8 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ: Έτσι πρέπει να γίνει το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων

Τέσσερα μέτρα που θα πρέπει να συνοδεύουν το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς προτείνουν ο καθηγητής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, και η ομάδα του. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να γίνει σχεδιασμός για στοχευμένους εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες περιοχές με στόχο την αναχαίτιση πιθανών τάσεων αναζωπύρωσης.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, που δημοσιεύεται στο enikos.gr, τάσσονται υπέρ της σταδιακής επαναλειτουργίας της αγοράς στη χώρα, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλή επιδημιολογική επιβάρυνση και μικρό πληθυσμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα από το άνοιγμα της αγοράς στις περιοχές αυτές μπορεί να αποτελέσει “μπούσουλα” για την επανεκκίνηση ή μη αντίστοιχων δραστηριοτήτων σε άλλες περιοχές.

Τα σημερινά δεδομένα και η διαφαινόμενη χαλάρωση εφαρμογής των μέτρων στα μεγάλα αστικά κέντρα τις μέρες των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά και η σύγκρισή τους με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE δείχνουν ότι με βάση τις διαφοροποιήσεις στην επιδημιολογική εικόνα από περιοχή σε περιοχή, και τη διαφορετική μετεωρολογία και το πως αυτή θα επηρεάσει τη μεταδοτικότητα, η αγορά θα μπορούσε να ανοίξει σε περιοχές με μικρή επιβάρυνση και μικρό πληθυσμό, και η πορεία αυτών να αποτελέσει οδηγό για άνοιγμα ή μη των αντίστοιχων δραστηριοτήτων σε άλλες περιοχές. Αντίστοιχα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι εμβολιασμοί ως μέσο ανάσχεσης της διασποράς στην κοινότητα στοχεύοντας σε περιοχές της χώρας όπου με βάση τα μοντέλα προσομοίωσης ανιχνεύονται τάσεις αναζωπύρωσης μετά την άρση του lockdown” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του τονίζουν ότι το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων θα πρέπει να συνοδευτεί με:

  • Αύξηση της τηλεργασίας στο 70% και επιτήρηση της εφαρμογής του μέτρου

  • Σημαντική αύξηση (τριπλασιασμός) των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2

  • Απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και δημόσιους χώρους και σχολεία

  • Επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού.

Όπως υπογραμμίζουν, τα τελευταία τρία μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν με στόχευση σε περιοχές που έχουν υψηλή πιθανότητα αναζωπύρωσης της πανδημίας σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα επεξεργασμένα από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, ώστε να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά για την αναχαίτιση πιθανών τάσεων αναζωπύρωσης προληπτικά. “Με εφαρμογή συνδυαστικά των παραπάνω μπορούμε να ανοίξουμε υπό προϋποθέσεις την αγορά και την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση διά ζώσης ελέγχοντας την πανδημία έτσι ώστε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τον υγειονομικό κίνδυνο” υποστηρίζουν.

Τέλος, για άλλη μια φορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες ημέρες, λόγω του συνωστισμού που προέκυψε στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και της αυξημένης κίνησης σε δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια των εορτών. “Δυστυχώς τα πρώτα αποτελέσματα της αυξημένης κινητικότητας διαφαίνονται ήδη στην Αττική και σε κάποιο βαθμό και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος όπως η Κοζάνη, η Φλώρινα και η Ροδόπη. Στις περιοχές αυτές, έχει παρατηρηθεί μια χαλάρωση των μέτρων κατά την εορταστική περίοδο. Εάν δεν επανέλθουν στα επίπεδα εφαρμογής του lockdown που επικρατούσε από τις αρχές μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου, ο συνδυασμός με το άνοιγμα των σχολείων και του λιανικού εμπορίου ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξητικές τάσεις από τις 20 Ιανουαρίου” σημειώνουν στην ανάλυσή τους, εκτιμώντας ότι στις δύο μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές – Αττική και Θεσσαλονίκη – αναμένεται ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να φτάσει στο τέλος του μήνα την τιμή που είχε στο τέλος Οκτωβρίου.


Η ανάλυση για τα κρούσματα της Τρίτης (5/1/2021) – Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες – ΕΔΩ.

Παρόμοια Άρθρα