Συντάξεις εκπαιδευτικών: Καθυστερήσεις και ολιγωρίες

«Ήμουν νιος και γέρασα» αναφέρει, σε ανοιχτή επιστολή του, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γ. Γαλανόπουλος, ο οποίος καταγγέλλει καθυστερήσεις στην καταβολή της προκαταβολής σύνταξης στους προς συνταξιοδότηση εκπαιδευτικούς

Τις καθυστερήσεις και ολιγωρίες των αρμόδιων υπουργείων για την καταβολή της προκαταβολής σύνταξης στους προς συνταξιοδότηση εκπαιδευτικούς καταγγέλλει με ανοιχτή επιστολή του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γ. Γαλανόπουλος. Στην επιστολή του, ο κ. Γαλανόπουλος προτρέπει τους υπεύθυνους να «αφήσουν επιτέλους τα λόγια και ας προχωρήσουν σε έργα» προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ήμουν εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και υπέβαλα φέτος στο 1ο δεκαήμερο του Απριλίου, όπως ο Νόμος και μόνο (!) για τους εκπ/κούς ορίζει, την παραίτησή μου από την Υπηρεσία και την 1η/9/2020 την αίτηση συνταξιοδότησής μου.

Την 9/10/2020 τηλεφώνησα στην υπεύθυνη υπάλληλο της Γ΄ Δ/νσης Αθήνας, όπου ανήκα, την κα Δ…. , και την ρώτησα για το πότε θα πληρωθώ την προκαταβολή (το «έναντι») της σύνταξής μου. Με ενημέρωσε ότι « επειδή είμαστε πολλοί (!) οι προς συνταξιοδότηση εκπ/κοί χωριστήκαμε σε τρείς ομάδες και άλλοι θα πληρωθούν την 10/10/20 (πληρώθηκαν την 12/10/20), άλλοι την 10/11/20 και άλλοι την 10/12/2020 » (!!!),

Επειδή αυτό δεν οφείλεται σε αβελτηρία κάποιων υπαλλήλων αλλά σε «εντολή άνωθεν» , αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία (άρθρο 57Α του Π.Δ.169/2007) που αναφέρεται στο πότε & πώς καταβάλλεται η προκαταβολή της σύνταξης, διαμαρτύρομαι έντονα και καταγγέλλω το Ελληνικό Δημόσιο και τους αρμόδιους Υπουργούς για μεροληπτική και περιφρονητική αντιμετώπιση των προς συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών (και μεταξύ αυτών και εμένα), επειδή γνωρίζω ότι συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι άλλων υπουργείων και Υπηρεσιών λαμβάνουν την προκαταβολή τους εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών (40-50 ημέρες) έστω κι αν αυτοί μπορούν να υποβάλλουν την παραίτησή τους και την αίτησή τους οποτεδήποτε, δηλαδή απροειδοποίητα & απρογραμμάτιστα.

Βέβαια για να είναι τυπικά καλυμμένοι δεν πρωτοκολλούν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης ( όταν αυτό πρέπει να γίνεται και για το πιο ασήμαντο κατατιθέμενο έγγραφο) και τις στοιβάζουν σε σκοτεινά δωμάτια κερδίζοντας χρόνο… και χρήμα… . Όταν ο πολίτης καθυστερήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το Δημόσιο έστω και για ένα λεπτό της ώρας τότε του επιβάλλονται τόκοι ολόκληρου μήνα (και μηνών) αλλά αντίθετα όταν του οφείλει το Δημόσιο τότε εισπράττει αδιαφορία και εμπαιγμούς… .

Απορώ γιατί οι εκπαιδευτικοί, παρότι έχουν ενημερώσει το Κράτος ότι θα συνταξιοδοτηθούν, το Υπουργείο Παιδείας και το Γ.Λ.Κ. δεν έχει μεριμνήσει να προετοιμάσει την διαδικασία καταβολής της προκαταβολής και τυχαίνουν τέτοιας απαξιωτικής & ελεεινής αντιμετώπισης.

Μήπως αυτό οφείλεται στο ότι οι εκπαιδευτικοί είναι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι ελεύθεροι, δεν διορίσθηκαν στο Δημόσιο προσκυνώντας βουλευτικά & κομματικά γραφεία, «δεν φίλησαν κατ…. ποδ… » κατά το κοινώς λεγόμενο, ή μήπως οφείλεται στο ότι κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου ήταν υψηλόμισθοι, ελάμβαναν πλασματικές υπερωρίες, αποζημιώσεις για έξοδα κίνησης και παραστάσεως και έτσι έχουν εξασφαλίσει υψηλό «κομπόδεμα» ;

Η διαμαρτυρία-καταγγελία μου αυτή δεν έχει σκοπό να συγκινήσει & να ευαισθητοποιήσει αυτούς που για χρόνια («ήμουν νιός και γέρασα») συνεχίζουν ανερυθρίαστα με δηλώσεις τους να υπόσχονται επιτάχυνση, ψηφιοποίηση, αυτοματοποίηση …των διαδικασιών συνταξιοδότησης, παραμυθιάζοντας (ή νομίζουν) τον Λαό. Την οφείλω στον εαυτό μου και στην υποχρέωσή μου να υπερασπίζομαι την αξιοπρέπειά μου.

Οι Υπεύθυνοι ας αφήσουν επιτέλους τα λόγια και ας προχωρήσουν σε έργα.