Μαρτυρία: Η στιγμή που το τανκ έριξε την πόρτα του Πολυτεχνείου

Η συγκλονιστική μαρτυρία του μοναδικού φωτογράφου που βρισκόταν εκεί, του Αριστοτέλη Σαρρικώστα

Φωτογραφία | Αριστοτέλης Σαρρικώστας

Οι φωτογραφίες του είναι ντοκουμέντο όλων όσα πραγματικά έγιναν στο Πολυτεχνείο, κόντρα σε εκείνους που προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν ή να μειώσουν την αξία και την ιστορικότητα όσων έγιναν. Ο φωτογράφος Αριστοτέλης Σαρρηκώστας ήταν εκεί: ο μόνος φωτογράφος που κατέγραψε όσα έγιναν τη στιγμή που το τανκ έριξε την πόρτα.

Μιλώντας, πριν καιρό, στην web tv του Αθηναϊκού Πρακτορείου, περιέγραψε τη δραματική στιγμή της εισβολής του τανκ: «Tρεις παρά πέντε, παρά τέσσερα λεπτά, βλέπω ξαφνικά να γυρίζει ο πυργίσκος στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ κοίταζε την είσοδο του Πολυτεχνείου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έκανε και όπισθεν. Aμέσως μετά ανέβηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο, φουλάρισε τις μηχανές και με όση ιπποδύναμη είχε πήγε και χτύπησε την κύρια είσοδο του Πολυτεχνείου. Δεν έπεσε αμέσως η πόρτα. Έπεσαν όμως όσοι από τους φοιτητές ήταν πάνω στα κολωνάκια δεξιά και αριστερά. Το επικίνδυνο ήταν ότι πίσω από την πόρτα υπήρχαν πολλοί φοιτητές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας.

Οι φωτογραφίες του, λίγες ώρες μετά, έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω του πρακτορείου Associated Press. «Επί 37 χρόνια φωτογραφίζω τη φρίκη του πολέμου.Τα μάτια μου έχουν δει πολύ χειρότερα πράγματα. Η μηχανή μου έχει απαθανατίσει χιλιάδες νεκρούς ανά την υφήλιο. Όμως με το Πολυτεχνείο οφείλω να ομολογήσω ότι συγκλονίστηκα, και αυτό γιατί συνέβαινε στην πατρίδα μου, στο σπίτι μου, στην οικογένειά μου. Αισθάνεσαι τελείως διαφορετικά και το λέω με μεγάλη συγκίνηση», σημείωνε.