ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Θα βρει επιτέλους το υπ. Υγείας χώρους διαμονής για τους υγειονομικούς που νοσούν;

Εκατοντάδες υγειονομικοί στην Αττική νοσούν ή έχουν τεθεί σε καραντίνα επειδή νοσούν ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι αυτοί που είναι πολύτιμοι για το σύστημα υγείας είναι υποχρεωμένοι να ζουν μαζί με τα μέλη των  οικογενειών τους, με προφανή κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό. Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που εργάζονται σε ΜΕΘ και κλινικές για covid-19 που λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου που μεταφέρουν ανησυχούν για την διαμονή τους στον ίδιο χώρο με το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις μάλιστα που αυτοί οι υγειονομικοί αναγκάζονται να διαμένουν μαζί με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αν όχι και τη ζωή τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μέλη των οικογενειών τους είναι και αυτά εργαζόμενοι στην υγεία με αποτέλεσμα να τίθεται υποχρεωτικά σε καραντίνα και να απουσιάζουν από την εργασία τους σε μια περίοδο που το ΕΣΥ πιέζεται αφόρητα.

Παρόλα αυτά η ηγεσία του υπ. Υγείας που κατοικοεδρεύει στην οδό Αριστοτέλους δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια προκειμένου να εξασφαλιστούν χώροι διαμονής για απομόνωση για αυτό το προσωπικό και να περιορίσουν την πιθανότητα διασποράς του ιού στο οικογενειακό περιβάλλον τους.

Βεβαίως το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στους υγειονομικούς που αποτελούν την πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία αλλά απασχολεί ένα μεγάλο μέρος πολιτών που νοσούν ή είναι στην καραντίνα και συμβιώνουν με άλλα μέλη της οικογενείας τους. Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα είναι το γεγονός ότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων τα κρούσματα αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ενδοοικογενειακής διασποράς.

Αυτά τα ζητήματα φαίνεται ότι είναι «ψιλά γράμματα» για την ηγεσία του υπ. Υγείας αφού φαίνεται να μην τον απασχολεί το θέμα παρά το γεγονός ότι πρόσφατα πέρασε ρύθμιση στη Βουλή που του δίνει δυνατότητα για επίταξη ξενοδοχείων και χώρων φιλοξενίας για τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει να πούμε μάλιστα ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει σήμερα με μεγάλη ευκολία αφού το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων αυτή την περίοδο δεν λειτουργούν.

Ακόμα και την ύστατη στιγμή η ηγεσία του υπ. Υγείας πρέπει να εγκαταλείψει την αδράνεια και να προχωρήσει στην εξασφάλιση χώρων διαμονής για αυτές τις περιπτώσεις των υγειονομικών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σε αυτούς ιατρική παρακολούθηση και τα αναγκαία μέσα για την διατροφή τους.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών θεωρεί ότι το μαχόμενο υγειονομικό κίνημα πρέπει πέραν των άλλων να θέσει σε προτεραιότητα και αυτό το ζήτημα και να απαιτήσει την άμεση αντιμετώπισή του.