21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σχόλιο από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ): Λίγο πριν από την κατάρρευση του ΕΣΥ

Πρόσφατα

Από τις αρχές Οκτωβρίου η χώρα μας βιώνει και πάλι τον εφιάλτη της πανδημίας, που αυτή τη φορά κινείται με μεγέθη ιδιαίτερα απειλητικά: δεκάδες οι θάνατοι, τριψήφιος αριθμός διασωληνωμένων, χιλιάδες τα κρούσματα καθημερινά. Και ενώ οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούσαν για την επικείμενη θύελλα, εμείς οι πολίτες βιώναμε την έλλειψη πρόληψης: καθημερινά συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς, υπεράριθμες αίθουσες στα σχολεία, προβληματικός τρόπος διαχείρισης του τουρισμού. Είδαμε να αντιμετωπίζεται ο ορατός πλέον κίνδυνος πανδημίας βασικά με μετάθεση ξανά της ευθύνης αποκλειστικά στους πολίτες. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη λήψη μέτρων, σπασμωδικών και τοπικού ενδιαφέροντος αρχικά, για να φτάσουμε τελικά στην επιβολή ενός δεύτερου γενικού “lockdown”, που εκτός από τις ολέθριες για κοινωνία και οικονομία επιπτώσεις, ανέδειξε για άλλη μια φορά το μέγεθος των ελλείψεων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, και την ανεπαρκή θωράκιση της χώρας τόσο σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές, όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού.

Είναι τραγικό να εξαγγέλλονται προσλήψεις ιατρών για τις ΜΕΘ αφού έχει ξεσπάσει η πανδημία, να αποψιλώνονται δομές Α/βάθμιας Υγείας για να καλυφθούν κενά νοσοκομείων (αντί να έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού), να ξεκινά εφημερία σε μεγάλο νοσοκομείο (ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη) χωρίς καμία διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ ή να εξουθενώνεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με συνεχείς εφημερίες με κίνδυνο πλήρους εξουθένωσης (burn out) και αντίστοιχης κατάρρευσης του συστήματος. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ με ακριβοπληρωμένες συμβάσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, και αφήνει  τους πολίτες  στο έλεος της κερδοσκοπίας διαγνωστικών κέντρων με υπερτιμημένα τεστ ανίχνευσης του ιού.

Παράλληλα, μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία όσα προβλήματα αναδεικνύουν υπεύθυνοι επιστήμονες, που έχουν να κάνουν με θέματα σχετικά με τον Covid-19 και τους ασθενείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον κατά 80% περιορισμό των χειρουργικών επεμβάσεων, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ήδη μακροχρόνιων αναμονών και μοιραία επιπλοκές και εξέλιξη της εκάστοτε νόσου, αλλά και την περαιτέρω επιβάρυνση ασθενών με έμφραγμα ή εγκεφαλικό λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στα νοσοκομεία και της αναστολής λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων.

Το ΜΚΙΕ επεσήμανε ήδη από τον Απρίλιο τις 4 επείγουσες προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνιζε «Σε αυτό το διάστημα, που κερδίσαμε χρόνο, επιβάλλεται η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας». Διαπιστώσαμε το αντίθετο, και πληροφορούμαστε κατάπληκτοι ότι το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2021 προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 31 εκατομμύρια ευρώ για νοσοκομεία και Α/βάθμια Φροντίδα Υγείας και δεν έχει εγγραφεί η δαπάνη για τις 4.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Και αυτό όταν η Α/θμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα είναι ουραγός μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, με εξίσου τεράστια οικονομικά προβλήματα, που ενισχύουν με πολλά επιπλέον δις ευρώ τον τομέα υγείας.

Για τον λόγο αυτό, έστω και τώρα, ΖΗΤΑΜΕ την ουσιαστική ενίσχυση και στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε όλες του τις βαθμίδες ποσοτικά και ποιοτικά με

  • Αύξηση των πιστώσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού για την Υγεία

  • Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών στην Α/βάθμια και Β/βάθμια περίθαλψη

  • Δημιουργία και στελέχωση περισσότερων κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία

Το ΜΚΙΕ, με την ίδια προσήλωση στις αρχές και στον σκοπό λειτουργίας του, θα συνεχίσει να αγωνίζεται, για ένα Δημόσιο σύγχρονο και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας, με όσα μέσα διαθέτει, κοντά στους ασθενείς του και στην ελληνική κοινωνία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις