21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Έγγραφο: Η κυβέρνηση «επιτάσσει» προσωπικό δημόσιων νοσοκομείων για τις… επιταγμένες ιδιωτικές κλινικές

Πρόσφατα

Και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης καλά κρατεί, όσον αφορά στο σχέδιο της για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσλήψεις προσωπικό. Με την απόφαση 2375 του διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο, όπως επίσης και το «θεαθήναι» της επίσχεσης των ιδιωτικών κλινικών.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση του διοικητή της 3ης ΥΠΕ, η κυβέρνηση παραχωρεί στις «επιταγμένες» κλινικές γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους από Δημόσια Νοσοκομεία για να εργαστούν στις ιδιωτικές κλινικές, τις οποίες πληρώνει αδρά με χρήματα των φορολογουμένων. Σημειώνεται ότι το έγγραφο της 3ης ΥΠΕ μεταφέρει προσωπικό στην κλινική «Σαραφιανού», που έχει απλήρωτο το προσωπικό της για το 2020.

Με λίγα λόγια, το ήδη λειψό και πολλαπλώς επιβαρημένο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας καλείται να υπηρετήσει στις, επιταγμένες έστω, ιδιωτικές κλινικές, αποδεικνύοντας ότι ουσιαστικά επιτάχθηκαν τα ιδιωτικά κελύφη αλλά το προσωπικό από αδυναμία ή γραφειοκρατικά προβλήματα –δεν υπάρχουν γιατροί ή όσοι είναι συνεργάτες των ιδιωτικών κλινικών μπορούν να εργαστούν μόνο αν επιστρατευθούν, αφού έχουν ιδιωτική σχέση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας- και επειδή εννοείται ότι δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν συμπληρώνονται από το απισχνούμενο ΕΣΥ. Γιατροί και νοσηλευτές του Δημοσίου καλούνται δηλαδή να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους του ιδιωτικού τομέα…

Το έγγραφο είναι αποκαλυπτικό και, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά όχι μόνο το νοσοκομείο «Παπανικολάου» αλλά και άλλα νοσοκομεία της πόλης. «Αν δεν ήταν αληθινό θα έλεγα ότι είναι κακόγουστο αστείο. Ήδη βγήκαν αποφάσεις από όλα τα νοσοκομεία της πόλης για να φύγει προσωπικό και να στελεχώσει την ιδιωτική κλινική, δηλαδή αν κατάλαβα καλά, το Δημόσιο επίταξε τα κτίρια και ο κλινικάρχης επίταξε το προσωπικό του νοσοκομείου μας», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, Ελένη Σιώτου.

Σφοδρές αντιδράσεις

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα, με δήλωσή της σημειώνει ότι «χωρίς αίσθηση στοιχειώδους ευθύνης απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και το λαό της Θεσσαλονίκης, που μετράει δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σοβαρά νοσούντες, ζητάνε από ειδικευόμενους γιατρούς του ΑΧΕΠΑ και του Παπανικολάου να μετακινηθούν και να ενισχύσουν ιδιωτική κλινική. Την ώρα που οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό υπερεξαντλημένοι, λίγοι και χωρίς ωράριο, προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν σε συνθήκες πολέμου. Την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία νοσούν από covid-19. Την ώρα που οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εκπέμπουν SOS για την αντιμετώπιση των αρρώστων με covid. Την ώρα που οι γιατροί εκπέμπουν SOS για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων μη covid αρρώστων. Την ώρα που οι γιατροί βγάζουν κραυγή αγωνίας, ότι έχουν ξεπεραστεί τα χρονικά περιθώρια, ζητώντας την άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και την πλήρη επίταξη του ιδιωτικού τομέα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπό τον κρατικό σχεδιασμό την ίδια ώρα ο δημόσιος τομέας επιτάσσεται από τον ιδιωτικό. Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται και αυτή την ώρα χωρίς ίχνος ντροπής».

Σφυρίζει αδιάφορα ο Στέλιος Πέτσας

Παρόλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση δεν είπε τίποτα για την «ταμπακιέρα» των σημερινών εξελίξεων και αρκέστηκε σε γενικότητες, ήδη γνωστές από τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Στ. Πέτσας επισήμανε ότι «κρίθηκε έτσι απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες covid-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Καταβλήθηκε προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης κι όταν αυτό δε κατέστη εφικτό, ακολούθησε η επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων με 200 απλές κλίνες για κορονοϊό και τέθηκε το προσωπικό της στη διάθεση της Δ΄ ΥΠΕ. Ήταν άλλωστε κάτι που είχε ενταχθεί από την αρχή στον εθνικό σχεδιασμό και είχε προβλεφθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έγινε νόμος του Κράτους.

Παράλληλα υπήρξε μέριμνα ώστε στις δύο αυτές ιδιωτικές κλινικές να μην συνυπάρχουν covid περιστατικά με μη covid και ακολούθησε μεταφορά των νοσηλευομένων σε άλλες κλινικές. Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ. Οφείλουμε ωστόσο στις δύσκολες αυτές ώρες να μην ξεχνάμε ότι το ΕΣΥ στέκεται όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, του προσωπικού και των διοικήσεων των νοσοκομείων που με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αυτοθυσία δίνουν καθημερινές μάχες στην πρώτη γραμμή του πολέμου».


Με πληροφορίες από tvxs.gr, efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις