Κόνιαρης: Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας «στον αναπνευστήρα», οι υγειονομικοί «στην πρέσα»

Ο Χρήστος Κόνιαρης είναι μέλος της Γραμματείας ΜΕΤΑ Υγειονομικών και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ

Η κατάρρευση της εικόνας που προσπάθησε να παρουσιάσει η Κυβέρνηση για την θωράκιση του Δημόσιου συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και η δραματική επιδείνωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ομολογούνται πλέον και από τα φιλικά σε αυτήν μέσα ενημέρωσης. Οι εικόνες που παρουσιάζoνται στα περισσότερα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Την ίδια ώρα οι πολίτες βρίσκουν κλειστές τις πόρτες του ΕΣΥ όταν χρειάζονται να αντιμετωπίσουν άλλα νοσήματα εκτός από τον κορονοϊό, αφού χειρουργεία κλείνουν, τακτικές εξετάσεις αναβάλλονται και κλινικές που νοσηλεύουν αυτές τις παθήσεις μετατρέπονται σε κλινικές για την αντιμετώπιση του covid-19. Ταυτόχρονα πλέον σε μια σειρά νοσοκομεία ομολογείται ότι ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους αφοί οι κλίνες ΜΕΘ είναι δυσεύρετες.

Οι μόνοι που τρίβουν τα χέρια τους και κερδοσκοπούν είναι οι μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες της υγείας αφού σε αυτές μεταφέρονται τα περιστατικά των δημόσιων νοσοκομείων και ταυτόχρονα σε αυτές αναγκάζονται να προσφεύγουν για εξετάσεις και νοσηλείες οι πολίτες εξαιτίας των νέων εμποδίων που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση στο ΕΣΥ.

Οι κραυγές αγωνίες από την πλευρά των υγειονομικών γενικεύονται και ακούγονται πλέον ακόμα και από σωματεία που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Εκτός από τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε κλίνες ΜΕΘ οι μετατροπές κλινικών σε κλινικές για covid-19 είναι στην ημερήσια διάταξη και συνοδεύονται από μετακινήσεις ενός μεγάλου αριθμού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι μεγαλώνουν οι ελλείψεις σε μέσα προστασίας ενώ η ιχνηλάτηση και τα διαγνωστικά τεστ πραγματοποιούνται  με φειδώ και χωρίς κανένα οργανωμένο σχέδιο.

Οι φωνές που ζητούν το άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων, την αξιοποίηση δημόσιων δομών και την πρόσληψη μεγάλου αριθμού μόνιμου προσωπικού δεν εισακούονται αφού η κυβέρνηση χωρίς ντροπή ομολογεί ότι θεωρεί «στήριγμά» της τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Μιλάμε για έναν ιδιωτικό τομέα που έχει μείνει ανέγγιχτος από τον covid-19 αφού δεν νοσηλεύει στις κλινικές του ούτε ένα περιστατικό. Αν μάλιστα μιλήσουμε για τις προσλήψεις, αυτές πλέον είναι ανύπαρκτες και το υπουργείο φαίνεται να ισχυρίζεται ότι οι τεράστιες ελλείψεις θα καλυφθούν με επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις όπως η εισαγωγή ελάχιστων ιδιωτών γιατρών και να κρύβεται πίσω από τη μεταφορά εθελοντών από άλλα νοσοκομεία.

Αν αυτές οι κυβερνητικές επιλογές δεν ανατραπούν το αποτέλεσμα θα είναι πλέον προδιαγραμμένο: το ΕΣΥ θα αποσυνδεθεί από τον αναπνευστήρα και οι πολίτες θα κινδυνεύσουν να βρεθούν αβοήθητοι. Τέλος λόγω των συνθηκών εργασίας η διασπορά του ιού ανάμεσα στους εργαζόμενους στην υγεία θα εκτιναχθεί θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία τους όσο και τις αντοχές του ΕΣΥ.

Η Απεργία στις 26 Νοέμβρη πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα αυτά τα αιτήματα και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να βρεθούν στο πλάι των μαχόμενων υγειονομικών, ίσως και στις πύλες των νοσοκομείων, αφού ο αγώνας αυτός είναι αγώνας για την υγεία και τη ζωή όλων μας.