10.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Brexit: Η Βρετανία αποχωρεί από το Ευρωδικαστήριο και Erasmus. Τι αλλάζει για τους έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους

Υπενθυμίζεται ότι η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λονδίνου επετεύχθη μία εβδομάδα πριν από την καταληκτική ημερομηνία της μεταβατικής περιόδου και 4,5 χρόνια έπειτα από το δημοψήφισμα για το Brexit

Μπαράζ εξελίξεων και σημαντικών αλλαγών φέρνει η συμφωνία για το Brexit που επετεύχθη την παραμονή των Χριστουγέννων μεταξύ Ε.Ε και Γηραιάς Αλβιώνας. Αυτό που ενδιαφέρει βέβαια χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά είναι τι αλλάζει με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους που προέρχονται από την Ελλάδα. Το Brexit αναμένεται να αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι του σε διάφορους τομείς, όπως τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και γενικότερα τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Παράλληλα, τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικά λόγω της ισχυροποίησης του ευρώ έναντι της στερλίνας, ενώ θα επηρεαστούν τόσο οι Έλληνες εργαζόμενοι στο Νησί, όσο και οι φοιτητές με τις οικογένειές τους.

Τι ισχύει για τους Έλληνες φοιτητές

  • Όσοι εγγραφούν για το 2021 θα πρέπει να καταβάλουν οι ίδιοι τα δίδακτρα, τα οποία, αναμένεται να ξεπεράσουν τις 16.000 ευρώ τον χρόνο, καθώς θα λογίζονται ως διεθνείς φοιτητές.

  • Όσοι έχουν ήδη εγγραφεί μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 εξασφαλίζουν τα δίδακτρα που πληρώνουν και οι Βρετανοί μέχρι το πέρας των σπουδών τους.

  • Τέλος το φοιτητικό δάνειο για φοιτητές από την ΕΕ, παρά μόνο εκπτώσεις που ενδεχομένως λάβουν κάποια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

  • Έρχεται η φοιτητική βίζα, καθώς θα πρέπει να ενταχθούν σε έναν νέο μηχανισμό με το όνομα «Student Route», όπως και όλοι οι πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ που θα φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Τι αλλάζει για τους Έλληνες εργαζόμενους

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται ήδη στη Μεγάλη Βρετανία, δυσκολεύει η διαδικασία για να «φέρουν» μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα.

Αν επιθυμεί επίσης κάποιος να μεταβεί στη Βρετανία με το νέο έτος για να εργαστεί και δεν διαθέτει άδεια προσωρινής παραμονής (pre settled status) θα πρέπει να αξιολογηθεί βάσει ενός «point system» για τους μετανάστες. Οι ενδιαφερόμενοι θα μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους, ενώ το σχέδιο προβλέπει και μία ξεχωριστή κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με ειδικές προϋποθέσεις.

Η εμπορική συμφωνία ύψους, 660 δισ. λίρες ετησίως, ορίζει μεταξύ άλλων:

  • Εμπόριο χωρίς δασμούς (να μην υπάρχουν τελωνειακοί δασμοί για τα βρετανικά προϊόντα στην ΕΕ, παραμένοντας εκτός Ενιαίας Αγοράς και τελωνειακής ένωσης).

  • Αποχώρηση του ΗΒ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

  • Aπόδοση στη Βρετανία του 25% της αξίας της ευρωπαϊκής αλιείας στα βρετανικά ύδατα για 5,5 χρόνια.

  • Παράλληλα, Βρετανία και ΕΕ δεσμεύονται να τηρήσουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού «διατηρώντας τα υψηλά επίπεδα προστασίας σε τομείς όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και η τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, η φορολογική διαφάνεια και οι κρατικές επιδοτήσεις».

  • Στην περίπτωση μάλιστα που η μία από τις δύο πλευρές δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, υπάρχει η δυνατότητα λήψης «διορθωτικών μέτρων», όπως είναι η επιβολή τελωνειακών δασμών.

Επίσης, σε περίπτωση που κάποια πλευρά δεν τηρήσει τη συμφωνία, θα αναλάβει να εξετάσει το πρόβλημα ένας μηχανισμός επίλυσης διαφορών, όπως συμβαίνει στις περισσότερες εμπορικές συμφωνίες.

Η συμφωνία, που περιγράφεται αναλυτικά σε 2.000 σελίδες, περιέχει ακόμα διατάξεις για θέματα πυρηνικής συνεργασίας και ενεργειακών διασυνδέσεων μέχρι την αλιεία και την αεροπορία.

Όσον αφορά στις μεταφορές, εξασφαλίζει την αεροπορική, οδική και σιδηροδρομική σύνδεση των βρετανικών νησιών με την ηπειρωτική Ευρώπη, ωστόσο η Βρετανία θα χάσει ορισμένα από τα πλεονεκτήματά που απολάμβανε όταν ήταν μέλος της ενιαίας αγοράς. Στόχος είναι να μην υπονομευθούν τα δικαιώματα των επιβατών, των εργαζομένων αλλά και η ασφάλεια των μεταφορών.

Η συμφωνία, τέλος, καθορίζει «ένα νέο πλαίσιο» στη συνεργασία των δύο πλευρών σε αστυνομικό και δικαστικό επίπεδο, ιδίως όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος. Η συνεργασία αυτή θα μπορεί ωστόσο να διακοπεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο αναστείλει τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Βρετανία αποχωρεί και από το πρόγραμμα Erasmus

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστοποίησε και την αποχώρηση της χώρας του από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

Επικαλέστηκε μάλιστα ως αιτιολογία το «κόστος» του προγράμματος, το οποίο θα αντικατασταθεί, όπως είπε από ένα «διεθνές» βρετανικό.

«Επρόκειτο για μια δύσκολη απόφαση», σημείωσε ο Τζόνσον, προσθέτοντας πως αν και ήταν «υπέροχο» να φιλοξενεί η χώρα του τόσους πολλούς Ευρωπαίους φοιτητές, το Erasmus ήταν «υπερβολικά ακριβό» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το Erasmus από το εθνικό πρόγραμμα Alan Turing (από το όνομα του γνωστού Βρετανού μαθηματικού), το οποίο θα βοηθά τους Βρετανούς φοιτητές να σπουδάζουν «στα καλύτερα πανεπιστήμια», όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του κόσμου.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε πάντως τη λύπη του για την αποχώρηση της Βρετανίας από το Erasmus, στο οποίο συμμετείχε από το 1987.

ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τη συμφωνία και θα αποφασίσει μετά το τέλος του έτους

Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών, γνωστοποιώντας ότι θα την αναλύσει λεπτομερώς πριν αποφασίσει αν θα την εγκρίνει ή όχι, με το νέο έτος.

Η συμφωνία «μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας εταιρικής σχέσης», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Σώματος, Νταβίντ Σασόλι, εκφράζοντας ωστόσο τη λύπη του για το γεγονός ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε την τελευταία στιγμή και δεν αφήνει χρόνο ώστε να διενεργεί ο πρέπων κοινοβουλευτικός έλεγχος πριν από το τέλος του έτους.

​«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλύσει τώρα τη συμφωνία λεπτομερώς προτού αποφασίσει αν θα δώσει τη συγκατάθεσή του, με το νέο έτος. Θα ενεργήσουμε με υπευθυνότητα για να ελαχιστοποιήσουμε την αναστάτωση στους πολίτες και να αποτρέψουμε το χάος ενός σεναρίου χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε.

​Σημειώνεται ότι το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αναγκαίο ώστε να τεθεί επισήμως σε ισχύ η συμφωνία.

Παρόμοια Άρθρα