Ενωτική Πρωτοβουλία: ΟΧΙ στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα – Λεηλασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας

Με αφορμή το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, το νομοσχέδιο δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών, με τον τίτλο «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας», ο οποίος ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη στη Βουλή, η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών πραγματοποίησε κινητοποίηση, στο Σύνταγμα, την Τετάρτη το βράδυ, ζητώντας προστασία της πρώτης κατοικίας και τη μη ψήφιση του νόμου εκτρώματος που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ. Στο κάλεσμά της, η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών ανέφερε:

Με τον προκλητικό τίτλο «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» συζητείται στη Βουλή το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο που αποτελεί τη χαριστική βολή στο δικαίωμα της στέγασης. Ο σκοπός του νομοσχεδίου ομολογείται απροκάλυπτα: είναι η ικανοποίηση των πιστωτών του οφειλέτη με την ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του εντός της συντομότερης κατά το δυνατόν προθεσμίας.

Η μεγάλη εξαπάτηση αλλά και λεηλασία είναι εδώ:

  • Χάνεις ακόμη και την πρώτη κατοικία αλλά και τα εισοδήματα που υπερβαίνουν το όριο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης.

  • Στην διαδικασία της πτώχευσης εξυπηρετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα τα πιστωτικά ιδρύματα.

  • Οι τράπεζες δικαιούνται να αιτηθούν μονομερώς την πτώχευση. Η εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης μπορεί να γίνεται χωρίς την παρουσία του οφειλέτη.

  • Η διαδικασία της πτώχευσης αίρει οποιοδήποτε προστατευτικό μέτρο υφίσταται συμπεριλαμβανόμενων των αποφάσεων του 3869/10 (νόμος Κατσέλη) και του 4605/19.

  • Κατά την πτωχευτική διαδικασία σφραγίζεται από την πρώτη ημέρα η προς εκποίηση περιουσία. Ειδικά για την πρώτη κατοικία δίνεται προθεσμία 6 μηνών να παραδοθεί.

  • Κατά την διαδικασία της ρευστοποίησης (πλειστηριασμός) δεν επιτρέπεται ανακοπή ή άλλο ένδικο μέσον κατά του προσδιορισμού της πρώτης τιμής προσφοράς. Συνοφειλέτες και εγγυητές συνεχίζουν να είναι υπόχρεοι και μετά την πτώχευση ενός οφειλέτη παρ ότι αυτός απαλλάσσεται περαιτέρω από υποχρεώσεις.

Η λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» είναι ο εξωραϊσμός της λεηλασίας:

  • Αφορά μόνον τους ευάλωτους οφειλέτες όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 3 του νόμου 4472/2017 δηλαδή με ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ

  • Ο φορέας εκμισθώνει το ακίνητο στον οφειλέτη για 12 χρόνια με μίσθωμα το μέσο επιτόκιο του στεγαστικού δανείου. Μετά τα 12 χρόνια ο οφειλέτης θα μπορεί να επαναγοράσει το ακίνητο σε τιμή που θα αντιστοιχεί στην εμπορική αξία του ακινήτου εκείνη τη στιγμή χωρίς να συνεκτιμάται το ενοίκιο που έχει πληρωθεί!!!!

Αγωνιζόμαστε για:

– Την καταψήφιση του επαίσχυντου νόμου που βάζει τα κέρδη των τραπεζών και των δανειστών πάνω από τις ζωές μας.

– Την οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας.

– Το κούρεμα των χρεών σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ για τα ευάλωτα νοικοκυριά και επαγγελματίες.


Σχετικές αναρτήσεις: