Σε «lockdown» από το Σάββατο, 20 εκατ. Γάλλοι σε Παρίσι, Λιόν, Μασσαλία, Τουλούζη, Γκρενόμπλ, Λιλ, Μονπελιέ, Ρουέν και Σεντ Ετιέν

Σε απαγόρευση κυκλοφορίας προχωρά, από τις 21.00, τοπική ώρα του Σαββάτου, στο Παρίσι κι άλλες οκτώ πόλεις της Γαλλίας, η γαλλική κυβέρνηση, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού – μέτρο που θα επηρεάσει περίπου 20 εκατομμύρια Γάλλους από τον συνολικό πληθυσμό των 67 εκατ. της χώρας.

Τα έκτακτα μέτρα και οι αποφάσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα, τη Λιόν, τη Μασσαλία, την Τουλούζη, τη Γκρενόμπλ, τη Λιλ, το Μονπελιέ, τη Ρουέν και το Σεντ Ετιέν ελήφθησαν μετά την «αιφνίδια και θεαματική επιτάχυνση» της εξάπλωσης του φονικού κορονοϊού στη Γαλλία, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας. Ο Ζαν Καστέξ τόνισε ότι το τελευταίο δεκαήμερα τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν από 107 σε 190 ανά 100.000 κατοίκους με «ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα» σε ορισμένες μεγαλουπόλεις.

Κι έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που αποκάλυψε την προηγουμένη ο Εμανουέλ Μακρόν περιλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τα περιοριστικά μέτρα ενισχύθηκαν και στην υπόλοιπη Γαλλία, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης των πάρτι και των γάμων σε δημόσιους χώρους και θα διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες – διάστημα που μπορεί να επιμηκυνθεί στις έξι, αν το εγκρίνει την ερχόμενη εβδομάδα η Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

12.000 αστυνομικοί θα επιβλέπουν την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γαλλία – Αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες

Όπως υπογράμμισε ο Ζαν Καστέξ η αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Γαλλία θέτει υπό έντονη πίεση τις ΜΕΘ των νοσοκομείων και ότι γι’ αυτό χρειάζεται μια «γρήγορη και ισχυρή αντίδραση» για την ανακούφιση των νοσοκομείων, που δεν μπορούν πλέον να αναβάλλουν χειρουργεία, όπως έκαναν στη διάρκεια του lockdown. «Η μόνη πραγματικά εφικτή στρατηγική ως εκ τούτου είναι να βάλουμε φρένο στην πανδημία με προληπτικά μέτρα και μειώνοντας τις επαφές και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», δήλωσε Η απαγόρευση κυκλοφορίας που τίθεται σε ισχύ δεν αποβλέπει μόνον στον περιορισμό των συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους, αλλά και σε ιδιωτικούς, όπου πλέον το όριο τίθεται στα έξι άτομα.

Όσοι Γάλλοι θα βγαίνουν από τα σπίτια τους στη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα πρέπει – όπως και στην περίοδο του «lockdown»- να έχουν μαζί τους ένα έντυπο, όπου θα αναφέρεται ρητά ο λόγος που τους ανάγκασε να βγουν έξω. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμαμέν, αποκάλυψε ότι 12.000 αστυνομικοί θα επιβλέπουν την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Παρίσι και τις άλλες οκτώ μεγαλουπόλεις κι επανέλαβε ότι στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα 135 ευρώ – που μπορεί να φθάνουν και τις 7.500 ευρώ και θα συνοδεύονται από εξάμηνη φυλάκιση για όσους παραβιάσουν τρεις φορές τους κανόνες!