Κάλεσμα Σ8Μ: Δικαιοσύνη για το Ζακ / τη Zackie Oh! Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών | Τετάρτη 21 Οκτώβρη

Για έναν κόσμο χωρίς ομοφοβία και σεξισμό

Το φετινό φθινόπωρο συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την ημέρα που ο Ζακ Κωστόπουλος, σύντροφός μας και επί χρόνια ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, κειτόταν αιμόφυρτος στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος και δεχόταν τη δολοφονική βία των ιδιοκτητών των παρακείμενων καταστημάτων και της αστυνομίας, που λίγη ώρα αργότερα οδήγησε στον θάνατό του.

Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν δύο χρόνια ολιγωρίας της δικαιοσύνης για να φτάσει η υπόθεση να εκδικαστεί στις 21 Οκτωβρίου. Δύο χρόνια κατά τα οποία οι δολοφόνοι του Ζακ κυκλοφορούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Δύο χρόνια κατά τα οποία έγινε από το κράτος και τα ΜΜΕ τεράστια προσπάθεια αποσιώπησης και συγκάλυψης της υπόθεσης: επιχείρησαν να θάψουν το βίντεο-ντοκουμέντο της σκηνής του ξυλοδαρμού, παρουσίασαν το Ζακ ως επιτιθέμενο ληστή και, καλλιεργώντας τα πιο ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, διέσπειραν τη δήθεν είδηση περί τοξικοεξάρτησης (που από τις τοξικολογικές εξετάσεις αποδείχτηκε ψεύτικη) ως ηθική μομφή, ενώ χειροκρότησαν την πράξη του κοσμηματοπώλη ως θεμιτή αυτοάμυνα για τη διαφύλαξη της ιδιοκτησίας του.

Είδαμε όμως και μετά θάνατον να επιτίθενται στο Ζακ λόγω της ίδιας του της ταυτότητας. Το σύστημα, η αστυνομία και τμήμα των ΜΜΕ έσπευσαν να διαχύσουν σεξισμό και ομοφοβία και να επιτεθούν σε ό,τι περήφανα ήταν εν ζωή ο Ζακ: ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ομοφυλόφιλος, drag performer (Zackie Oh!), οροθετικός που εργαζόταν εθελοντικά για την ορατότητα και τα δικαιώματα των ατόμων που ζουν με HIV. Με άλλα λόγια, η ταυτότητα του Ζακ / της Zackie χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο ενοχοποίησης του ίδιου/ της ίδιας και απενοχοποίησης των εγκληματιών δολοφόνων του/ της. Είναι σαν να θανατώθηκε περισσότερες από μία φορές και μαζί του/της η ελεύθερη επιλογή και έκφραση των ταυτοτήτων μας.

Η δίκη της 21ης Οκτώβρη είναι μια μάχη ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, την ομοφοβία, την τοξικοφοβία, την αποθέωση της ιδιοκτησίας εις βάρος της ζωής. Για άλλη μία φορά, θα επιχειρηθεί από κάποιους η συγκάλυψη του εγκλήματος και η ατιμωρησία των δραστών. Σημειωτέον ότι από τους οχτώ συνολικά αστυνομικούς που είχαν μεταβεί στο σημείο κατηγορούνται μόνο οι τέσσερις. Οι συνολικά έξι κατηγορούμενοι για το θάνατο του Ζακ είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης καθώς απορρίφθηκε το αίτημα της οικογένειας του Ζακ για αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο βάσει και της ιατροδικαστικής έκθεσης που συνέδεσε τον θάνατο με τον άγριο ξυλοδαρμό από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη.

Για όλα τα παραπάνω, η έκβαση της δίκης έχει τεράστιο βάρος. Η δολοφονία του Ζακ / της Zackie ήρθε με τραγικό τρόπο να μας θυμίσει ότι πράξεις βίας και καταστολής τελούνται και γίνονται σιωπηρά δεκτές καθημερινά σε βάρος όσων ανθρώπων δεν χωράνε στα «κανονικά» πρότυπα. Το ίδιο το σύστημα που εγκλωβίζει τα πιο ευάλωτα άτομα στην ακραία φτώχεια, την αστεγία, την ανεργία, την ημιαπασχόληση, που τα απωθεί στο περιθώριο των πόλεων ή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στερώντας τους τον αέρα να αναπνέουν, στη συνέχεια τους τιμωρεί με ⎼δολοφονική ενίοτε⎼ βία. Η ιδιοκτησία φτάνει να αξιολογείται από το σύστημα ως αγαθό ανώτερο της ζωής ενός ανθρώπου, δικαιολογώντας ακόμα και την αυτοδικία (με τη συγκάλυψη του ίδιου του κράτους και της αστυνομίας).

Στις 21 Οκτώβρη θα είμαστε έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών (Πρωτοδικείο, Δέγλερη 4) στις 9 π.μ. για να απαιτήσουμε την καταδίκη των δραστών του εγκλήματος μίσους σε βάρος του Ζακ/ της Zackie. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την ιστορική αντιφασιστική νίκη της 7ης Οκτώβρη με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, απαιτούμε να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη και στην υπόθεση του Ζακ / της Zackie.

Για να μην επιτρέψουμε ο Ζακ / η Zackie να «πεθάνει», αυτή τη φορά εντός της δικαστικής αίθουσας.

Για να μπορούν άνθρωποι σαν το Ζακ / τη Zackie να κυκλοφορούν περήφανα και ελεύθερα στον δρόμο.

Για να καταδικαστεί ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ομοφοβία και ο σεξισμός που δεν μας αφήνουν να ανασάνουμε.

Συνέλευση 8Μ