Νυχτερινό «lockdown» σε όλη τη χώρα, από Παρασκευή 13 Νοέμβρη. Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται

Από το βράδυ της Παρασκευής 13 Νοέμβρη 2020 μέχρι τις 30 Νοέμβρη (τουλάχιστον), εξαιτίας της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να επενδύσει όχι στο δημόσιο σύστημα υγείας και στους λειτουργούς της αλλά και στις άλλες υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, για να σώσει την υγεία του λαού και των εργαζομένων, αλλά να ενεργεί εις βάρος όλων μας για την κερδοφορία των ολίγων (άνοιγμα τουρισμού, μεγάλοι αεροπορικοί όμιλοι, μεγάλα τουριστικά γραφεία, εφοπλιστές, καναλάρχες, κλινικάρχες κ.λπ.), μπαίνει σε εφαρμογή το νυχτερινό «lockdown» του… «lockdown N.2». Δηλαδή, η απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τις 21.00-05.00, καθώς με βάση το σκεπτικό της κυβέρνησης τότε… κυκλοφορεί ο ιός, όχι στο συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όχι στους χώρους εργασίας για τους οποίους δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, όχι στα σχολεία με τις τάξεις των 25 μαθητών και μαθητριών κ.λπ.

Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία των πολιτών τις βραδινές ώρες επιτρέπεται να γίνεται μόνο για τρεις λόγους: ιατρικούς λόγους, βόλτα κατοικιδίου, κοντά στον τόπο κατοικίας και εργασία. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στις «βόλτες» με τα SMS για άσκηση που είναι εκατοντάδες χιλιάδες κάθε μέρα. Παράλληλα, οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας είναι και τις επόμενες ημέρες θα είναι πιο σαρωτικοί με το πρόστιμο να παραμένει στα 300 ευρώ –από τα 150- του πρώτου «lockdown».

Όσον αφορά την τηλεργασία το πλαίσιο θα είναι αυστηρότερο από ότι μέχρι σήμερα με τις επιχειρήσεις να υποχρεούνται να διαθέτουν έκθεση για τα άτομα που έχουν τεθεί σε τηλεργασία, και να λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.

Πως θα γίνονται οι μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται πως για λόγους υγείας οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα με τον αριθμό 1 και για τη βόλτα κατοικίδιου με τον κωδικό 6.

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α)

για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β) έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00

  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00

  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00

  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00

  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00

  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00 – Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Όνομα/Επίθετο

  2. Διεύθυνση Κατοικίας

  3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

  4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Συνεχίζεται το «delivery» και το «take away»

Παράλληλα, κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον («delivery») και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα («take away») κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές. Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Αλλάζει το ωράριο σε σουπερμάρκετ, ανοιχτά περίπτερα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Ανάπτυξης: Από σήμερα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 και καθ’ όλο το διάστημα ισχύος των περιοριστικών μέτρων:

– Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σουπερμάρκετ, μινιμαρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.

– Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (σουπερμάρκετ) και τα μινιμάρκετ διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες «delivery» και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

– Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ’ όλο το 24ωρο.

– Σημειώνεται ότι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εμπορικού καταστήματος που λειτουργεί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 (Α’ 173).

ΦΕΚ 4999Β/2020: Η ΚΥΑ για την απαγόρευση της
κυκλοφορίας, από 9μμ.-5πμ. | Οι τρεις εξαιρέσεις