Κινητοποιήσεις οικότροφων των εστιών του ΑΠΘ | Τα τεστ σε 600 φοιτητές θα δείξουν εάν οι εστίες τεθούν σε καραντίνα

Σε κινητοποιήσεις από την Πέμπτη 29 Οκτώβρη, με πρώτη τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ, προχωρά ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, ζητώντας μαζικά τεστ για τον κορονοϊό και βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και διαμονής στις εστίες. Ταυτόχρονα, ο ΣΟΦΕΘ ζητά τη διάθεση των άδειων δωματίων στους αιτούντες δικαιούχους και τη λειτουργία δεύτερου σημείου διανομής φαγητού για να μην παρατηρείται συνωστισμός.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Τα τεστ σε 600 φοιτητές του ΑΠΘ θα δείξουν εάν οι εστίες τεθούν ή όχι σε καραντίνα

Τα έως τώρα διαγνωσμένα κρούσματα Covid-19 στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο, είναι μετρημένα στα δάκτυλα, ωστόσο, με δεδομένη την άσχημη επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, θεωρείται πολύ πιθανό ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων να είναι μεγαλύτερος. Το θέμα απασχόλησε την τελευταία πολύωρη συνεδρίαση της συγκλήτου του ιδρύματος η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Τα έως τώρα γνωστά κρούσματα στο ΑΠΘ είναι τα έξι τα οποία διαπιστώθηκαν σε φοιτητές στο ΤΕΦΑΑ Σερρών και άλλα δύο, επίσης σε φοιτητές οι οποίοι διαμένουν στις φοιτητικές εστίες. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρη Κωβαίο, από τα έως τώρα αποτελέσματα των τεστ τα οποία έγιναν στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης από το περιστατικό στο ΤΕΦΑΑ Σερρών δεν έχουν προκύψει νέα κρούσματα. Τις πρυτανικές αρχές απασχολεί ιδιαιτέρως η περίπτωση των φοιτητικών εστιών καθώς εκεί υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.

Tα έως τώρα γνωστά κρούσματα στο ΑΠΘ είναι τα έξι τα οποία διαπιστώθηκαν σε φοιτητές στο ΤΕΦΑΑ Σερρών και άλλα δύο, επίσης σε φοιτητές οι οποίοι διαμένουν στις φοιτητικές εστίες. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρη Κωβαίο, από τα έως τώρα αποτελέσματα των τεστ τα οποία έγιναν στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης από το περιστατικό στο ΤΕΦΑΑ Σερρών δεν έχουν προκύψει νέα κρούσματα. Τις πρυτανικές αρχές απασχολεί ιδιαιτέρως η περίπτωση των φοιτητικών εστιών καθώς εκεί υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.

Για τον λόγο αυτόν κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται μέχρι την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 στις φοιτητικές εστίες προκειμένου να διενεργήσει τεστ σε όλους τους φοιτητές, περίπου πεντακόσιους με εξακόσιους, που μένουν εκεί. Από τα αποτελέσματα αυτών των τεστ θα εξαρτηθεί εάν οι εστίες θα τεθούν ή όχι σε καραντίνα. Υπενθυμίζεται ότι από τους δύο φοιτητές, ένοικους των εστιών οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στον Covid-19, ο ένας χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ενώ ο δεύτερος έχει τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης καθώς είναι αλλοδαπός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη συνεδρίαση της συγκλήτου παρέστη και αντιπροσωπεία φοιτητών, οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ασφάλεια των φοιτητών στα αμφιθέατρα, στα εργαστήρια και στις φοιτητικές εστίες. Επίσης, πέρα από τα λιγοστά διαγνωσμένα κρούσματα, υπάρχουν αρκετές αναφορές για φοιτητές οι οποίοι έχουν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα λοιμώδους συνδρομής. Τις περιπτώσεις αυτές σύμφωνα με την voria.gr παρακολουθούν οι υπεύθυνοι οι οποίοι έχουν οριστεί για κάθε ένα από τα 41 Τμήματα του πανεπιστημίου.

Πηγή: Foititikanea.gr