάζει γραφεία της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών και μία στο συγκρότημα του Καπιτωλίου και προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Ιλινόις, Άνταμ Κίνζινγκερ, κάνει λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.

Το CNNi στο πρωτοσέλιδό του έκανε λόγο για «Επίθεση στη Δημοκρατία»:

«Να έχετε έτοιμες τις μάσκες αερίων»

Τα πρωτοφανή γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Καπιτώλιο αποτυπώνονται σε διαδοχικά tweet του Ντιν Φίλιπς, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, που εκλέγεται στη Μινεσότα. Ο ίδιος αναφέρει πως ζητήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς να αναζητήσουν ασφαλές σημείο για να προστατευθούν στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων και να έχουν έτοιμες προς χρήση τις μάσκες αερίων.

«Αυτό [σ.σ. που συμβαίνει] είναι τρελό» αναφέρει ο ίδιος. Και προσθέτει πως ουσιαστικά αδυνατεί να πιστέψει τα όσα διαδραματίζονται στο Καπιτώλιο, το ναό της Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απευθύνεται, δε, στον αμερικανικό λαό καλώντας τον να δώσουν μεγάλη προσοχή μπροστά στον χειρότερο εφιάλτη των ιδρυτών πατέρων των Ηνωμένων Πολιτειών και σε όσους τον υποκινούν και επιτρέπουν.

Μπάιντεν: Η Δημοκρατία δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση

Η αμερικανική Δημοκρατία δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τις σκηνές χάους που εκτιλύχθηκαν στο Καπιτώλιο, μετά την εισβολή υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει ζωντανά στην τηλεόραση και να απαιτήσει τον τερματισμό της «πολιορκίας» του Καπιτωλίου.

«Αυτή την ώρα η Δημοκρατία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επίθεση χωρίς προηγούμενο, επίθεση στους εκπροσώπους του έθνους, στους αστυνομικούς στους ανθρώπους και τους υπαλλήλους που υπηρετούν το Καπιτώλιο.

Τραμπ: «Πονάτε αλλά πρέπει να έχουμε ειρήνη»

Μετά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έλαβαν τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε μέσω Twitter τους οπαδούς του να «στηρίξουν» την αστυνομία και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

«Είναι πραγματικά στο πλευρό της χώρας μας. Μείνετε ειρηνικοί!», έγραψε.

Αν και δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στο Καπιτώλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε αρκετές φορές «πρέπει να πάτε στα σπίτια σας».

Επανέλαβε το επιχείρημα ότι «μας έκλεψαν τις εκλογές» και τις καταγγελίες περί νοθείας, για να σημειώσει: «Ξέρω ότι πονάτε, αλλά πρέπει να πάτε στα σπίτια σας, πρέπει να έχουμε ειρήνη, πρέπει να έχουμε νόμο και τάξη».Την ίδια ώρα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν δήλωσε πως «η βία δεν έχει απολύτως καμία θέση στη δημοκρατία μας», αναφερόμενος στην εισβολή διαδηλωτών, υποστηρικτών του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, στο Καπιτώλιο.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ζήτησε τον «άμεσο» τερματισμό της βίας στο Καπιτώλιο, μετά την εισβολή. «Οι βιαιότητες και οι καταστροφές που λαμβάνουν χώρα στο αμερικανικό Καπιτώλιο πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», έγραψε στο Twitter, ζητώντας από τους διαδηλωτές να «σεβαστούν τους αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής του νόμου και να εγκαταλείψουν αμέσως το κτίριο».

Έκκληση Πελόζι προς Τραμπ

Λίγα λεπτά πριν τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ «να απαιτήσει» την αποχώρηση των διαδηλωτών από τους χώρους του Καπιτωλίου.

Ο Τσακ Σούμερ είχε ήδη απαντήσει μέσω Twitter στο κάλεσμα Τραμπ προς τους υποστηρικτές του «να παραμείνουν ειρηνικοί», λέγοντας υπό το βάρος όλων των προηγούμενων αναφορών του: «Είναι λίγο αργά γι’ αυτό. Δεν νομίζεις;»

opadoi-toy-tramp-eisevalan-sto-kapitolio-apagoreysi-kykloforias-stin-oyasigkton1

opadoi-toy-tramp-eisevalan-sto-kapitolio-apagoreysi-kykloforias-stin-oyasigkton2


Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις