Στο στόχαστρο έχει βάλει ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, Αθανάσιος Μπουραντάς, τη συνδικαλιστική δράση, το Σωματείο και τους εργαζομένους που διεκδικούν τα αυτονόητα για το νόμιμο των εργασιών – εντολών που δέχονται, όπως επίσης και τα αυτονόητα μέτρα ατομικής προστασίας, προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία και τη ζωή τους. Στο πλαίσιο των συνδικαλιστικών διώξεων, ο δήμαρχος επέβαλε την πειθαρχική ποινή «του προστίμου της περικοπής των αποδοχών του μισθού ενός (1) μηνός» στον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, Αντώνη Σαμοθράκη, γιατί, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή «υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς, ανάρμοστης και ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφορά εντός υπηρεσίας και της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων», την Παρασκευή 25-9-2020. Η υπόθεση μπήκε ως θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, όπου ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου έπεσε σε «νάρκη» καθώς η ψηφοφορία ήταν 10 – 10, με αποτέλεσμα με τη διπλή ψήφο του να απορριφθεί το αίτημα για την ανάκληση των διώξεων του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων αλλά και άλλων δύο εργαζομένων. Είχαν προηγηθεί, σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί, κυνικές δηλώσεις του, όπως «δεν είναι ιερός ο εργαζόμενος για να μην τον αγγίζουμε», «οι εργαζόμενοι δεν είναι εθελοντές», παραβλέποντας σκοπίμως την υποχρέωσή του να παρέχει ασφάλεια και υγιεινή σε όλους τους χώρους δουλειάς και φυσικά τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας που δεν παρέχει.

Το ιστορικό

Η Δημοτική Αρχή τιμωρεί τον πρόεδρο του Σωματείου επειδή από τη θεσμική του θέση αλλά και ως εργαζόμενος ζήτησε το αυτονόητο: «να μην εκδοθεί διαταγή πορείας για τα μηχανήματα έργου, εφόσον δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες εγκρίσεις και άδειες, με αποτέλεσμα τα μηχανήματα να ακινητοποιηθούν», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της πειθαρχικής ποινής. Επίσης, επειδή «επιτεθήκατε λεκτικά και επαναλάβατε τα ίδια περί εγκρίσεων» στην αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που, αφού μετέβη στο χώρο και προκειμένου να τους αναγκάσει να παρανομήσουν, τους απείλησε με περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος. Όπως αναφέρεται στην απόφαση η αναπληρώτρια Προϊσταμένη τους είπε: «εφόσον δεν εργαστείτε δεν δικαιούστε επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας». Αλλά και επειδή δημιουργήσετε την εντύπωση ότι δήθεν υπάρχουν προηγούμενα προβλήματα με την Προϊσταμένη σας, αλλά και με τον Δήμαρχο».

Η αλήθεια είναι παρά σάγγας διαφορετική από όσα περιγράφονται στην απόφαση της πειθαρχικής ποινής. Είναι καθαρά τιμωρητική, στρέφεται κατά της συνδικαλιστικής δράσης και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και αποτελεί προσπάθεια τρομοκράτησή τους. Είναι μια απόφαση που προσπαθεί να καλύψει την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων από τη Δημοτική Αρχή Κύμης – Αλιβερίου, όπως, για παράδειγμα, τη μη παροχή μέτρων ατομικής προστασίας προς τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να κινδυνεύει η ζωή τους.

Άλλωστε, ο ίδιος ο δήμαρχος φέρεται «ως κατηγορούμενος μετά από μήνυση σε έλεγχο που πραγματοποίησε η επιθεώρηση εργασίας σχετικά με την ύπαρξη νομίμων αδειών λειτουργίας κτηρίων και εγκαταστάσεων- μη παροχή μέσων ατομικής προστασίας- πυρόσβεσης – και τήρησης μέτρων ασφαλείας». Στη δίκη αυτή είναι μάρτυρας ο πρόεδρος του Σωματείου, ο οποίος δέχθηκε την επίπληξη της Δημοτικής Αρχής, επειδή πήγε, ως όφειλε, να καταθέσει όταν τον κάλεσε ο εισαγγελέας, καθώς «την ποινική ευθύνη την φέρει πάντοτε ο εκάστοτε Δήμαρχος ως εκπρόσωπος του Δήμου» κι όχι οι εργαζόμενοι.

Όπως σημειώνει, εξάλλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ErgasiaNET, ο πρόεδρος του Σωματείου Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, Αντώνης Σαμοθράκης, την Παρασκευή 25-9-2020 βρισκόταν «στο αμαξοστάσιο “πρώην Σφαγεία” θέση “Μάνα” (το οποίο παρεμπιπτόντως στερείται νόμιμης άδειας λειτουργίας) στα καθήκοντά μου κανονικά στο χώρο εργασίας μου και σε καμία περίπτωση δεν απείχα». Κι αυτό αποδεικνύεται από το παρουσιολόγιο, τους εργαζομένους και αντιδήμαρχο του δήμου που βρισκόταν στο χώρο. Συνεπώς, η κατηγορία για την «αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων μου» είναι ανυπόστατη και αβάσιμη.

Όπως επίσης είναι ανυπόστατη και αβάσιμη, διότι «δεν μου παραδόθηκε διαταγή πορείας ούτε βέβαια απαίτησα να μην εκδοθεί διαταγή πορείας για τα μηχανήματα έργου, ούτε αρνήθηκα την εκτέλεση της εργασίας, ούτε υποστήριξα ότι έχω δικαίωμα να αρνηθώ την εκτέλεση της εργασίας. Απεναντία , νομίμως αιτήθηκα να εκδοθεί διαταγή πορείας με σαφείς εντολές για την εκτέλεση της εργασίας και ζήτησα να ενεργούνται τα νόμιμα για την εκτέλεση της κάθε εργασίας, ώστε να μην βρίσκονται οι χειριστές υπόλογοι στην αστυνομία, στο δασαρχείο και στους πολίτες». Όπως, για παράδειγμα, έγινε στις 20-8-2020, ημέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι έλαβαν εντολή να καθαρίσουν κεντρικό δρόμο στη ΔΔ Λεπούρων, παρότι «υπήρχε κίνδυνος για πρόκληση ατυχήματος, πλην όμως αγνοήθηκε και το έργο συνεχίστηκε», επειδή τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρχε πολύ κίνηση λόγω της επιστροφής των εκδρομέων του Αυγούστου. Δημιουργήθηκε ουρά χιλιομέτρων, οι πολίτες εκνευρίστηκαν, ενώ ένας εξ αυτών «εμένα προσωπικά που οδηγούσα το μηχάνημα με εξύβρισε λεκτικά και με απείλησε όχι μόνο λεκτικά αλλά και με κινήσεις απόπειρας χειροδικίας».

Τότε, ο πρόεδρος του Σωματείου, για να αποτραπούν τα χειρότερα, κάλεσε την αστυνομία, αλλά ο πρόεδρος της ΔΔ Λεπουρών, που ήταν παρών στον καθαρισμό του έργου, δεν ανέμενε την προσέλευση της αστυνομίας, ώστε να δώσει εξηγήσεις. αλλά αποχώρησε. «Αποτέλεσμα να μείνουμε χωρίς κάλυψη οι εργαζόμενοι που εκτελούσαμε το έργο. Όταν κατέφθασε η αστυνομία μας ανακοίνωσε ότι είμαστε παράνομοι, ότι ο Δήμος δεν είχε ενημερώσει την αστυνομία όπως προβλέπεται από το νόμο και μας κάλεσε να σταματήσουμε τις εργασίες και να αποχωρήσουμε άλλως θα προχωρούσε στη σύλληψή μας».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην απολογία του ο Αντώνης Σαμοθράκης, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό ξεκαθάρισε στη Δημοτική Αρχή πως θα πρέπει να τηρείται η νομιμότητα και να δίνονται σαφείς έγγραφες εντολές στου εργαζόμενους, «ώστε αφενός μεν να μην υπάρχει κίνδυνος για ατυχήματα και αφετέρου να μη φέρουν προσωπική ποινική και αστική ευθύνη οι εργαζόμενοι» που λειτουργούν για λογαριασμό του δήμου, αλλά και να μη δέχονται τις ύβρεις από τους πολίτες και να έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομία αλλά και το δασαρχείο «κάθε φορά που ο Δήμος δεν τηρεί τη νομιμότητα».

Αναφορικά με την κατηγορία για τη λεκτική επίθεση εναντίον της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Τεχνικής Υπηρεσίας, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που έχει το ErgasiaNET, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κύμης – Αλιβερίου τις αντικρούει και αυτές, καθώς, όπως αναφέρει στην απολογία του, η συμπεριφορά της προκειμένου να τους επιβληθεί και να παρανομήσουν, ήταν εριστική και απειλητική με την αναφορά της για την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος.

Μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, αφού οι εργαζόμενοι δέχθηκαν την οικονομική απειλή, αμέσως μετά της είπε ότι «παρά το νόμο ο δήμος δεν μας έχει χορηγήσει τα μέσα ατομικής προστασίας και προστασίας του έργου», για να λάβει την απάντηση ότι δεν την νοιάζει για τα μέσα ατομικής προστασίας και ότι εκείνη από την πλευρά της έχει καταθέσει έγγραφο στο δήμο αλλά και «αφού τα κάνατε μέχρι τώρα χωρίς μέσα ατομικής προστασίας θα τα κάνετε και τώρα». Ενώ σε ερώτηση για το τι θα πράξει ο δήμος, στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας, έλαβε την κυνική απάντηση: «Δεν με ενδιαφέρει καθόλου».

Η τελευταία απάντηση της αναπληρώτριας προϊσταμένης, που δικαιολογημένα θα εξόργιζε κάποιον να ακούει για μη σεβασμό στην υγεία και στη ζωή ενός ανθρώπου, ενός εργαζομένου στη συγκεκριμένη περίπτωση που τον βλέπει ως αναλώσιμο η Δημοτική Αρχή Κύμης – Αλιβερίου, όπως σημειώνει ο Αντώνης Σαμοθράκης, «ενώ είχα κρατήσει την ψυχραιμία μου καθ’ όλη την απαξιωτική συμπεριφορά της απέναντι στο πρόσωπό μου ατομικά αλλά και ως εκπροσώπου των εργαζομένων», «ξέσπασα εντελώς ανθρωπίνως» και της μίλησε με φράσεις που «ήταν, από δικαιολογημένη αγανάκτηση, αυθόρμητη” και “λαϊκή” και ουδόλως χυδαία ούτε απειλητική» και δεν απευθύνονταν σε προσωπικό επίπεδο κατά της αναπληρώτριας προϊσταμένης, αλλά ούτε και είχε σκοπό να τη θίξει. «Αντίθετα, εννοούσα ξεκάθαρα ότι αδίκως μας αναγκάζουν να εργαστούμε χωρίς μέσα προστασίας και ότι εάν επιλαμβανόταν η επιθεώρηση εργασίας θα έπραττε νομίμως βαριές κυρώσεις στο Δήμο», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Από τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο πως η Δημοτική Αρχή Κύμης – Αλιβερίου, με την επιβολή της πειθαρχικής ποινής, λειτούργησε τιμωρητικά κατά του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων, πέραν του ότι είναι μια προσπάθεια φίμωσης της συνδικαλιστικής δράσης, επιβολής «συνδικαλιστικού νεκροταφείου» όσον αφορά τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που αφορούν την τήρηση της νομιμότητας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.