Ετεροχρονισμένο «άδειασμα» Κικίλια από την καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Β. Παπαευαγγέλου

Από τον ταξικό «αποστάτη»

Στις 24 Φλεβάρη 2020, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωνε, μετά την ολοκλήρωση ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορονοϊό υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη και ο κρατικός μηχανισμός και τα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα. «Θέλω να τονίσω πως έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο που διαχειριστήκαμε ύποπτα περιστατικά… Με τα γεωγραφικά δεδομένα της Ιταλία, οι λοιμωξιολόγοι μας λένε ότι ενδεχομενως αυξάνει και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας ο κορονοϊός, αλλά είμαστε θωρακισμένοι», έλεγε τότε. Μάλιστα, συνιστούσε ψυχραιμία προσθέτοντας ότι ο νέος κορονοϊός προσομοιάζει με τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε.

Σήμερα, εννέα μήνες μετά, έχει αποδειχθεί ακριβώς το αντίθετο: πως η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι απέναντι στην πανδημία, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης να θυσιάσει, ακόμα και σήμερα, την υγεία του λαού για την κερδοφορία του κεφαλαίου (τουριστικού, μεταφορικού, εφοπλιστών, μεγάλων αεροπορικών ομίλων, μεγάλων τουριστικών γραφείων, κλινικαρχών, καναλαρχών κτλ.).

Μάλιστα, σήμερα, εννέα μήνες μετά, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ήρθε να αδειάσει τον υπουργό Υγείας, σε σχέση με τη δήλωσή του στις 24 Φλεβάρη: «Πολλοί λένε ότι η νόσος covid μοιάζει με μια απλή γρίπη. Όμως άλλα λένε τα νούμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Να υποθέσουμε πως στους «πολλούς» βάζει και τον υπουργό Υγείας, διότι αυτός πρώτος άρχισε το «χορό» της απλής γρίπης;