Ο Πέτσας επαναλαμβάνει ότι θα ανοίξουν στις 11 Γενάρη | Δεν το επιβεβαιώνουν οι ειδικοί

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις που έκανε για τα σχολείαμ στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων κατά του κορονοϊού, από σήμερα μέχρι τις 10 Γενάρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε μέσω ΣΚΑΪ, το πρωί, ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν στις 11 Γενάρη. Ισχυρίστηκε, δε, εκ νέου, ότι η επιστροφή στα αυστηρότερα απαγορευτικά μέτρα έγινε προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Μάλιστα, όπως σημείωσε, με τη συγκεκριμένη απόφαση διευκολύνονται και ειδικοί, καθώς θα γνωρίζουν ότι η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη.

Επίσης, δήλωσε πως οι δραστηριότητες που ανεστάλησαν αυτή την εβδομάδα θα επανέλθουν στις 11 Γενάρη. Ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία» και δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση και μέσα στο 2021 θα συνεχίσει να ξετυλίγει μέτρα ή ανακούφισης για τους πληγέντες από τον κορονοϊό «πάντα με σύνεση, λογική και ανθρωπιά». «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, είτε αυτό είναι φόροι είτε εισφορές. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία που πλήττονται από την πανδημία, δεν θα αφήσουμε να γίνει χιονοστιβάδα και να πνίξει το παλιό χρέος από την κρίση επιχειρηματίες αλλά και φυσικά πρόσωπα», είπε.

Σύψας: Δε θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε στο ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, ο οποίος είπε: «Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουμε για να κουβεντιάσουμε το θέμα των σχολείων και πιθανών εξελίξεων. Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγησή μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου».

Επίσης, διευκρίνισε ότι «δε θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».

«Όχι» Σαρηγιάννη για τα σχολεία

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξέφρασε την ανησυχία του για το πλάνο του ανοίγματος των σχολείων στις 11 Γενάρη, καθώς το θεωρεί επισφαλές. Ο καθηγητής, μιλώντας στο OPEN είπε ότι «είναι δύσκολο να ανοίξουν ασφαλώς τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Το άνοιγμα-κλείσιμο σχολείων έπρεπε να είχε γίνει τον Οκτώβριο. Θα ήμασταν καλύτερα τώρα» είπε και προέτρεψε κυβέρνηση και ειδικούς «να περιμένουμε Τρίτη, Τετάρτη τα δεδομένα των Χριστουγέννων. Θα έχουμε αρκετά στοιχεία την Πέμπτη για να κάνουμε πρόβλεψη και για την εικόνα της Πρωτοχρονιάς».

Παράλληλα, τόνισε ότι προκαλεί ανησυχία η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, η οποία γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. «Στα κρούσματα, η αποκλιμάκωση έχει αρχίσει κι αυτή να μειώνεται. Κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος πραγματικά χαλάρωσε. Καλώς λοιπόν η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα. Αν το αφήναμε να προχωρήσει, θα είχαμε αντιστροφή πορείας και δεν έχουμε πολυτέλεια να συμβεί αυτό στις ΜΕΘ. Μάλλον έδρασαν προληπτικά. Καλά έκαναν και πήραν το μέτρο» επισήμανε.


Με πληροφορίες από CNN, libre.gr