Κόνιαρης: Μόνο στα λόγια ο κ. Κοντοζαμάνης δημιουργεί νέες μονάδες για ασθενείς που ανάρρωσαν από Covid στο ΕΚΑ

Ο Χρήστος Κόνιαρης είναι εργαζόμενος στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ

Ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην ενημέρωση των συντακτών υγείας σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας, ανέφερε ότι το υπ. Υγείας δημιουργεί μονάδες στο Εθνικό κέντρο Αποκατάστασης και στα Νοσοκομεία της χώρας για να υλοποιηθούν ειδικά πρωτόκολλα για άτομα που είχαν νοσήσει από covid και λόγω επιπλοκών που προκύπτουν από τη νόσο χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε:

«…σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, η οποία έχει εκπονήσει συγκεκριμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης, με κύριο πυλώνα το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, το δημόσιο αυτό Κέντρο, δημιουργούμε μονάδες και στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, αλλά και στα Νοσοκομεία της χώρας – γιατί η αποκατάσταση δεν γίνεται στις απλές κλίνες νοσηλείας – έτσι ώστε να έχουμε, να υλοποιήσουμε, να εφαρμόσουμε αυτά τα πρωτόκολλα αποκατάστασης στους ασθενείς που έχουν πραγματικά ανάγκη αποκατάστασης.»

Δυστυχώς αυτές οι ανακοινώσεις του κ. Κοντοζαμάνη δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αφού όχι μόνο καμία νέα μονάδα δεν έχει δημιουργηθεί αλλά ούτε εργασίες έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση στο ΕΚΑ. Πολύ περισσότερο δεν είναι γνωστή στους εργαζόμενους του κέντρου κάποια απόφαση που να οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα.

Αντίθετα, το ΕΚΑ εδώ και χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη του αφού:

  • η χρηματοδότηση είναι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα
  • η υποστελέχωση είναι γεγονός αφού οι μισές οργανικές θέσεις στο κέντρο παραμένουν κενές
  • οι κτιριολογικές υποδομές βρίσκονται σε άθλια κατάσταση εξαιτίας της απουσίας επενδύσεων αλλά και των προβλημάτων από πρόσφατο σεισμό
  • ο μηχανολογικός και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός χρήζει συντήρησης και ανανέωσης.

Επιπλέον το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης παραμένει ουσιαστικά χωρίς διοίκηση εν μέσω πανδημίας αφού εδώ και 8 μήνες δεν έχει διοριστεί υποδιοικητής που θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του ΕΚΑ.

Η Κυβέρνηση προκειμένου να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της που έχει για την έλλειψη σχεδιασμού και την απουσία μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα εκατόμβη νεκρών, εκτοξεύει διάφορα πυροτεχνήματα για δήθεν λήψη μέτρων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει και με τις σημερινές εξαγγελίες του κ. Κοντοζαμάνη για το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης

Αντί λοιπόν η ηγεσία του υπ. Υγείας να εκτοξεύει επικοινωνιακές κορώνες ας φροντίσει τουλάχιστον να στηρίξει ουσιαστικά το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης με χρηματοδότηση και προσωπικό, ας προχωρήσει την αποκατάσταση των κτιριολογικών υποδομών και του μηχανολογικού και ιατροτεχνολογικού του εξοπλισμού και τέλος ας προχωρήσει στο αυτονόητο, δηλαδή να διορίσει υποδιοικητή στο κέντρο.