Σέρρες: Εικόνες ντροπής σε παράνομο γηροκομείο. Ηλικιωμένοι ΑμεΑ κλειδωμένοι υπό άθλιες συνθήκες

Σοκ προκάλεσε στην τοπική κοινωνία του Λιθοτόπου του Δήμου Ηράκλειας Σερρών η αποκάλυψη για την λειτουργία παράνομου γηροκομείου και τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούσαν μέσα σε αυτό 11 ηλικιωμένοι.

Ο εντοπισμός του συγκεκριμένου «ξενώνα», κοντά στη λίμνη Κερκίνη, έγινε έπειτα από ένα τυχαίο περιστατικό, όταν μία εκ των τροφίμων που βρέθηκε να περπατάει με το νυχτικό της στο κέντρο του Λιθοτόπου.Ένας φαρμακοποιός που την είδε να περιφέρεται, ειδοποίησε την αστυνομία και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.

Η αστυνομία έφθασε στο «γηροκομείο», όπου διαπίστωσε ότι, αφενός λειτουργούσε από τις 31 Αυγούστου σαν «ξενώνας φιλοξενίας ηλικιωμένων και ατόμων με κινητικά προβλήματα», χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια, Συνέλαβε τον 49χρονο υπεύθυνο του παράνομου γηροκομείου, ειδοποίησε το Δήμο Ηράκλειας που έστειλε την κοινωνική λειτουργό και με τη σειρά της ειδοποίησε την εισαγγελέα, η οποία και έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Από την έρευνα που έγινε στους χώρους του «ξενώνα», διαπιστώθηκε ότι διέμεναν, έναντι χρηματικής αμοιβής, 10 άτομα, 3 άνδρες και 7 γυναίκες, από 47 έως και 88 ετών. Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 339 ναρκωτικά δισκία, για τα οποία δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες ιατρικές συνταγές.

Οι τρόφιμοι είναι σε κακή κατάσταση, καθώς οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν τραγικές, ενώ δεν τηρούνταν τα μέτρα για την αποφυγή και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Σερρών για να υποβληθούν σε εξετάσεις, ενώ ο εισαγγελέας διέταξε να σφραγιστεί ο χώρος.

Ο συλληφθείς, που ισχυρίζεται ότι… το παράνομο γηροκομείο και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο είναι μια προσπάθεια που θα αδειοδοτηθεί, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του για τα αδικήματα της έκθεσης, της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηράκλειας, Γιώργος Κουτσάκης, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα οίκημα το οποίο προοριζόταν, για ξενώνες αλλά διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν φιλοξενούμενοι υπερήλικες, με προβλήματα κινητικά, νοητικά, κατάκοιτοι, δεν μπορούν να σηκωθούν και να αυτοεξυπηρετηθούν. Εμείς στο δήμο δεν έχουμε ούτε μία αίτηση για αδειοδότηση γηροκομείου. Σαφώς υπάρχει ένα θέμα, υπάρχει ένα πρόβλημα και πρέπει να δούμε τι συμβαίνει».