5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

ΥΠΕΣ: Αναρτήθηκαν οι θέσεις για την Κινητικότητα – Κύκλος 2020 | Εγκύκλιος με οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους

Στο πλαίσιο του Κύκλου του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας έτους 2020 και σε συνέχεια ανάρτησης των αιτημάτων των φορέων για κάλυψη κενών θέσεων με μετάταξη και αναγκών με απόσπαση, οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μετάταξη σε κενή οργανική θέση ή/και απόσπαση για προσωρινή κάλυψη αναγκών από 4 έως και 14 Δεκεμβρίου 2020. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το αρ. 42 του ν.4674/2020, οι αιτήσεις προτίμησης μπορούν να υποβάλλονται για δέκα συνολικά θέσεις έως και τριών (3) φορέων κατ` ανώτατο όριο. Σχετική η αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ / 660 /οικ. 22308/4.12.2020 εγκύκλιος (ΑΔΑ Ψ2Γ746ΜΤΛ6-9ΨΓ)

Πρόσφατα

Σχόλιο ΜΕΤΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, και εν μέσω πανδημίας, να προσπαθεί να οικοδομήσει το λεγόμενο «Επιτελικό Κράτος», δηλαδή υπηρεσίες του σκληρού πυρήνα Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να μπορεί να λειτουργεί το κράτος και να προωθεί και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ολίγων και ισχυρών σε βάρος των πολλών και των αδυνάτων.

Πέραν της «αξιολόγησης» από την οποία οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ συνεχίζουν την Απεργία – Αποχή, σε κάθε στάδιό της και για το 2019, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση έχει κι ένα άλλο «όπλο»: την κινητικότητα, μέσω της οποίας επιχειρεί να «αδειάσει» τις υπηρεσίες που τις θεωρεί «βαρίδια» για το κράτος αλλά «κότα που γεννά τα χρυσά αυγά» για τους ιδιώτες.

Δεν προχωρά σε μόνιμες προσλήψεις για να καλύψει τα χιλιάδες κενά σε οργανικές θέσεις και δε στηρίζει τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα, σε τομείς που είναι στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά του κορονοϊού, τα νοσοκομεία, την καθαριότητα των δήμων, την παιδεία κτλ., αφήνοντας απροστάτευτο το λαό και στο έλεος της πανδημίας. Αντιθέτως, κι εδώ φαίνεται το «ενδιαφέρον» της για τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου και των ΟΤΑ, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, φροντίζει υπέρ το δέον να διοχετεύει «ζεστό» χρήμα με τη σέσουλα προς τους ιδιώτες (κλινικάρχες, καναλάρχες κτλ.) ενισχύοντας την αδηφαγία και τα κέρδη τους κι αφήνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες να ρημάζουν και να απαξιώνονται στα μάτια του πολίτη. Αλλά και φορτώνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό των ΟΤΑ με «προσλήψεις» από στρατιές μετακλητών, συμβούλων, παρασυμβούλων και «ημετέρων», στην πλειονότητά τους αργόσχολων.

Το ΜΕΤΑ θεωρεί ότι οι άκρως νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και στην ανταποδοτικότητα της παροχής των υπηρεσιών για να διατίθενται στους έχοντες, καθώς και η πάλη για την ανατροπή τους αποτελούν υπόθεση όχι μόνο των εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά και όλου του λαού.


Αναρτήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, οι θέσεις κινητικότητας. Όπως αναφέρει το ΥΠΕΣ στη σχετική ανακοίνωση του: «Σε συνέχεια της από 19 Οκτωβρίου 2020 ανακοίνωσης της έναρξης του α’ σταδίου του κύκλου κινητικότητας έτους 2020, κατά την οποία κλήθηκαν οι φορείς που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν με την υποβολή αιτημάτων είτε για μετάταξη είτε για απόσπαση, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της 24ης & 27ηςΝοεμβρίου 2020 της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των υποβληθέντων αιτημάτων και το Υπουργείο Εσωτερικών ανάρτησε την Παρασκευή, 4.12.2020, τις εγκεκριμένες θέσεις στη σχετική εφαρμογή (apografi.gov.gr)».

Κύκλος 2020_Υποβληθείσες θέσεις ανά φορέα υποβολής και ανά τύπο μετακίνησης

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, σε 12.221 ανέρχονται οι θέσεις από 568 φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης που είναι κενές και θα καλυφθούν μέσω της κινητικότητας. Από αυτές οι 11.228 (ποσοστό 92%) θα καλυφθούν μέσω μετατάξεων και οι υπόλοιπες 993 (8%) με αποσπάσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, αφού αξιολόγησε τα αιτήματα των φορέων, ανάρτησε τις εγκεκριμένες θέσεις (περίπου το 90% των αιτημάτων) στη σχετική εφαρμογή apografi.gov.gr. Οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους στους φορείς υποδοχής και κατόπιν αξιολόγησής τους, από τα αρμόδια όργανα, θα επιλεγούν οι καταλληλότεροι για την προκηρυσσόμενη θέση.

Κύκλος 2020_Εγκριθείσες θέσεις ανά τύπο μετακίνησης

Οι περισσότερες θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη ή απόσπαση του κύκλου κινητικότητας 2020 αφορούν σε ένα ισοδύναμο ποσοστό στα υπουργεία (κεντρικές υπηρεσίες και εποπτευόμενοι) και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ α΄ και β΄ και τα νομικά πρόσωπα). Στους δήμους οι θέσεις για μετάταξη ή απόσπαση είναι 4.056 (33% των συνολικά εγκεκριμένων θέσεων) και στις περιφέρειες 1.239 (10% των θέσεων). Ως προς τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, η μερίδα του λέοντος αφορά το Παιδείας & Θρησκευμάτων (1.650 θέσεις), ενώ σημαντικός αριθμός θέσεων προβλέπεται και για τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (775), Οικονομικών (530), Πολιτισμού και Αθλητισμού (430) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (419). Τέλος, προβλέπεται και ένας σημαντικός αριθμός θέσεων προς πλήρωση στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (453) και στις Ανεξάρτητες Αρχές (375).

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΣΗ
ΜΕΣΩ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ ή ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ


Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ – ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους του Κύκλου του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας έτους 2020: ΥΠΕΣ ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ/660/οικ. 22308/4-12-20

Σε συνέχεια ανάρτησης των αιτημάτων των φορέων για κάλυψη κενών θέσεων με μετάταξη και αναγκών με απόσπαση, παρατίθενται με την παρούσα βασικές οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένων στο πλαίσιο του Κύκλου του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας έτους 2020.

Κατόπιν των ανωτέρω, κάθε ενδιαφερόμενος υπάλληλος μπορεί να υποβάλει αίτηση για την μετάταξη του σε κενή οργανική θέση ή/και την απόσπαση του για προσωρινή κάλυψη αναγκών από 4 έως και 14 Δεκεμβρίου 2020.

Η είσοδος των ενδιαφερομένων υπαλλήλων στην εφαρμογή του μητρώου είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο https://hr.apografi.gov.gr. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι πληκτρολογούν τους κωδικούς TAXISnet που ήδη διαθέτουν.

Κατόπιν, ο υπάλληλος επιλέγει «Εξουσιοδότηση» και μεταφέρεται στην αρχική σελίδα της εφαρμογής, όπου μπορεί να δει τις διαθέσιμες θέσεις του κύκλου κινητικότητας και να υποβάλει αίτηση για την θέση/σεις που τον ενδιαφέρουν για μετάταξη ή απόσπαση μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το αρ. 42 του ν.4674/2020, οι αιτήσεις προτίμησης μπορούν να υποβάλλονται για δέκα συνολικά θέσεις έως και τριών (3) φορέων κατ’ ανώτατο όριο. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν.1599/1986 (Α’ 75) και η ανακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Ο υπάλληλος επιλέγοντας το πεδίο «Μετάβαση στις Θέσεις του Κύκλου Κινητικότητας» μπορεί να δει τις θέσεις που προκηρύσσονται στο πλαίσιο του Κύκλου Κινητικότητας 2020. Παρέχεται η δυνατότητα από την εφαρμογή αναζήτησης των θέσεων με κριτήρια:

• τον κωδικό της θέσης
• τον φορέα της θέσης
• τη μονάδα της θέσης
• τη γεωγραφική θέση της μονάδας/θέσης (δήμο)
• τον τύπο μετακίνησης (μετάταξη/ απόσπαση)
• την εργασιακή σχέση
• την κατηγορία εκπαίδευσης
• τον κλάδο
• το γενικό περίγραμμα

Στη συνέχεια, μέσω της επιλογής «Νέα Αίτηση» μπορεί ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτηση για την πλήρωση μιας ή περισσοτέρων κενών θέσεων με μετάταξη ή/και προσωρινή κάλυψη αναγκών με απόσπαση. Η αίτηση υποβάλλεται μέσω κατάλληλα διαμορφωμένης ηλεκτρονικής φόρμας, όπου η εφαρμογή προσυμπληρώνει αυτόματα τα στοιχεία από την καρτέλα του υπαλλήλου όπως αυτή τηρείται από την Διεύθυνση Προσωπικού του Φορέα του. Επιλέγοντας το πεδίο «Προσθήκη Θέσης» μπορεί να προστεθεί η θέση/θέσεις που επιθυμεί.

Περαιτέρω, δίνεται η δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης της αίτησης και μεταγενέστερης ολοκλήρωσης/υποβολής της. Μετά την οριστική υποβολή, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης της αίτησης και εκτύπωσης του αποδεικτικού υποβολής από τον υπάλληλο. Ο υπάλληλος μπορεί, εφόσον η προθεσμία υποβολής αιτήσεων δεν έχει παρέλθει, να προχωρήσει στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Αν τα στοιχεία του Μητρώου δεν είναι ενημερωμένα, θα πρέπει να γίνει επικοινωνία του ενδιαφερομένου υπαλλήλου με την Διεύθυνση Προσωπικού, στην οποία υπάγεται, για την επικαιροποίησή τους

Αναλυτικές πληροφορίες για την υλοποίηση της διαδικασίας μέσω της εφαρμογής παρατίθενται στο εγχειρίδιο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της απογραφής στη διαδρομή Κινητικότητα /Οδηγίες Χρήσης (http://www.apografi.gov.gr/manuals.html).

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία και προκειμένου να καταστεί λυσιτελής η εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, παρακαλείσθε για την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο hrm@ypes.gov.gr.

Η Διεύθυνση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών παρακαλείται να κοινοποιήσει αυθημερόν την παρούσα εγκύκλιο στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τα Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ αυτών.

Τα Υπουργεία παρακαλούνται να κοινοποιήσουν αυθημερόν την παρούσα εγκύκλιο στα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύουν και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. της εποπτείας τους.

Ο Υπουργός
Παναγιώτης Θεοδωρικάκος

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η Προϊσταμένη του Τμήματος Γραμματείας και Παροχής Πληροφοριών του Υπουργείου Εσωτερικών
Μαρίνα Χρύση

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις