14 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΜΤ: Ψήφισμα συμπαράστασης στους συλληφθέντες της 6/12 | Ανακοίνωση για την απεργία της 26ης Νοέμβρη

Πρόσφατα

Ψήφισμα συμπαράστασης στους συλληφθέντες της 6/12. Η Τρομοκρατία δεν θα περάσει

12 χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από το όπλο του δολοφόνου Κορκονέα, οι αστυνομικές δυνάμεις με εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ, προχώρησε σε νέα άγρια καταστολή και πογκρόμ προσαγωγών. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, μετά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και της χουντικής έμπνευσης σχέδιο αποτροπής των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείo.

Έγιναν δεκάδες βίαιες και αναίτιες προσαγωγές και επιθέσεις σε συγκεντρωμένους, παρά το γεγονός ότι οι διαδηλωτές τηρούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα. Ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων η κατάσταση θύμιζε κατεχόμενη ζώνη! Οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι εκπρόσωποι σωματείων, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, υγειονομικοί της πρώτης γραμμής στη μάχη ενάντια στην επιδημία, εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων σε νοσοκομεία, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, στελέχη οργανώσεων της Αριστεράς, ακόμα και δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Παρά το όργιο της καταστολής και την πανκινητοποίηση της αστυνομίας, οι συγκεντρώσεις έγιναν στο κέντρο και σε γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε όλη την χώρα.

Είναι ολοφάνερο ότι αυτή η απαράδεκτη αστυνομοκρατία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την «υγειονομική ασφάλεια» που επικαλείται ως πρόσχημα η Κυβέρνηση της ΝΔ. Η ίδια Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες τόσο για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία όσο και για την συνεχιζόμενη μετάδοση της επιδημίας στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο στόχος τους είναι προφανής! Επιδιώκουν να διαμορφώσουν «κατάσταση εξαίρεσης και έκτακτης ανάγκης», εργαλειοποιούν την πανδημία για να προωθήσουν τις πιο αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα!

Θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντι!

  • Να αφεθούν τώρα ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες!
  • Να αρθεί κάθε δίωξη και να μην επιβληθούν πρόστιμα!
  • Τιμούμε τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στους αγώνες ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή, για τα σύγχρονα δικαιώματα μας στην υγεία, τη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή”
  • Δεν ξεχνάμε! Η κρατική τρομοκρατία και καταστολή θα ανατραπεί από τους αγώνες μας!

Ανακοίνωση για την απεργία της 26ης Νοέμβρη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργία της 26ης Νοέμβρη που είχε προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα. Στην απεργία συμμετείχε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, τόσο στην Αθήνα όσο και τα παραρτήματά του πανελλαδικά.

Πριν την απεργία η κυβέρνηση και η αστυνομία προσπαθούσαν να σπείρουν τον φόβο, και να αποτρέψουν τη συμμετοχή στην απεργία και τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Προχώρησαν σε συλλήψεις και προσαγωγές αγωνιστών και αγωνιστριών του εργατικού κινήματος που προπαγάνδιζαν την απεργία και έφτασαν μια μέρα πριν, και μάλιστα την παγκόσμια ημέρα κατά της έμφυλης βίας σε προσαγωγές συλλήψεις αγωνιστριών και αγωνιστών στο Σύνταγμα (μεταξύ αυτών και μελών του ΣΜΤ) που διαδήλωναν κατά της βίας σε βάρος των γυναικών. Επίσης 2 μέρες πριν την απεργία είχε προσαχθεί ο πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών  όταν πήγαινε εξόρμηση σε τεχνική εταιρεία.

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχείρησε από νωρίς τη μέρα της απεργίας να επιβάλλει πανελλαδικά η κυβέρνηση με μαζικές προσαγωγές απεργών και πρόστιμα  έσπασε, για ακόμα μια φορά, το κυβερνητικό σχέδιο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και πορειών, δόθηκε μήνυμα ανυπακοής στον κυβερνητικό αυταρχισμό σε συνέχεια και των κινητοποιήσεων της 17ης Νοέμβρη. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών βρέθηκε σε παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, σε μεγάλους ομίλους του κατασκευαστικού κλάδου. Συμμετείχε στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος – Υπουργείο Εργασίας που καλούνταν στις 11 π.μ., παρά την τρομοκρατία της κυβέρνησης, η οποία είχε παρατάξει από νωρίς το πρωί πολυπληθείς αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και αύρες νερού για να αποτρέψει τους απεργούς, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά ότι χρήματα υπάρχουν μόνο για την καταστολή των εργαζομένων και όχι για την υγεία και την ενίσχυση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας.

Παρά τις αστυνομικές απειλές, που καλούσαν τον κόσμο να αποχωρήσει, ακολούθησε πορεία μέχρι την Ομόνοια όπου συμμετείχαν εκατοντάδες διαδηλωτές, με τήρηση των μέτρων υγειονομικής προφύλαξης. Οι απεργοί βροντοφώναξαν πάρτε μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, όχι στο αντεργατικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να καταργήσει το οκτάωρο και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η επιτυχία της απεργίας είναι ταυτόχρονα και μία ήττα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στα συνδικάτα, πρώτα κύρια στην ΓΣΕΕ, που η ηγεσία της για μια ακόμη φορά όχι μόνο δεν πήρε απεργιακή απόφαση αλλά προχώρησε στο σαμποτάρισμα της απεργίας και την εφαρμογή της κυβερνητικής παραίνεσης και εντολής να μείνουμε αδρανείς, όταν τα δικαιώματά μας λεηλατούνται. Όπως δεν πέρασε ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, δε θα περάσει και η λογική του «να λογαριαστούμε μετά».

Οι συνάδελφοι-ισσες τεχνικοί και μηχανικοί στα γραφεία, στα εργοτάξια και στην βιομηχανία είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης της υγείας τους. Στις ασφυκτικές αυτές συνθήκες η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει στη βουλή το αντεργατικό αυτό έκτρωμα εν μέσω της πανδημίας όπου ο εργαζόμενος κόσμος βιώνει ήδη την οικονομική πίεση.

Η απεργία της 26ης Νοέμβρη ήταν μόνο η αρχή της απάντησης των εργαζομένων. Μέσα από τη συλλογική μας πάλη απαιτούμε πραγματικά μέτρα για την προφύλαξη της υγείας του λαού, να μη φτάσει το νομοσχέδιο αυτό στη βουλή, ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις