Στους ιδιώτες, οδηγούνται οι ασφαλιστικές μας εισφορές για την υγεία

X.K.

Έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα ότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εισφορές για τον κλάδο υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ, όχι για να χρηματοδοτούν το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά τον αδηφάγο ιδιωτικό τομέα.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που είναι ο μοναδικός φορέας είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2020 που δημοσιεύτηκε στην διαύγεια στις 13 Οκτωβρίου οι δαπάνες που οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα (φάρμακα και υπηρεσίες) φτάνουν τα 6.102.670.295 ευρώ ενώ αντίστοιχα η αποζημιώσεις προς τα νοσοκομεία μόνο τα 900.279.475 ευρώ.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παίρνει από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τα λεφτά των ασφαλισμένων, τουλάχιστον 6 φορές λιγότερα χρήματα από όσα δίνονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Είναι γνωστό επίσης ότι σε ετήσια βάση με αποφάσεις της Bουλής διαγράφεται τουλάχιστον ένα δις ευρώ κάθε χρόνο από τις υποχρεώσεις που έχει ο ΕΟΠΥΥ προς τα Δημόσια νοσοκομεία.

Αυτή η κατάσταση βεβαίως δεν είναι καινούργια. Ακολουθείται για χρόνια από όλες τις Κυβερνήσεις του μνημονιακού τόξου.

Παρ’ όλα αυτά ο ιδιωτικός τομέας δηλώνει “ριγμένος” και ζητά συνεχώς νέα προνόμια και δωράκια όπως αυτά που του παραχώρησε η κυβέρνηση με τις λεόντειες συμφωνίες για τις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά τεστ.

Όσο λοιπόν η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καρκινοβατεί οι υπηρεσίες αυτές αλλά και οι διαγνωστικές εξετάσεις θα γίνονται βορά του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αντίστοιχα όσο η ανάπτυξη κρατικής φαρμακοβιομηχανίας θα αντιμετωπίζεται με αλλεργία από την σημερινή αλλά και την χθεσινή κυβέρνηση οι κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίες θα απομυζούν τους δημόσιους πόρους και θα κερδοσκοπούν.

Η αναστροφή αυτής της κατάστασης απαιτεί μια άλλη πολιτική που ξεπερνά τα όρια του μνημονιακού συστήματος και απαιτεί την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα που θα ανοίξει δρόμους για ένα πραγματικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας στην υπηρεσία του λαού και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων.