Η διοίκηση του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης ρίχνει στα «μαύρα σκοτάδια» την ενημέρωση των πολιτών για τον κορονοϊό

Εξαπολύοντας παράλληλα επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, που αποκαλύπτουν την τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο, που είναι απόρροια της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης στην υγεία, πολιτική που και ο ίδιος εφαρμόζει

Διακόπτεται πλέον η ενημέρωση που είχαν οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τουλάχιστον, από το Νοσοκομείο Αναφοράς της Αλεξανδρούπολης, για την κατάσταση που επικρατεί με τον κορονοϊό. Όπως ενημέρωσε, με σχετική ανάρτηση η ΕΡΤ Ορεστιάδας, που είχε τη σχετική πρόσβαση και μετέδιδε καθημερινά τα δεδομένα, η έστω άτυπη καθημερινή ενημέρωση για τους αριθμούς των νοσηλευόμενων, τις εισαγωγές, τα εξιτήρια αλλά και τους θανάτους που καταγράφονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, διακόπτονται μετά από 8 μήνες.

Έτσι πλέον, εν μέσω της φονικής πανδημίας και καθημερινών θανάτων και σημαντικών εξελίξεων, οι πολίτες της περιοχής θα είναι σε πλήρη συσκότιση ή σε ελεγχόμενη και αποσπασματική ενημέρωση που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, κάτι που αποτελεί ουσιώδες πρόβλημα διαφάνειας, δημοκρατίας και υγειονομικής ασφάλειας των πολιτών, όπως έχει επισημανθεί έγκαιρα από τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ της περιοχής αλλά και από τις Ενώσεις Συντακτών. Είναι, δε, το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά από σπασμωδικές κινήσεις που ακολούθησαν τις αποκαλύψεις για την οριακή κατάσταση που επικρατεί στο ΓΝ Αλεξανδρούπολης και, ειδικότερα, την εξάντληση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να γίνονται διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου προέβη σε σειρά διαψεύσεων, ενώ την Δευτέρα παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία έγινε η έμμεση παραδοχή ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ είναι οριακή, αλλά υποστηρίχθηκε ότι η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το tvxs.gr, αργότερα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Βαγγέλης Ρούφος, εμφανίστηκε στο Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΔΕΛΤΑ και εξαπέλυσε προσωπικές επιθέσεις αλλά και απειλές εναντίον του δημοσιογράφου, Αντώνη Τελόπουλου, «ανταποκριτή της ακροαριστερής Εφημερίδας των Συντακτών και διαχειριστή τοπικού σάιτ»,  όπως γράφει τοπική ιστοσελίδα που στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία, ενώ, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στη διοίκηση του Σταθμού έχουν ασκηθεί πιέσεις για απομάκρυνσή του εν λόγω δημοσιογράφου.

Υπενθυμίζεται πως από τον περσινό Νοέμβριο, διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης έχει αναλάβει ο Βαγγέλης Ρούφος, πρώην υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πολιτευτής των γαλάζιων στην περιοχή. Μάλιστα, προ ημερών, ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας μετέφερε μία οριακή κατάσταση για το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με τη διοίκηση να προβαίνει σε ενέργειες ανακατασκευής του ιδρύματος μετά την αυξημένη πίεση του συστήματος υγείας, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ακόμα πτέρυγα ΜΕΘ. Όπως κατήγγειλε το Σωματείο Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου (ΣΥΚΝΕ), ασκείται «ασφυκτική μονομερή πίεση προς τους εργαζόμενους», με τις αντοχές του νοσοκομείου να είναι πλέον σε επικίνδυνο σημείο, αφού μεταξύ άλλων ασθενείς με άλλα νοσήματα αναγκάζονται να νοσηλεύονται ανάμεσα σε ασθενείς με Covid-19. Ο διοικητής Ρούφος σε ανακοίνωσή του, υποστήριξε για τα έργα ανακατασκευής πως «τοποθετήθηκε γυψοσανίδα προκειμένου να διαχωρίσουμε έναν ενιαίο χώρο για λόγους ασφαλείας» και πως «δημιουργήθηκε ένα άνοιγμα επί της ήδη υπάρχουσας γυψοσανίδας, προκειμένου να επανενωθεί ο χώρος».

«Σαν να μη έφθαναν όλα αυτά χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχαμε ευτυχώς μικρής διάρκειας διακοπές στην παροχή Οξυγόνου στην κλινική covid-3 και παρ’ ολίγο να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές» κατήγγειλαν ακόμα οι εργαζόμενοι, με την διοίκηση να κάνει λόγο για μία «μόνο μικρή δυσλειτουργία». Την ίδια ώρα, συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι γιατροί Καθηγητές και Διευθυντές των τομέων τους Γιώργος Δρόσος και Κώστας Ρίτης, υποστηρίζοντας πως «η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι ελεγχόμενη», και κάλεσαν να «μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο».

«Καλή είναι η κριτική… αυτό που παρακαλώ όλους τους συναδέλφους όπου και να εργάζονται… μη δίνουμε την εντύπωση ότι υπάρχουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο όταν δεν υπάρχει λόγος… Είναι μια κατάσταση την οποία γνωρίζουμε για πρώτη φορά… Ζούμε μία κρίση, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θρηνούν νεκρούς, άνθρωποι που νοσηλεύονται και έχουν την αγωνία τους, οικογένειες που έχουν την αγωνία τους γι’ αυτούς τους ασθενείς και δεν πρέπει να υπερβάλλουμε… Βεβαίως δεν έχουμε το αλάθητο και βεβαίως, όπου μας δείξετε ότι κάπου κάναμε λάθος θα το διορθώσουμε… Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να γκρινιάζουμε…» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΑ, Γ. Δρόσος.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθούν οι αναφορές του έτερου, Καθηγητή Παθολογίας στην Α΄ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, Κ. Ρίτη, που παραδέχτηκε πως «λείπει προσωπικό, λείπουν γιατροί, δυνάμεις που μπορούν, που επιβάλλεται να επανδρώσουν την κρίση…Λείπουν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία αν υπήρχαν, ή αν υπήρχε υποστήριξη σε πιο κεντρικό επίπεδο, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα», και υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να έρθει κόσμος κι άλλος, δεν σημαίνει ότι εμείς δεν βάζουμε όλα μας τα δυνατά για να τα καταφέρουμε…».

Να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχη κατάσταση είναι και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της περιοχής, που επίσης δεν παρέχουν στοιχεία για τον αριθμό των νοσηλευομένων και την κατάσταση που επικρατεί, στον τύπο, ενώ η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Δράμας, όπου το τοπικό Νοσοκομείο έχει καταρρεύσει ενώ δεκάδες θάνατοι πολιτών αλλά και νοσηλευτών, έχουν σημειωθεί τις τελευταίες μέρες.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ Ορεστιάδας, Tvxs, ThePressProject, Evrosonline


Σχετικές αναρτήσεις: