19.7 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Ινδία: Παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα

Πρόσφατα

Τα εργοστάσια είναι σε πλήρη λειτουργία στο κρατίδιο Μαχαράστρα, οι αγορές στην Καλκούτα είναι γεμάτες, ενώ οι δρόμοι στο Τσενάι είναι φρακαρισμένοι: οι Ινδοί επέστρεψαν στις δουλειές τους παρά την πανδημία του κορoνοϊού και σκοπεύουν να την ξεχάσουν για λίγο στη διάρκεια των εορτών που πλησιάζουν.

Η 2η πιο πολυπληθής χώρα παγκοσμίως, με 1,3 δισ. κατοίκους, η Ινδία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια κρούσματα, τον μεγαλύτερο αριθμό μετά τις ΗΠΑ.

Όμως έπειτα από ένα αυστηρό «lockdown» τον Μάρτιο που άφησε εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα του λιμού, η κυβέρνηση και οι κάτοικοι αποφάσισαν ότι η ζωή πρέπει να συνεχιστεί.

Ωστόσο οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι πολύ χειρότερες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ινδίας θα μειωθεί κατά 10,3% φέτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των αναδυόμενων χωρών και τη χειρότερη από το 1947, όταν η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της.

Η βιαστική επιβολή του «lockdown» τον Μάρτιο άφησε στην τύχη τους εκατομμύρια εργαζόμενους στην άτυπη οικονομία.

Κανείς δεν θέλει να το ξαναζήσει αυτό, λέει η 42χρονη Γκάργκι Μουχερτζί που κάνει τα ψώνια της στη New Market της Καλκούτα μεταξύ πολλών πελατών που δεν φορούν μάσκα, λίγο πριν την εποχή των ινδουιστικών γιορτών που ξεκινούν στις 22 Οκτωβρίου.

«Οι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουν έξω και να εργάζονται για να ζήσουν», προσθέτει. «Αν δεν κερδίζουμε χρήματα, δεν μπορούμε να θρέψουμε την οικογένειά μας».

Οι Ινδοί αναμένουν με ανυπομονησία τις γιορτές. «Φυσικά πρέπει να φοβόμαστε τον κορωνοϊό. Αλλά τι να κάνω; Δεν θέλω να χάσω την Ντούργκα Πούζα», σχολιάζει η 25χρονη Τίας Μπαρασαρία, μια νοικοκυρά.

«Η Ντούργκα Πούζα γίνεται μία φορά τον χρόνο, δεν μπορώ να στερηθώ τη χαρά του shopping», προσθέτει, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τον κίνδυνο εξάπλωσης της covid-19 στις γεμάτες αγορές.

Δύσκολη επιλογή

«Οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν αν θα πεθάνουν από την πείνα ή αν θα διακινδυνεύσουν να κολλήσουν τον ιό, ο οποίος ίσως τους σκοτώσει ίσως και όχι», εξηγεί ο Σουνίλ Κούμαρ Σίνχα, οικονομολόγος στο India Ratings and Research στο Μπουμπάι.

Το σχετικά χαμηλό ποσοστό θνητότητας από τον κορωνοϊό εξέπληξε όσους φοβόντουσαν ότι τα πτώματα θα συσσωρεύονταν στους δρόμους, λόγω των κανών συνθηκών υγιεινής και του ελλιπούς συστήματος υγείας.

Ούτε η κυβέρνηση επιθυμεί ένα δεύτερο «lockdown»

Όμως δεν πρέπει να επιτραπεί στον κορoνοϊό να κυκλοφορεί ελεύθερα, προειδοποιεί η Μπραχμάρ Μουκερζί, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Μίσιγκαν των ΗΠΑ. «Για να μπορέσει να ανοίξει η οικονομία πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα δημόσιας υγείας, διαφορετικά ο ιός θα επιταχυνθεί».

Σύμφωνα με την ίδια, «η Ινδία πέρασε κατευθείαν από την καταστροφολογία στην άρνηση».

Η Ινδική Ιατρική Ένωση κατήγγειλε τον Σεπτέμβριο «την αδιαφορία» της κυβέρνησης απέναντι στις θυσίες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Στην Καλκούτα ο 67χρονος βιβλιοπώλης Πρεμ Πρακάς σχολιάζει με μια δόση φιλοσοφίας: «πρέπει να αφήνουμε κάποια πράγματα στην τύχη. Δεν είναι λύση να φοβόμαστε πάρα πολύ τον θάνατο».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις