ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Σχετικά με την παράταση της θητείας του ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Το ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ στη συνεδρίασή του, στις 22 Οκτωβρίου 2020, με τη συμφωνία των παρατάξεων της ΣΥΝΑΝ – ΔΑΚΕ – ΔΑΣ, αποφάσισε την παράταση της θητείας του για έναν χρόνο, και έτσι το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντί για τον Απρίλη του 2021, θα γίνει τον Απρίλη του 2022!

Η απόφαση αυτή είναι αρνητική και στερείται οποιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης. Ακόμη και η ίδια η Εκτελεστική Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, δεν αναφέρει τη διάρκεια της παράτασης. Ούτε και οι παρατάξεις που συμφώνησαν δεν τολμούν να το ανακοινώσουν, γιατί γνωρίζουν ότι αυτή τους η απόφαση τους εκθέτει στα μάτια των εργαζομένων, που θέλουν, αυτή την κρίσιμη περίοδο, τα συνδικάτα να αποτελούν το αποκούμπι τους και όχι να έχουν κατεβασμένα «ρολά» και να βρίσκονται σε «καραντίνα»!

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θεωρεί ότι αυτή η απόφαση διευκολύνει τις προσπάθειες που γίνονται από πολλές πλευρές για την πλήρη αποδυνάμωση των συνδικάτων. Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν μπορεί να επικαλείται ό,τι διασφαλίζει την υγεία των εργαζομένων, «αποστειρώνοντας» τους τέτοιες εποχές από δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των δυνάμεων που θα αντισταθούν στη λαίλαπα αντεργατικών νόμων που περνάει η κυβέρνηση. Δεν πρέπει το εργατικό κίνημα να αφήνει ανοιχτό το δρόμο, στο όνομα της πανδημίας, στην αντεργατική πολιτική και την επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα με τέτοιου είδους αποφάσεις που μόνο αδυναμία ανταπόκρισης υποδηλώνουν και συνιστούν ανεπίτρεπτη τακτική.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες της ιστορικής του διαδρομής, έβρισκε τους τρόπους της ζωντανής επαφής του με τους εργαζόμενους. Μην ξεχνάμε τη λαϊκή ρήση ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» και η κυβέρνηση της ΝΔ αυτό μας το δείχνει καθημερινά. Απαγόρευσε τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και τις αντιμετώπισε με όργιο καταστολής και υγειονομικής επιβάρυνσης, αφού οι διαδηλωτές τηρούσαν τους υγειονομικούς κανόνες, ενώ οι 6.000 αστυνομικοί αποτελούσαν «υγειονομική βόμβα»! Στην περίοδο του «lockdown», ψήφισε νόμους και διατάξεις που περιορίζουν εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενώ ετοιμάζεται να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που προανήγγειλε ότι θα καταθέσει στη βουλή μέσα στο Νοέμβρη – Δεκέμβρη!

Τη συνεχή οπισθοχώρηση, την αμυντική στάση και την καραντίνα της συνδικαλιστικής δράσης οφείλουμε να αντικαταστήσουμε επειγόντως, αν θέλουμε να μιλάμε για προάσπιση του Δημόσιου Χαρακτήρα των Υπηρεσιών, της Υγείας, της Παιδείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας γενικά. Ειδάλλως, η απόφαση αυτή εκπέμπει λάθος μήνυμα προς τους εργαζόμενους και αποτελεί αποδοχή του κυβερνητικού πλαισίου, που θέλει τα πάντα να βρίσκονται σε καταστολή!

Η πρόταση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για ολιγόμηνη αναβολή του συνεδρίου – να γίνει το πρώτο 15μερο του Ιουλίου – θεωρούμε ότι ήταν η πιο ορθή, γιατί κανένας δεν διασφαλίζει ότι η κατάσταση θα είναι διαφορετική μετά από ένα χρόνο.

Θεωρούμε ότι ακόμα και τώρα υπάρχει χρόνος να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση και να προκηρυχτεί το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τον Ιούλη ή τον Σεπτέμβρη του 2021, δίνοντας μεγαλύτερο χρόνο στα σωματεία για να οργανώσουν τις γενικές τους συνελεύσεις και να προγραμματίσουν τις διαδικασίες εκλογής των αντιπροσώπων.

Η απόφαση αυτή και οι συνεχείς παρατάσεις των θητειών των οργάνων των πρωτοβάθμιων σωματείων και κυρίως το μήνυμα που εκπέμπουν, ότι δηλαδή αναστέλλεται η συλλογική δράση και οι συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, τα οδηγεί στην πλήρη αποξένωσή τους από τους εργαζόμενους και τα καθιστά «διασωληνωμένα» και σε καταστολή, ενώ ανοίγει τον δρόμο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση των συλλογικών και «ζωντανών» διαδικασιών και της καθιέρωσης και επιβολής της διαδικτυακής επαφής και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Θεωρούμε, τέλος, ότι στις παρούσες συνθήκες θα μπορούσαν οι γενικές συνελεύσεις, για την ανάδειξη των νέων οργάνων των σωματείων και των αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για το διάστημα δηλαδή από το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους μέχρι τον Ιούλη ή τον Σεπτέμβρη του 2021, να γίνονταν, με την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής και ατομικής προστασίας, σε ανοιχτούς χώρους, σε μεγάλους κλειστούς χώρους και σε δημοτικά γήπεδα και όπου αυτό θα ήταν αδύνατον, ακόμη και κατά χώρο εργασίας ή υπηρεσία, διασφαλίζοντας την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων. Το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα μπορούσε να γίνει σε ένα από τα μεγάλα κλειστά γήπεδα της Αττικής.

Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει διάθεση και κυρίως πίστη στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους.


Νοέμβρης 2020
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ