Πρωτοδικείο Αθηνών: Παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας των εφοριακών

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών  (ΠΟΕ-ΔΟΥ), με αφορμή τη διεύρυνση του ωραρίου των εφοριακών τις απογευματινές ώρες, για επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, από την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, και κάθε μέρα από τις 15.00 έως τις 19.00. Η υπόθεση εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά η απόφαση εκδόθηκε σήμερα.

Η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών, σε σχετικό της ενημερωτικό σημείωμα και με αφορμή τη δίκη, χαρακτήριζε «απαράδεκτη και προκλητική» την κίνηση της κυβέρνηση και του διοικητή της ΑΑΔΕ να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ώστε να ζητήσουν την ακύρωση των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί. Όπως σημείωνε:

Με πρόσκληση η οποία επιδόθηκε 2 ώρες (!!!) πριν την προγραμματισμένη εκδίκαση της υπόθεσης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κλήθηκαν σήμερα στην Ευελπίδων σε μια διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Όπως ανέφερε η έδρα, την προσφυγή στα Δικαστήρια έκαναν από κοινού η Πολιτική Ηγεσία και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ.

Στους λόγους που επικαλέστηκε η πλευρά της Διοίκησης και της Πολιτικής Ηγεσίας προκειμένου η κινητοποίηση να κηρυχθεί παράνομη περιλαμβάνονταν λόγοι ‘’τυπικής’’ ακυρότητας, αλλά και λόγοι ουσίας (όπως είπαν).

Στο θέμα των ‘’τυπικών’’ λόγων επικαλέστηκαν την ανάγκη η όποια κινητοποίηση να αποφασίζεται απ το Σύνολο των Εργαζομένων (τη Γενική Συνέλευση όπως είπαν) και όχι το Γενικό Συμβούλιο, κάτι που και πρακτικά – πέραν των άλλων – είναι μη εφικτό (και εξηγήθηκε στο Δικαστήριο), όταν μιλάμε για δευτεροβάθμιο όργανο που ως μέλη του έχει Συλλόγους και όχι Φυσικά Πρόσωπα. Η πλευρά της Διοίκησης επανήλθε λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να αποφασιστεί η κινητοποίηση απ το Γενικό Συμβούλιο (το οποίο αποφασίζει για το σύνολο των απεργιών), αλλά θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί Συνέδριο του κλάδου, προκειμένου να αποφασιστεί μια Στάση Εργασίας!!!

Το Δεύτερο επιχείρημα (ως προς τους τυπικούς λόγους που επικαλέστηκαν) αφορούσε τη μη συγκρότηση απ την πλευρά της Ομοσπονδίας ‘’προσωπικού ασφαλείας’’ για όλες τις υπηρεσίες που θα συμμετείχαν στη Στάση Εργασίας. Ο νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας εξήγησε ότι το προσωπικό ασφαλείας ορίζεται με βάση τα προβλεπόμενα απ το νόμο, αυτό ορίζεται κάθε φορά απ τη διοίκηση, με βάση τις προβλέψεις του νόμου και εν τέλει… κατέστησε σαφές ότι καμιά διαφωνία δεν τίθεται απ την πλευρά των εργαζομένων για τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας.

Ως προς τους… ουσιαστικούς λόγους, η Διοίκηση επικαλέστηκε την ανάγκη αποσυμφόρησης των υπηρεσιών, μη συνωστισμού στα ΜΜΜ, την ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών κλπ. Ταυτόχρονα επιχειρώντας να αποδομήσουν το εξώδικο της απεργίας, ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση (απ τη Διοίκηση) επέκτασης της Απογευματινής Βάρδιας, πέραν της περιόδου της πανδημίας, παρά την ξεκάθαρη αναφορά στην απόφαση ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί και στο μέλλον σε περίπτωση έκτακτων αναγκών.

Τέλος…

Η έδρα δεν έδωσε το λόγο στους μάρτυρες που δηλώθηκαν απ τις δυο πλευρές (το Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας και τον Διευθυντή Προσωπικού απ την πλευρά της Διοίκησης), λέγοντας ότι αυτό δεν προβλέπεται λόγω των έκτακτων συνθηκών λειτουργίας των Δικαστηρίων.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η Αναφορά της έδρας, ότι με βάση την εγκύκλιο Θεοδωρικάκου, δεν προβλέπεται την περίοδο της πανδημίας η εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν εργατικά θέματα και ότι η συγκεκριμένη εκδίκαση γίνεται ουσιαστικά κατ’ εξαίρεση. (Το τελευταίο είναι μάλλον χρήσιμο για… συμπεράσματα) !!!!!.

Διευκρινίσεις ΠΟΕ-ΔΟΥ για στάσεις εργασίας και  το απογευματινό ωράριο

Παράλληλα, διευκρινίσεις για τη στάση εργασίας των εφοριακών αλλά και για το ζήτημα της απογευματινής λειτουργίας των εφοριών έδωσε σήμερα η ΠΟΕ-ΔΟΥ, απαντώντας σε αναφορές μερίδας του Τύπου. Η σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

Στις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα, οι εφοριακοί υπάλληλοι εργάζονται με αυταπάρνηση και αυξημένη αίσθηση καθήκοντος απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, έτσι ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών στο μέτρο του δυνατού.

Οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με αντικειμενικές δυσκολίες και αντιξοότητες όπως ελλείψεις βασικών υποδομών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προβληματική μηχανοργάνωση, μειωμένο προσωπικό, πολυνομία κλπ.

Ο κλάδος μας έχει βάλει κατ΄ επανάληψη «πλάτη» πολλές φορές με υπερωριακή απασχόληση χωρίς αμοιβή και με εργασία από το σπίτι προκειμένου να ανταποκριθούμε έγκαιρα στις υποχρεώσεις μας που προκύπτουν από τις παραγραφόμενες υποθέσεις.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η εργασία των συναδέλφων μας στο τέλος του 2019 και μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων, όταν μέσα σε μόλις 10 εργάσιμες ημέρες κλήθηκαν να εκκαθαρίσουν χιλιάδες υποθέσεις μη δηλωθέντων αναδρομικών που έλαβαν περίπου 200.000 φορολογούμενοι το έτος 2013 που παραγράφονταν στο τέλος του χρόνου.

Θέλουμε να θυμίσουμε επίσης ότι οι εφοριακοί υπάλληλοι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο κλήθηκαν να διαχειριστούν τον αυξημένο όγκο της ζήτησης για απόδοση κλειδαρίθμων και ανταποκρίθηκαν με απόλυτη επιτυχία στο έργο τους.

Ειδικά τους τελευταίους μήνες κάθε έτους υπάρχει αυξημένη πίεση σε πολλές περιπτώσεις λόγω παραγραφόμενων υποθέσεων και βεβαίως το ίδιο ισχύει και φέτος που κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή δόθηκαν στους εργαζόμενους προς επεξεργασία χιλιάδες πρόστιμα εκπρόθεσμων ΜΥΦ κλπ.

Έτσι όταν αιφνιδιαστικά δόθηκε στην δημοσιότητα η απόφαση της ΑΑΔΕ για εφαρμογή απογευματινών βαρδιών στις ΔΟΥ σε πολλές υπηρεσίες μας επικράτησε πανικός, δεδομένου ότι λειτουργούν με αισθητά μειωμένο προσωπικό λόγω πολλαπλών κρουσμάτων covid-19 αδειών ειδικού σκοπού, ευπαθών ομάδων κλπ. Στην εν λόγω απόφαση προβλέπεται ανώτατο ποσοστό προσερχομένων στις ΔΟΥ το 67% του συνόλου των υπηρετούντων. Συνεπώς, αν αφαιρεθούν όσοι απουσιάζουν είτε ως ευπαθείς ομάδες, είτε με άδειες ειδικού σκοπού, ενεργά κρούσματα covid-19 κλπ, πρακτικά οι προσερχόμενοι είναι το σύνολο των συναδέλφων, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ποσοστά που προβλέπονται για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην ΚΥΑ Θεοδωρικάκου.

Ειδικά στις μικρές ΔΟΥ με προσωπικό κάτω των 30 υπαλλήλων ήταν αδύνατη η υλοποίηση των απογευματινών βαρδιών, κάτι που αναγνωρίστηκε και από την Διοίκηση της ΑΑΔΕ η οποία σύμφωνα με έγκυρες πηγές ήδη τροποποίησε την αρχική της απόφαση και εξαιρέθηκαν οι υπηρεσίες αυτές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η ΔΟΥ Μοσχάτου όπου υπηρετούν 20 υπάλληλοι.

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ συμμεριζόμενη τις ανησυχίες υπαλλήλων και προϊσταμένων πολλών υπηρεσιών, οι οποίες λόγω των δυσμενών και πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε με την πανδημία, αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στην υλοποίηση της απόφασης με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, αλλά και να κινδυνεύει το μέγιστο αγαθό της υγείας συναδέλφων και φορολογουμένων, αποφάσισε να προχωρήσει στην προκήρυξη της Στάσης Εργασίας (στην οποία και σε πλήρη αντίθεση με όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν σε κάποια ΜΜΕ σαφέστατα και προβλέπεται περικοπή μισθού), προκειμένου να αναδείξουμε τα προβλήματα των υπηρεσιών μας και να διαφυλάξουμε πρωτίστως την υγεία ΟΛΩΝ.

Ζητάμε την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας ώστε να μην είναι αναγκαία η επίσκεψη των πολιτών στις ΔΟΥ για την εξυπηρέτησή τους.

Διαμαρτυρόμαστε για την άδικη στοχοποίησή μας και για τους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς που εξαπολύθηκαν από μερίδα των ΜΜΕ κατά του κλάδου μας, οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να τροφοδοτούν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να οδηγούν πολλές φορές σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις όπως το αποτρόπαιο περιστατικό της επίθεσης με τσεκούρι που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι στη ΔΟΥ Κοζάνης.