ΟΕΝΓΕ: Πραγματικότητα είναι το φιάσκο της κυβέρνησης και η αναβολή των εμβολιασμών υγειονομικών

Στα νοσοκομεία ΓΚΝ Γεννηματάς Αθήνας, Καραμανδάνειο, Βόλου, Λαμίας, Τρίπολης, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Γρεβενών, Σερρών, Ξάνθης, Χαλκίδας, Ρεθύμνου, Μυτιλήνης, στα Κ.Υ και στο ΕΚΑΒ Καρδίτσας, στο ΕΙΑΑ (Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης)

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα ΠΦΥ κ. Θεμιστοκλέους για το αντίθετο, η πραγματικότητα είναι ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη έναρξη των εμβολιασμών για τις 4 Γενάρη σε μία σειρά νοσοκομείων της χώρας… Η χθεσινή αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Θεμιστοκλέους να διαψεύσει τις καταγγελίες των υγειονομικών έρχεται να προστεθεί σε μια ατέλειωτη σειρά παρόμοιων κυβερνητικών ενεργειών που δείχνουν πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προπαγάνδα και όχι για την ουσία», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σε ανακοίνωσή της, για την αναβολή των εμβολιασμών υγειονομικών και την κυβερνητική προσπάθεια να διαψεύσει τις δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων στα νοσοκομεία και Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Όπως προκύπτει, σημειώνει η Ομοσπονδία, από το επίσημο πλάνο διανομής των εμβολίων που κοινοποιήθηκε υπηρεσιακά στις 2 Γενάρη καθώς και από σχετικά έγγραφα των ΥΠΕ τα οποία κοινοποιήθηκαν υπηρεσιακά την ίδια μέρα, «αναβάλλεται η προγραμματισμένη έναρξη των εμβολιασμών στα νοσοκομεία ΓΚΝ Γεννηματάς Αθήνας, Καραμανδάνειο, Βόλου, Λαμίας, Τρίπολης, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Γρεβενών, Σερρών, Ξάνθης, Χαλκίδας, Ρεθύμνου, Μυτιλήνης, στα Κ.Υ και στο ΕΚΑΒ Καρδίτσας, στο ΕΙΑΑ». Αυτό σημαίνει, «ότι θα καθυστερήσει η πρώτη φάση του εμβολιασμού που περιλάμβανε όλα τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου».

«Έχουμε σηκώσει και συνεχίζουμε να σηκώνουμε μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι στον ιό, αντιμετωπίζουμε υπερτριπλάσιο κίνδυνο συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό και ως αντάλλαγμα έχουμε την υποκριτική στάση της κυβέρνησης και καμία κουβέντα για τα αιτήματά μας», τονίζει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών και απαιτεί από την κυβέρνηση: να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να επισπευστεί και να ολοκληρωθεί άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, ο εμβολιασμός όλων των γιατρών, των νοσηλευτών, συνολικά των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Καλλιεργεί τον εφησυχασμό, “στρίβειν” διά της ατομικής ευθύνης και του εμβολίου, που χρησιμοποιεί ως άλλοθι για το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο, την ώρα που οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται», επισημαίνει,

Είναι γνωστό, αποσαφηνίζει, ότι έως ότου επιτευχθεί η αναγκαία εμβολιαστική κάλυψη, ώστε να δημιουργηθεί το φράγμα ανοσίας που απαιτείται, «θα περάσουν μήνες. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι η χρονική διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο (η οποία δεν είναι ακόμα γνωστή) θα είναι μεγαλύτερη από τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε ασθενείς, διασωληνωμένους, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

Η κυβέρνηση που «ανακάλυψε» όψιμα, την Πρωτοχρονιά του 2021, ότι το ΕΣΥ αντιμετωπίζει προβλήματα και πιέζεται, καταλήγει η ΟΕΝΓΕ, «είναι επιβεβλημένο να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της διασποράς στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στα ΜΜΜ για την ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας, και για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων».


Σχετικές αναρτήσεις: