16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΜΤ: «Στον πάγο», η μισθοδοσία των συναδέλφων που κάνουν πρακτική άσκηση

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Πρόσφατα

Στα πλαίσια της αναστολής της λειτουργίας των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στον πάγο βρίσκονται και η πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριών, η οποία αποτελεί σε ορισμένα ιδρύματα, όπως τα πρώην ΤΕΙ, αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος σπουδών. Το αποτέλεσμα είναι οι συμβάσεις πρακτικής άσκησης των φοιτητών/τριών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα να τεθούν αυτόματα και αυτές σε αναστολή, ως κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η απόφαση αυτή δείχνει για μια ακόμη φορά, την αδιαφορία της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους/ες, καθώς αφήνει χιλιάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες ξεκρέμαστους. Ενώ λοιπόν οι πρακτικές παγώνουν και μετατοπίζονται ημερολογιακά για το μέλλον, παγώνουν ταυτόχρονα και οι πληρωμές των συμβασιούχων ‘πρακτικάριων’. Από τη στιγμή που δε θεωρούνται εργαζόμενοι αλλά φοιτητές, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την οικονομική στήριξη τους. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο ενώ οι φορείς απασχόλησης συνεχίζουν να λειτουργούν, και κυβέρνηση και υπουργείο εργασίας να μην λαμβάνουν καμία μέριμνα για τους νέους/νέες εργαζόμενους/νες που θα μείνουν απλήρωτοι/ες για σχεδόν ενάμιση μήνα.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά ρίχνει το μπαλάκι στους πρακτικάριους, οι οποίοι υποχρεώνονται σε ατομική διαπραγμάτευση με τους εργοδότες ώστε να μη μείνουν χωρίς λεφτά. Με τα ιδρύματα κλειστά και τις γραμματείες να υπολειτουργούν τα πράγματα καθίστανται ακόμα πιο δυσμενή ως προς την ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, απαιτούμε να υπάρξει άμεση μέριμνα για τους σπουδαστές/στριες που κάνουν την πρακτική τους ώστε κανένας/καμία εργαζόμενος/η να μην μείνει χωρίς εισόδημα κατά την περίοδο του lockdown.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις