4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις και να ανακληθεί η πειθαρχική ποινή στο Δ. Κύμης – Αλιβερίου

Πρόσφατα

Η «βιομηχανία» των πειθαρχικών διώξεων, της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, των εκβιασμών και της τρομοκρατίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πρωταγωνιστές τους Δημάρχους, καλά κρατεί. Το νέο επεισόδιο παίχτηκε στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, με πρωταγωνιστή το δήμαρχο, Α. Μπουραντά, να ασκεί πειθαρχική δίωξη και να επιβάλλει ποινή στέρησης ενός μηνιαίου μισθού στον πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων, Αντώνη Σαμοθράκη.

Ο συνάδελφος πρόεδρος του Σωματείου μπήκε στο στόχαστρο της Δημοτικής Αρχής και των στελεχών της, γιατί απαίτησε και διεκδίκησε την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, και την τήρηση της νομιμότητας για την κίνηση των οχημάτων του Δήμου, ώστε να μην βρίσκονται εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι απέναντι στους πολίτες και τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές.

Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος Δήμαρχος αρνείται συστηματικά την παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των χώρων δουλειάς. Άλλωστε, για μη ύπαρξη νόμιμων αδειών λειτουργίας κτιρίων και εγκαταστάσεων καθώς και μη παροχή μέσων ατομικής προστασίας, ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου είναι υπόδικος, έπειτα από μήνυση της Επιθεώρησης Εργασίας. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Σωματείου τάσσεται με τη μεριά των συμφερόντων των εργαζομένων και καλείται από τον εισαγγελέα, ως μάρτυρας κατηγορίας, είναι κάτι που ξεπερνάει την ιδιοκτησιακή αντίληψη του Δημάρχου και γι’ αυτό βάλθηκε να εξοντώσει οικονομικά τον πρόεδρο, με την επιβολή της πειθαρχικής ποινής.

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, δε μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ δε βρήκε κάτι να πει και να εκφράσει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στο πρόεδρο του Σωματείου. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και βρίσκονται στις παρατάξεις ΣΥΝΑΝ και ΔΑΚΕ που έχουν συγκροτήσει ανίερη συμμαχία και λειτουργούν σαν κομματάρχες, χωρίς αρχές και προσχήματα. Στηρίζουν μόνο εκείνους που θεωρούν «δικούς» τους, απαξιώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το ρόλο και τη σημασία της συνδικαλιστικης συμμετοχής και δράσης των εργαζομένων.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ δηλώνει αλληλέγγυο και στηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και τον πρόεδρό του, Αντώνη Σαμοθράκη και καλεί και την ΠΟΕ-ΟΤΑ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιδράσει.

Και κλείνοντας μια επισήμανση προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου: ας μην αναρωτιέται, γιατί επιλέγουν οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Θεωρούμε προσχηματική την «απορία» όταν το παράδειγμα του Δημάρχου Κύμης – Αλιβερίου δίνει την απάντηση στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Και σίγουρα γνωρίζει και αυτός, όπως και εμείς, πολλά περισσότερα τέτοια παραδείγματα.


13 Δεκέμβρη 2020
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις