16.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

H κυβέρνηση επιτάσσει κλινικές τού υπό πτώχευση ομίλου Euromedica, δίνοντας δημόσιο χρήμα

Οι επιταγμένοι έχουν χρέη... Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων του ιατρικού ομίλου Euromedica στη Θεσσαλονίκη, καθώς η επιχείρηση βρίσκεται σε κατάστασης πτώχευσης και προστατεύεται απλώς από μια προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθηνών που εκδόθηκε το 2019 και επικαιροποιήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες

Πρόσφατα

Τη στιγμή που ο καταχρεωμένος με εκατομμύρια ευρώ όμιλος Euromedica ζητά από τη Δικαιοσύνη να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας του Πτωχευτικού Κώδικα από τους πιστωτές του, με αίτηση που συζητήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση, η κυβέρνηση, μέσω της επίταξης, ουσιαστικά τον επιχορηγεί με τεράστια χρηματικά ποσά από τον κρατικό κορβανά! Το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει στην εταιρεία (και σε κάθε επιταγμένη ιδιωτική μονάδα) το διπλάσιο νοσήλιο απ’ αυτό που κοστίζει στον ΕΟΠΥΥ υπό κανονικές συνθήκες ένα κρεβάτι ιδιωτικής κλινικής.

Η οικονομική κατρακύλα του ομίλου Euromedica ξεκίνησε από την εποχή Λιακουνάκου, ωστόσο δεν σταμάτησε όταν πέρασε στα χέρια του αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικού fund Farallon. Ετσι, και με τα χρέη εκατομμυρίων ευρώ σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές και εργαζόμενους να συσσωρεύονται, μπήκε μπροστά το σχέδιο «εξυγίανσης» μέσω των ευνοϊκών διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, όπως προκύπτει από την προσφυγή της ίδιας της εταιρείας, ότι στις 31/3/2020 οι συνολικές οφειλές ανέρχονταν σε 538,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23,17 εκατ. στο Δημόσιο, 30,4 εκατ. στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, 250,4 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς, 25,8 εκατ. στη Healthcare Investors, 16,5 εκατ. στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 2,12 εκατ. σε εργαζόμενους, 23,7 σε προμηθευτές, 3,3 εκατ. σε γιατρούς κ.ά.

Εχοντας, ωστόσο, προχωρήσει σε συμφωνίες με τις τράπεζες, έρχεται τώρα η Euromedica και ζητά στην ουσία να «πακεταριστούν» όλα τα παλιά της χρέη και να πληρωθούν με εντελώς ευνοϊκό και προνομιακό τρόπο για εκείνη. Ακολούθως θα προκύψει μια νέα εταιρεία «καθαρή» από υποχρεώσεις στην οποία θα μεταβιβαστεί το ενεργητικό της παλιάς, όπως κτίρια, πανάκριβα διαγνωστικά μηχανήματα κ.λπ., που δεν θα οφείλει τίποτα και σε κανέναν. Ειδικά στο ελληνικό Δημόσιο. Η δικαστική απόφαση αναμένεται τους προσεχείς μήνες.

Την ίδια στιγμή, με επιχείρημα την υγειονομική κρίση λόγω Covid, η κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει ότι η εταιρεία οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά στο Δημόσιο, δεν επιτάσσει τις υγειονομικές μονάδες της με συμψηφισμό χρεών, αλλά επιλέγει να πληρώνει διπλάσιο ποσό για κάθε κρεβάτι στην υπό σύσταση εταιρεία που θα προκύψει από τη διαδικασία «εξυγίανσης», ενώ τα χρέη της παλιάς εταιρείας θα έχουν στην ουσία διαγραφεί.

Ειδικά για το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αν γίνει δεκτή η αίτηση της εταιρίας, από τα χρέη των 32,1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει μόλις το 30% σε 180 δόσεις, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 9,1 εκατ. ευρώ.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. χρυσοπληρώνει με ζεστό δημόσιο χρήμα τους νέους ιδιοκτήτες της Euromedica που οφείλει αμύθητα ποσά στο ελληνικό Δημόσιο και όχι μόνο. Για την ιστορία απλώς αναφέρουμε σε ό,τι αφορά και τους εργαζόμενους ότι η Euromedica αμφισβητεί τις οικονομικές τους απαιτήσεις ύψους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ και ζητεί να καταβάλει σε έξι δόσεις το 30% από το χρηματικό ποσό που θα λάμβαναν σε περίπτωση κανονικής πτώχευσης της εταιρείας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις